Naslovnica Izdvojeno Gradska vlast protiv poskupljenja grijanja

Gradska vlast protiv poskupljenja grijanja

Najavu HEP Toplinarstva o 37-postotnom poskupljenju grijanja u Sisku iz Gradske vijećnice odbacuju. Kažu da neće dopustiti poskupljenje grijanja, no iz HEP Toplinarstva poručju da i bez odluke Vijeća oni svoje usluge mogu poskupjeti. Zahtjev za poskupljenjem je HEP Toplinarstvo u Sisak uputilo još u srpnju, nakon čega je iz Grada Siska, sukladno zakonskoj proceduri, upučeno pismo HERA-i u kojem pobijaju zahtjev za poskupljenjem. Naime, kao osnovu za poskupljenjem HEP Toplinarstvo navodi poskupljenje energenata, a iz Grada tvrde kako se taj argument, koji je zajednički i za poskupljenja u ostalim gradovima, na Sisak ne može primjeniti.

“HEP Toplinarstvo u grijanju sisačkih domaćinstava koristi otpadnu paru iz Termoelektrane, tj. nema potrebe za dodatnim trošenjem energenata, osim onih koji se troše u proizvodnji struje u toj Termoelektrani. Stoga na cijenu grijanja u Sisku ne može imati toliki  utjecaj cijena energenata kao u ostalim gradovima koje imaju svoje vlastite kotlove. A Toplinarstvo u svim gradovima traži jednako poskupljenje” – pojašnjeno nam je u Gradskoj vijećnici.

Potaknut zahtjevom HEP Toplinarstva o poskupljenju grijanja u gradu Sisku, gradonačelnik Dinko Pintarić oštro je osudio ovakvu najavu iz HEP-a.

-Ne želim i neću pristati na ucjene koje pred nas stavlja HEP Toplinarstvo, jer kako drugačije protumačiti zahtjev za 100-postotnim povećanjem cijena energenta za ionako ugroženu industrijsku proizvodnju, te gotovo 40-postotno povećanje cijena za građanstvo.

Kao gradonačelnik ne mogu dopustiti da više od četiri tisuće potrošača HEP-ovih usluga u Sisku ovu zimu bude gladno jer neće imati novaca za platiti sve račune, a pitam se kako će povećane račune plaćati i 56 poslovnih potrošača kojima je poslovanje ionako otežano zbog njihovih novih parafiskalnih nameta.

Gradskom vijeću grada Siska predložit ću da odbije ovaj zahtjev HEP Toplinarstva i žao mi je što, poput zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, nemam pravo staviti veto na tu odluku jer je ovo samo još jedan od načina ucjene naših, u ovoj situaciji, bespomoćnih sugrađana.

Podsjećam kako je u mandatu ove Vlade struja već poskupila, PDV je povećan na 25 posto, a najavljuju se i nova porezna opterećenja za građane. Građane Siska dodatno bi opteretilo nerealno visoko 37 postotno povećanje cijene usluga HEP Toplinarstva. Građani Hrvatske pa tako i Siska većinom su glasova na državnim izborima dali mandat ovoj Vladi jer je obećala „bolje sutra“. Na žalost, dobili smo „malo sutra“- priopćio je gradonačelnik Pintarić.

Na najavu je reagirao i predsjednik Gradskog vijeća Veljko Novak.

– Gradsko vijeće na svojoj će sjednici raspravljati o zahtjevu HEP-a za povećanjem cijene usluga HEP Toplinarstva, a od gradskih ću vijećnika zatražiti da se ovakav njihov zahtjev odbije. Kao predsjednik Gradskog vijeća nadam se jednoglasnom stavu svih vijećnika, bez obzira na to iz koje stranke dolazili, jer je i sadašnja cijena usluga HEP Toplinarstva previsoka.

Oštro osuđujem namjeru HEP Toplinarstva da poveća cijenu grijanja u gradu u kojem je u jednom danu bez posla ostalo oko 1500 Siščanki i Siščana. Većina tih građana živi u naselju Caprag, upravo u naselju u kojem se grije preko HEP Toplinarstva, i u kojem su i do sada plaćane previsoke cijene grijanja. HEP Toplinarstvo će ovim svojim potezom dovesti do toga da, nakon svega, ovi stanovnici budu još više životno ugroženi.

Pozivamo HEP, ali i Vladu Republike Hrvatske, da ne odobre HEP Toplinarstvu povećanje cijene grijanja i da omoguće Siščanima da u uvjetima dostojnim čovjeka prežive ovu zimu. Neprihvatljivo je da se na ovaj način još jednim  poskupljenjem legne na leđa građana koji, upravo zbog toga što se Vlada odrekla crne metalurgije, više nisu u mogućnosti raditi i  zaraditi plaću.

HEP Toplinarstvo i Vlada Republike Hrvatske još jednom su ovim potezom pokazali kako im nisu svi građani jednaki jer je ovo povećanje cijene namijenjeno samo onim gradovima u kojima stranke Kukuriku koalicije nisu na vlasti. Jesu li samo zato građani Siska, Zagreba, Osijeka, Samobora, Zaprešića, Velike Gorice kažnjeni i samo se njih želi još više opteretiti? –zaključio je Novak.

Komentirajte
Podijeli objavu