Naslovnica Vijesti SMŽ H. Kostajnicu vrh vodenog vala očekuje u utorak popodne

H. Kostajnicu vrh vodenog vala očekuje u utorak popodne

Od ponedjeljka ujutro ekipe Hrvatskih voda postavljaju box barijere u ugroženim dijelovima Hrvatske Kostajnice gdje se u utorak popodne očekuje dolazak vrha vodenog vala.

„Nema mjesta panici, Hrvatske vode rade na box barijerama za najugroženije dijelove grada, krizni Stožer redovno zasjeda. Predviđanja su Hrvatskih voda i informacije iz susjedne Bosne i Hercegovine da se trebamo pripremiti na vrlo velike vodostaje, koje će nam potopiti trafostanice pa ćemo morati isključivati električnu energiju. Stoga smo pozvali stanovnike da pripreme hranu i čistu vodu za nekoliko dana, te pripreme ručne lampe. Stanovnici ulica Kavrlja, Nine Marakovića i Unske ulica trebaju stavri prebaciti na visoko ili na kat kuće, no oni to već znaju.“ – rekao je večeras gradonačelnik Hrvatske Kostajnice Dalibor Biščan.

Ovaj put se po prvi put pokušavaju već spomenutim box barijerama, u duljini od jednog kilometra, sačuvati kuće upravo u tim nižim dijelovima grada, tik uz rijeku Unu, a koje su do sada redovito poplavljene bile.

“Za sad je situacija pod kontrolom, ali zbog najave novih padalina i vodenog vala iz BiH sazvali smo Stožer kako bi cijeli sustav uključili u obranu od poplava. Od osam sati ujutro u utorak ide popunjavanje box nasipa s vrećama gdje bude potrebno.” – rekao je župan Ivo Žinić u ponedjeljak navečer nakon sjednice Kriznog stožera u Hrvatskoj Kostajnici.

Krizni stožer cijelu će noć biti u zgradi DVD-a Hrvatska Kostajnica, a vrhunac vodostaja, iznad 470 cm, možda i do 500 cm očekuje se u popodnenvim i večernjim satima.

Vodostaj Une u H. Kostajnici je u 18 sati bio 351 cm te su uvedene redovne mjere obrane od poplave, a tijekom noći biti će uvedene i izvanredne sudeći po rastu vodostaja.

“Prognoze nisu dobre, naredna dva dana očekujemo još 50 do 100 mm kiše u kontinentalnim dijelovima Hrvatske plus puno kiše u Bosni i Hercegovini što će dalje utjecati na rast vodostaja Une.” – rekao je nakon sjednice Stožera generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. 

Na području Hrvatske Kostajnice, Majura i Donjih Kukuruzara treba vodu prokuhavati, a osigurane su cisterne koje će pitku vodu dostavljati stanovništvu.

I dok Kostajnicu najgore očekuje u utorak, dotle je u Sunji već popodne uvedeno izvanredno stanje. Rast vodostaja u 17 sati se zaustavio na 276 centimetara, no i to je dovelo do izlijevanja rijeke Sunje na poljoprivredne površine dok su zaobalne vode poplavila neka dvorišta i objekte.

Kako ističu u Hrvatskim vodama zbog utjecaja i velikih dotoka rijeke Une, za područje Jasenovca, na dionicama uz rijeku Savu, očekuje se uvođenje redovnih mjera obrane od poplava tijekom sutrašnjeg dana dok se uvođenje izvanrednih mjera očekuje tijekom srijede.

Hrvatske vode ističu i kako se, prema trenutačno raspoloživim hidrometeorološkim prognozama, u iduća tri dana posvuda u kontinentalnoj Hrvatskoj očekuju znatne količine oborina od 50 do 100 mm, mjestimice moguće i više. Manje količine oborina očekuju se tek na području jadranskih slivova (20-30 mm).

Za sliv Kupe i Save u Republici Sloveniji u iduća tri dana očekuje se više od 30-40 mm kiše dok se u susjednoj Bosni i Hercegovini očekuju količine kiše od 70 do 100 mm, najviše tijekom dana.
Očekuje se kako će najavljene nove oborine utjecati na produljenje dugotrajnosti visokih vodostaja koji bi mogli potrajati idućih 4 do 5 dana.

Komentirajte