Naslovnica Vijesti SMŽ Gradi se pastoralni dom u Ilovačku

Gradi se pastoralni dom u Ilovačku

U župi sv. Antuna Padovanskog u Bučici proteklih mjesec dana gradi se pastoralni dom pored kapele Sv. Petra u Ilovačku.

Motivaciju za gradnju doma je potaknuo župnik dr. sc. Ivan Petrović kada je izdao drugu knjigu nedjeljnih propovijedi za liturgijsku godinu B pod nazivom „Obzor nade“, a koje su bile emitirane u istoimenoj radijskoj emisiji programa Radio Banovine.

Sav prihod od prodaje knjige namijenio je za pastoralni dom pored kapele u Ilovačku, na području Gline. Kapela Sv. Petra ove godine slavi 40 godina. Izgradnju je započeo preč. Ivan Topolnjak 1979. godine i nakon nekoliko godina sa župljanima Ilovačka uspio dovršiti kapelu. Prigodno se stoga na koricama knjige nalaze slike ove kapele koje prikazuju proslavu prošlogodišnjeg Petrova i čišćenje kapele nakon Domovinskog rata. Knjigu je izdala Župa u nakladi od 500 primjeraka, a izdanje je ovih dana rasprodano.

Temelji pastoralnog doma su na mjestu gdje je nekada stajala obiteljska kuća. Kamen temeljac postavljen je 17. travnja. Betoniranje doma je bilo 17. svibnja te se u narednom vremenu radovi inteziviraju. Dovršava se izgradnja zidova i betonskih nosača, a u tijeku je i prikupljanje drvne građe za krov. Fizičke radove na izgradnji doma volontiraju župljani sela Ilovačak, pomažu im i župljani iz ostalih sela koji su pripremili staru ciglu za unutrašnji zapadni zid. Izgradnja temelja i dio građevinskog materijala financiran je upravo od prihoda rasprodane knjige, a ostali dio se prikuplja donacijama vjernika.

Vjernici Ilovačka s ostalim vjernicima župe pokazali su zajedništvo u izgradnji ovog objekta koji će imati društvenu funkciju. Tik do kapele, te Božje građevine, župljani će nastavljati druženje nakon slavlja nedjeljnih svetih misa i proslava zaštitnika kapele. U ovo vrijeme kada se ljudi iseljavaju iz rodnih sela, ovo maleno mjesto s tridesetak obitelji oslanja se na Božju providnost i uređuje prostor za druženje koji će biti smješten u Božjoj blizini, pored kapele Sv. Petra.

Komentirajte