Naslovnica Izdvojeno Uredit će Holandsku kuću

Uredit će Holandsku kuću

Jedna od najpoznatijih građevina Siska, tzv. Holandska kuća uskoro će doživjeti preporod.

Nakon što je završen sudski spor oko vlasništva između Grada Siska i države, tako da je potvrđeno gradsko vlasništvo, sada je na postignut dogovor kojim će se taj objekt i urediti u neko dogledno vrijeme. Koristit ću je Gradski muzej i Konzervatorski odjel.

Četverokatna je zgrada izgrađena šezdesetih godina 19. stoljeća za potrebe skladišta, te je u relativno dobrom stanju, obzirom na dobru gradnju.  Projektom obnove objekta rukovodit će Konzervatorski odjel Ministarstva kulture u Sisku, u suradnji s Gradom Siskom, odnosno gradskom tvrtkom Sisak projekti, te Gradskim muzejem kao suradnikom.

“Budući da inicijativa za obnovu “holandske kuće” traje već dugo, dio dokumentacije i idejni projekt su gotovi. Objekt će dobiti društveno-javnu namjenu, pa će se projekt ostvarivati u fazama, ovisno o sadržajnim cjelinama. Uz muzejske prostore, u objektu će se urediti višenamjenska dvorana, a prostora je dovoljno i za smještaj našeg Konzervatorskog odjela u Sisku” – rekla je pročelnica Konzervatorskog odjela u Sisku Ivana Miletić Čakširan.

U prizemlju objekta smjestila bi se zaštićena zbirka uređaja za reprodukciju zvuka Siščanina Veljka Krakera, koja bi tako postala dostupna javnosti, a planirano je da se dio prostora iskoristi i za prezentaciju dijela bogate industrijske baštine.

Projekt će biti nominiran za financiranje iz fondova Europske unije.

Komentirajte