Naslovnica Vijesti Sisak Gripa se u SMŽ još nije razmahala

Gripa se u SMŽ još nije razmahala

Prema podacima HZJZ u Hrvatskoj je zaključno s 5. siječnja 2020. godine, službeno registrirano ukupno 1232 oboljela od gripe, od kojih je 353 prijavljeno tijekom 1. tjedna. Iako su prijave pristigle iz različitih dijelova Hrvatske, većina prijava pristiže iz kontinentalnog, središnjeg dijela Hrvatske. Zasad je u Sisačko-moslavačkoj županiji evidentirano šezdesetak oboljelih.

„Prvi slučajevi gripe su se na našoj županiji javili već krajem 11. mjeseca, međutim gledajući na prijave oboljelih tijekom 12. mjeseca ne možemo još reći da je gripa uzela maha. Dapače, imamo šezdesetak prijavljenih pacijenata što je nešto više od broja prijavljenih lanjske godine, ali to su male brojke da bismo mogli na temelju toga donositi nekakve zaključke“, kaže epidemiologinja Sonja Pajtlar, voditeljica Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo Sisačko-moslavačke županije.

„Dio od ovih 60 pacijenata je prijavljen iz bolnice, bilo da su bili u dnevnoj bolnici ili su bili baš na hospitalizaciji – dio je bio hospitaliziran zbog pneumonije. Ovi pacijenti koji su dosad primljeni u bolnicu nisu imali tako tešku kliničku sliku kao oni prethodne godine, međutim tek kad i ako se broj oboljelih bude povećao, moći ćemo reći ima li virus i dalje onu sposobnost izazivanja pneumonija, tako opsežnih i u kratko vrijeme nakon pojave prvih simptoma gripe, kao što je to imao lani. Za sada se to još ne vidi i srećom, nemamo smrtnih ishoda“, dodaje dr. Pajtlar, a prenosi portal53.hr.

Ona dodaje kako u Epidemiološkoj službi u Sisku ima još par doza cjepiva – pa ako netko želi, može se doći cijepiti. 

Komentirajte