Naslovnica Vijesti Sisak Sisački HSP o zapošljavanju, otkazima, proračunu…

Sisački HSP o zapošljavanju, otkazima, proračunu…

Sisački HSP-ovci govorili su na tiskovnoj konferenciji o otkazima i novom zapošljavanju, kao nečem negativnom, no Milan Ivanković, HSP-ov vijećnik u Gradskom vijeću Siska, je na istoj tiskovnoj konferenciji branio zapošljavanej svoje kćeri Valentine Ivanković Pelikan na mjestu ravnateljice Doma kulture Sisak.

Demantirao je tvrdnje HSP-a AS i HDZ-a da je njegova kćer postala ravnateljica Doma kulture zahvaljujući političkoj trgovini SDP-a i HSP-a, jer su dva glasa HSP-a u Gradskom vijeću, među kojima je i njegov, bila presudna za ostvarenje većine u Gradskom vijeću gradonačelničine koalicije.

“Moja kćer se javila na natječaj, bila je najbolji kandidat i pobijedila je, a nezadovoljni se žale i podmeću. Zar sam u Vijeću trebao dići ruku protiv svoje kćeri.” –  rekao je Ivanković.

No, Ivanković je osim u Vijeću, kod potvrde ravnatelja Doma kulture, za svoju kćer ruku digao i kao član gradske Komisije za odlučivanje o javnim priznanjima. Tada je odbor jednoglasno prihvatio prijedlog da V. Ivanković Pelikan dobije godišnju nagradu za svoj rad u Plesnom klubu Tina. Da je bilo, unatoč podebljom političkom iskustvu Ivankovića, i malo političke mudrosti on bi se izuzeo od glasanja kod te odluke, zbog sukoba interesa, jer ionako njegov glas nije bio presudan za izglasavanje te odluke. Većina je postojala i bez njega. No, toga nije bilo nego je Ivanković glasao za nagradu svojoj kćeri i izazvao reakciju javnosti.

HSP se na tiskovnoj, najvjerojatnije zbog činjenice da je kćer HSP-ovog gradskog vijećnika ravnateljica Doma kulture i da imaju dva člana Upravnog vijeća, nije želio jasno odrediti prema popisu za otkaze u toj kulturnoj ustanovi, popisu kojeg je sastavila ravnateljica Valentina Ivanković Pelikan, na kojem je čak devetero ljudi. Među kojima ima samohranih majki, majki bolesnog djeteta, djece poginulih branitelja, nego su načelno rekli da su oni protiv svih otkaza, uz ogradu da u Domu kulture ima viška djelatnika. Istini za volju gotovo svi s liste za otkaz su zaposleni u zadnjem mandatu gradske vlasti HSP AS-HDZ i to kao članovi HSP-a dr. Ante Starčević.

Novinari su ostali uskraćeni i za odgovor hoće li HSP preporučiti dvojici svojih članova u Upravnom vijeću Doma kulture da glasuju protiv otkaza, navodeći da ionako ništa ne mogu promijeniti budući da se sve odluke donose u gradskoj upravi, odnosno u uredu gradonačelnice, jer gradonačelnica, prema primjerima prakse iz dječjih vrtića, mijenja upravna vijeća dok ne provedu njezine odluke. Također su naglasili kako HSP Siska neće podržati rebalans gradskog proračuna, koji će biti na dnevnom redu Vijeća krajem tjedna, jer je on u velikoj suprotnosti s proračunom kojeg su podržali prošle godine.

– Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček je predloženim izmjenama proračuna iznevjerila nas gradske vijećnike koji smo je podržavali, ali i građane, jer je odustala od svih svojih prijedloga. Morali bi podnijeti više od stotinu amandmana da korigiramo proračun, a to je uzaludan posao pa ćemo glasovati protiv proračuna, rekao je Zdenko Koren, predsjednik sisačkog HSP-a.

HSP je kritizirao aktualnu gradsku vlast. Kažu da nisu prihvaćene sugestije iz HSP-ovog programa za otvaranjem radnih mjesta, potporom malog i srednjeg poduzetništva, otvaranjem tradicijskih obrta, potporom i otvaranjem malih poljoprivrednih gospodarstava te poboljšavanjem infrastrukture u seoskim ruralnim sredinama. Ništa se nije poduzelo niti po pitanju zdravstvenog i seoskog turizma, rekao je Zdenko koren, čelnik HSP-a Sisak. Dodao je i kako pojedina trgovačka društva troše sredstva poreznih obveznika naručujući usluge iz drugih krajeva. Za primjer je naveo ljude iz Čakovca koji su angažirani da kose travu u Sisku umjesto da se kupe strojevi i zaposle domaći ljudi.

Na istoj konferenciji, Zdenko Koren, predsjednik sisačkog HSP-a, je izjavio kako ima čvrste dokaze o postojanju velike tajne koalicije HDZ-SDP. Dokaz za to je, ističe, podrška predsjednika kluba vijećnika HDZ-a i HSLS-a Momira Gaćiše HNS-ovom predsjedniku Gradskog vijeća. “Ako uzmete kronologiju pa vidite da je sjednica odgađana radi njegove bolesti da bi ipak na kraju na zadnju točku on došao i podržao to. Dakle to je definitivno dogovor unutar te koalicije. Za to imam podatke, imam čovjeka koji definitvno sve zna o tim dogovorima.”
koren

Kao drugi dokaz naveo je sedmu sjednicu gradskog vijeća gdje je kompromitirani SDP-ov vijećnik Branković zbog afere Kopa Beach bojkotirao dolazak na gradsko vijeće, a u pomoć je priskočio SDP-ov partner, koalicija HDZ, HSS i HSP AS koji su povukli svog vijećnika iz Vijeća, gospodina Ivana Capana. Da to nisu učinili, nastala bi pat pozicija u Vijeću gdje bi odnos vijećnika bilo 12-12. Ne bi imali trinaestu ruku za donošenje i prihvaćanje izvješća gradonačelnice. Capanovim izostankom su to izbalansirali. Koren smatra da je ova tajna koalicija pilot projekt za veliku koaliciju na višoj razini.

(portal53.hr, jutarnji.hr, sisak.info)

Komentirajte