Naslovnica Vijesti SMŽ GALERIJA: “Dani sjećanja” u Petrinji

GALERIJA: “Dani sjećanja” u Petrinji

Cijeli rujan Petrinja obilježava “Dane sjećanja” na stradanja u krvavom rujnu 1991. godine. Kao is vake godine i ovoga 16. rujna obišla su mnogobrojna izaslanstva masovne grobnice na Vili Gavrilović, kod Nove bolnice i na Marinki. Za te zločine krivci još nisu procesuirani.

“To je ono što nas čini nesretnima. Svakako da bismo voljeli da se saznaju ne samo ti, nego i počinitelji svih zločina na grobovima koje ćemo danas obići. Kazao bih i kako će na središnjem groblju biti uskoro postavljen još jedan spomenik za 69 što civilnih, što vojnih žrtava koje su ekshumirane iz petnaestak masovnih grobnica širom Petrinje.” – rekao je petrinjski gradonačelnik Željko Nenadić. Ukupno je na području Petrinje smrtno stradalo 128 hrvatskih branitelja iz Petrinje i 134 branitelja iz drugih dijelova Hrvatske. Ubijeno je više od 350 civila, a na popisu su 21 nestali hrvatski branitelj i 74 civilne žrtve.

Nakon svete mise brojna su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće na Vili Gavrilović gdje je stradalo 17 branitelja, kod Nove bolnice gdje ih je stradalo sedam i na Marinki gdje je spomen obilježje za 22 branitelja. U ime predsjednika Republike Hrvatske vijenac je položio general Mate Ostović te  izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora magistar Zoran Vasić.

U zadnjih godinu dana otkrivena je nova masovna grobnica u Taborištu sa osam žrtava od kojih su četiri identificirane.

FOTO: Siniša Bogičević

Komentirajte