Stranica 1 od 2 12 ZadnjaZadnja
Prikaz rezultata 1 do 15 od 23

Tema: Ratni zločini u selima Župe Maja ( Milan Španović )

 1. #1
  Registriran
  06. 2009.
  Lokacija
  sisak
  Postovi
  670

  Uobičajeno Ratni zločini u selima Župe Maja ( Milan Španović )

  Majski bazen
  http://www.istraga.tv/
  Ubijeni i nestali 1991 - 1995 godine

  1. Đuro Brdarić
  2. Štefanija Brdarić
  3. Ilija Petrović
  4. Mato Mlađenović
  5. Pero Liković
  6. Milan Liković
  7. Petar Pavić
  8.Ana Pavić
  9. Vlado Paropatić
  10. Tomislav Paropatić
  11. Nikola Fabac
  12. Kata Kvakić
  13. Dušan Metikoš
  14. Mara Lamza
  15. Marica Brkašić
  16. Milan Petrović
  17. Ilija Krkač
  18. Petar Petrović
  19. Petar Nogić
  20. Nikola Nogić
  21. Đuro Vučičević
  22. Ana Nogić
  23. Ana Vučičević
  24. Pero Nogić
  25. Stjepan Krkać

  Dana 13.07.1991 Vladimir Paropatić rođen 1947 godine odveden je iz svoje kuće u selu Maja od strane 4-rice naoružanih počinitelja u odorama Martićeve milicije vozilom u pravcu Gline . Paropatić je odveden kao pripadnik pričuvnog sastava MUP-a RH i još uvijek se vodi na popisu nestalih osoba .


  Dana 26.07.1991 godine ispred seoske trgovine u selu Ravno Rašće odvedeni su mještani Petar Nogić rođen 1933 godine , Nikola Nogić rođen 1931 godine , Pero Liković rođen 1940 godine , Petar Pavić rođen 1930 godine , od strane Steve Radišević zvani Rapin , Dragana Sanadera i Željka Sladovića u zatvor na Šamaricu a potom u kolovozu u šumi Kaline kod Komogovine su likvidirani .


  Dana 09.08.1991 godine dvojica srpskih terorista ušli su u kuću Đure Vučičevića u Ravnom Rašću te uz prijetnju vatrenim oružjem izveli Đuru iz kuće i odveli ga na lokaciju zvanu BARE gdje su ga ubili .


  Dana 18.08.1991 napad na selo Maja vodili su : Josip Kovačević , tadašnji organ bezbednosti štaba TO Glina i Dušan Momčilović tada zapovjednik tzv. Martićevaca , koji su vozeći se transporterom pozivali ljude razglasom da izađu iz kuća . Napadači su se kretali iz 3 pravca iz okolnih srpskih sela Dragotina , Brubanj i Buzeta , dok se postrojba iz Dragotine kretala selom uz rub ceste u koloni po jedan u maskirnim i zelenim odorama bez oznaka , te su zalazili u kuće i izvodili na cestu zatečene mještane . Na taj način skupili su 13 staraca iz Maje , te su ih postrojili u dvorištu. Tada su izdvojili Ivana Mićiju te su ga tukli nogama i kundacima . Zarobljenici bi vjerojatno bili likvidirani da nisu naišli pripadnici bivše JNA te su napadači zarobljenike pustili. Nakon povlačenja JNA napadači su krenuli dalje selom u smjeru Gline uz pljačkanje imovine Hrvata. Minirali su seoski dom i trgovinu u Maji i Svračici te zapalili kuće Mirka Brdarića , Matije Davidovića i Marka Lamze . u opisanom napadu uništena je i crkva u Maji i to tako da je najprije avion gađao crkvu , a potom, je bila granatirana iz pravca Dargotine . U napadu na selo sudjelovali su : Dušan Gavrilović , Milan Španović , Stojan Jelić , Milan Galjen , Momir Vukičević , Dragan Prusac , Jovica Rinčić , Đuro Pavlica , Milan Podunavac.....

  Dana 26.09.1991 godine u dvorištu obiteljske kuće u Maji ubijen je Mato Mlađenović rođen 1925 godine , na način da su ga počinitelji usmrtili udarcima tupog predmeta po glavi .

  Dana 26.01.1992 godine u svom dvorištu u selu Dolnjaci dok je topio mast u kotlu s 4-5 hitaca iz puške M-48 ubijen je Milan Petrović rođen 1932 godine .

