Naslovnica Iz drugih medija Netokracija Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!

Gideonovi roboti dobili pametnu ruku: Samostalno se kreće, sve vidi i popravlja!


Gideon Brothers, domaća tvrtka za razvoj AI sustava i robota danas je najavila svoj najnoviji prototip – robotsku ruku s ugrađenom kamerom koja se može priključiti na njihove postojeće robote, ali se i samostalno snalaziti u prostoru, za razliku od “običnih” robotskih ruku.

Ovaj prototip razvijen je za klijenta iz energetskog sektora sa sjedištem u jugoistočnoj Aziji, a na njemu se radilo četiri mjeseca. Tijekom testiranja robot-ruka uspio je uspješno obaviti zadatke i sada se njegov razvoj nastavlja prilagodbom za specifične zadaće koje ga očekuju kod klijenta. Radi se o 6DOF robotskoj ruci koja je montirana na Gideonovu autonomnu robotsku platformu kakvu možemo sresti i u nekim domaćim tvrtkama. Ruka u sebi sadrži kameru i tri “prsta” koji služe za inspekciju i korištenje okoline u energetskim postrojenjima. Robotska ruka može, kažu iz Gideona, otvarati vrata i čitati analogne instrumente. Također, robot se može samostalno snaći u prostorijama u kojima boravi.

Robotska ruka koja vidi!

Kimberly Račić iz Gideon Brothersa pojašnjava mi kako se njihova ruka u odnosu na ostale razlikuje najviše u tome što koristi tehnologiju za prepoznavanje objekata i svijeta oko sebe:

Ako bih vam sada rekla da se neka knjiga nalazi 10 metara od vas na lijevoj strani, hodali biste 10 metara i onda ju počeli tražiti lijevo. Knjiga bi zapravo mogla biti na 10.3 metra ili 9.7, ali to vam nije važno jer možete razumjeti o čemu se radi i imate oči kojima pretražujete prostor, što je upravo ono što naši roboti rade.

Integracija ruke i postolja na kojem se nalazi bio je velik izazov za Gideonov tim. No, to je samo početak, buduće verzije robota vrlo će vjerojatno imati drugačije…Source link

Komentirajte