Naslovnica Izdvojeno HGSS spasio konje u Lonjskom Polju

HGSS spasio konje u Lonjskom Polju

Članovi Hrvatske gorske službe spašavanja, stanice Novska, u subotu su spašavali konje nepoznatog vlasnika, koje je na ispaši na otvorenom zatekao vodeni val rijeke Save, koja je zbog visokog vodostaja, preko ustava, puštena u Lonjsko polje. Članove HGSS-a su pozvani od strane Držćavne službe za zaštitu i spašavanje.

Dolaskom na lokaciju i brzom pretragom vodene površine utvrđeno je da se radi o devet konja koji su se nalazili u izuzetno hladnoj vodi već nekoliko dana, te je odlučeno da ih se potjera na viši terena prema nasipu udaljenom nekoliko kilometara.
Spašavatelji su nakon više od dva sata plivanja i hodanja po vodi uspješno pretjerali svih devet konja na viši dio terena koji nije bio pod vodom, te time spasili životinje od sigurnog utapanja, obzirom da i danas vodostaj Save raste, te da su na ovom području proglašene izvanredne mjere od poplave.

U ovoj akciji sudjelovalo je pet članova Stanice Novska s dva čamca i jedan stanovnik naselja Puske.

Prije nekoliko godina na ovom području je u poplavi stradalo više desetaka konja, koje su vlasnici ostavili na ispaši, unatoč upozorenjima da se životinje uklone sa slobodne ispaše.

FOTO_ HGSS Novska

Komentirajte