Naslovnica Vijesti Kultura Hoće li Crkva sv. Marije u Capragu biti dovršena do konca godine?

Hoće li Crkva sv. Marije u Capragu biti dovršena do konca godine?

Najavljeni novi humanitarni koncerti i umjetničke kolonije

crkva_svete_marije_Dok je početkom ovog mjeseca Sisak proslavljao svoj dan i blagdan svoga zaštitnika, sv. Kvirina, Župa sv. Marije koncem svibnja proslavljala je svoj 48. rođendan. Doduše, sama crkva postoji daleko duže, jer prvi sigurni spomen Crkve sv. Marije na sadašnjem brijegu, uz groblje Viktorovac, je slika iz 1556. g, koja prikazuje sisački Stari grad i poviše njega crkvu. Ona je tada najvjerojatnije bila drvena, a tek kasnije zidana. U turskim ratovima biva srušena, ali je ostao stari toranj koji je jedno vrijeme služio i kao promatračnica. Prije točno 138 godina sagrađena je crkva kako danas izgleda. Proslava rođendana Župe, te gradnja nove Crkve sv. Marije, Kraljice mira odvela nas je do župnika, vel. Branka Koretića.

Proslavi 48 godina od osnutka Župe dodatno značaj povećava činjenica da je za taj čin trebalo gotovo 30 godina. Naime, još se 1936. g željelo osnovati Župu sv. Marije, ali je to uspjelo poći za rukom tek dotadašnjem kapelanu Vladimiru Stankoviću i to 1961.
Vel. Koretić: Da. Župa je osnovana 28. svibnja 1961. godine Dekretom tadašnjeg nadbiskupa Franje Šepera koji je prvim njezinim upraviteljem imenovao vel. Stankovića, do tada kapelana u Župi Uzvišenja sv. Križa. Tome je,istina, prethodio dugi niz godina priprave. Nekoliko svećenika je dobivalo dekrete, čak su i redovnici u jednoj prilici, prije II svj. rata trebali doći na ovo područje, ali se svaki put nešto ispriječilo. Tijekom vremena, naseljavanjem stanovništva na područje današnjeg Capraga intenzivno se počeo razvijati i vjerski život, pa je bilo očitije da sve više sazrijevaju prilike za osnivanjem župe.

 

Danas, 48 godina od osnutka ove Župe gradi se nova crkva u Capragu, Crkva sv. Marije, Kraljice mira. U tu je svrhu nedavno održan i humanitarni koncert na kojem su nastupila brojna imena hrvatske estrade, Jacques Houdek, Lana Jurčević, Baruni i domaći sastav Ruswaj. Koliko je sredstava prikupljeno tim koncertom i koliko će to pomoći nastavku gradnje?
Vel. Koretić: Bila je to jedna vrlo lijepa večer za koju smo se doista potrudili da takvom bude. Tom je prigodom prikupljeno 45 385 kuna. Doduše, u tu cifru ubrojani su i neki dobrovoljni prilozi naših građana, vjernika, ali i tvrtki koje su donirale više novca od stvarne cijene ulaznice.

 

Što dalje? Znamo da je Grad Sisak gradnju crkve pomogao s cca milijun i 700 tisuća kuna, a prikupljena su i određena sredstva, premda nedostatna.

Vel. Koretić:  Sigurno da prikupljena sredstva  nisu dostatna niti za sljedeću fazu. Za to bi trebalo organizirati neki koncert koji bi okupio nekoliko tisuća građana. No, nama i nije to bio  cilj, već senzibiliziranje javnosti kako bi ih osvijestili da gradimo nešto što je korisno i potrebno ovom području, a vjerujem da smo u tome i uspjeli. Za nas vjernike to je velika stvar. No, treba naglasiti da su taj projekt podržali i oni koji nisu katolici, a možda niti vjernici, ali su shvatili njegovu vrijednost, značaj.  

Nedavni koncert tek je jedna u nizu stepenica koje nas očekuju. Planiramo još nekoliko takvih sličnih projekata, od organizacije koncerata do umjetničkih kolonija, a jedna nas očekuje doskora. O tome ćemo javnost na vrijeme obavijestiti.  

 

Kako to biva, oglasila su se i neka poduzeća.
Da. Uključujemo brojne sponzore, aktivirali su se članovi naše Župe u skladu s mogućnostima. No, volio bi naglasiti da se pojavio i određeni broj onih koji nisu dobronamjerni već lažima ubiru korist. Naime, skrenuo bih pozornost našim sugrađanima da sam dobio dojavu da ima onih koji kucaju na vrata i predstavljaju se kao predstavnici Župe koji skupljaju po 1.400 kuna ili dobrovoljni prilog za potrebe Župe.  Stoga naglašavam da na to ne treba nasjedati jer takvi zahtjevi od strane Župe nikad nisu dolazili niti hoće. Vjernici znaju da se dobrovoljni prilozi donose u župni ured u radno vrijeme i s obiteljskom knjižicom gdje se to upisuje obitelji, odnosno donatoru, a potom i u naše knjige. Tako postoji jasan uvid u svaku vrst novčane pomoći crkvi. Ako se dogodi bilo kojem našem sugrađaninu da mu netko s takvim potraživanjima pozvoni na vrata neka ne nasjeda ili pozove policiju.

 

I za sami kraj. Prema dogovoru s izvođačem radova rečeno je da ćemo do konca godine ući u novu crkvu. Hoće li tome doista tako i biti?
Pa, mi svakako računamo gradnju privesti kraju što prije, odnosno ući u taj prostor. Sigurno da teška godina u koju smo ušli to otežava zbog sporijeg priljeva sredstava. Nije baš sve u ritmu lanjskog planiranja, ali se ipak radi. Nama je sada potrebno oko 2,6 milijuna kuna da bismo podigli zidove i krovnu konstrukciju.

Komentirajte