  Dana 05.02.1992 godine u Ravnom Rašću u svom dvorištu izvatrenog oružja kalibra 7,62mm ubijen je Petar Petrović .

  Dana 19/20 . 05.1992 godine u selu Dolnjaci u vlastitoj obiteljskoj kući od strane 4 pripadnika paravojnih formacija udavljen je Ilija Krkač rođen 1932 godine .

  Dana 02./03. 09.1992 u selu Maja u svojoj obiteljskoj kući ubijena je Ana Pavić ( posmrtni ostaci eshumirani su 26.06.1997 godine ) počinitelj zločina je Dragan Jelić rođen 1934 godine . Isti je bio uhićen od strane Martićeve milicije u Glini te je isti priznao svoje sudioništvo u zločinu . Jelić Dragan je ostao na području RH i nakon VRA Oluja .

  SFRJ Jugoslavija SAO Krajina SUP , SJB br. 08-04/01-1 -1-k-141 /92 , datum 07.09.1992 godine
  - Okružnom javnom tužiocu Glina
  Na osnovu člana 151. stav 6. zakona o krivičnom postupku podnosi se krivučna prijava protiv nepoznatog učinioca krivičnog djela ubistva ... na štetu Pavić Ane iz Maje kbr. 66 opština Glina ... dana 02/03.09.1992 godine utoku noći neutvrđenog vremena , nepoznati učinilac je u mjestu Maja kbr. 66 SO Glina izvršio ubistvo Pavić Ane , kći Josipa i majke Jage rođena 04.09.1916 godine u mjestu Joševica sa mjestom prebivališta u Maji kbr.66 SO Glina . Uviđaj su obavili radnici SUPa Glina i sudac istražitelj okružnog suda Glina Avdej Popov , koji su utvrdili da je ubistvo izvršeno iz neposredne blizine sa 3 hitca u predelu glave iz vatrenog oružja nepoznate marke i kalibra . Prema izvršenom pregledu leša od strane doktora opće medicine MC Glina Trivanović Steve , iz nejgovog izvještaja proizlazi da na glavi leša postoje 3 rupe ulazne bez izlaznih što znači da je projektil ostao u predjelu glave . Obdukcija leša nije vršena zbog nedostatka stručne osobe - patologa . Leš je po nalogu suca istražitelja Okružnog Suda Glina kolima komunalca Glina prebačen u mrtvačnicu a zatim pokopan u mjesnom groblju ... Komandir Inspektor 1 klase Preradović Milan  RSK MUP Knin SUP Glina odelenje za suzbijanje kriminaliteta broj 08-04/2-k-141/93. DŽ /SM datum 20.05.1993 , službena zabilješka
  Građanin Jelić Dragan po zanimanju ratar rođen 27.01.1934 godine sa prebivalištem u Bijelim Vodama kbr . 169 je dana 15.05.1993 godine u SUP Glina u vezi s ubojstvom Pavić Ane iz Maje kbr. 66 dao ovlaštenoj osobi SUPa Glina sljedeče obavjesti : U obavljenom informativnom razgovoru isti je izjavio da je poznavao Pavić Anu kao i njezinu porodicu te da je imao saznanja da su neki članovi njezine porodice u toku 2 sv. rata bili pripadnici ustaških formacija u NDH . Iz gore navedenih razloga došao je na ideju da prati Pavić Anu jer je posumnjao da bi ista mogla sarađivati sa mogućim zaostalim neprijateljima srpskog naroda . Pošto mu je bilo poznato da ista ne provodi noć u svojoj kući več da odlazi na spavanje kod Lamza Mare u Svračicu kbr.12 isti je jedne večeri nakon njenog odlaska , a pošto je znao gdje ostavlja ključ ušao u njenu kuću . Pregledao je kuću i pronašao u kuhinji u relni pečnice veću tepsiju punu pečenog graha a pod jastukom zamotanu u stoljnjak pečenu štrudlu , a što ga je navelo na pomisao da je navedena hrana namjenjena za nekoga tko bi se mogao skrivati na tom djelu , pošto ona živi sama u kući i nije noj potrebna tolika količina hrane . U istoj kući je pronašao i dokumentaciju od navedene Pavić Ane kao i nekih članova njezine porodice i fotografije na kojoj su naslikani 4 pripadnika ustaških formacija . Pošto za vrijeme svog boravka u kući nije bio naoružan , predmetni je odlučio da se vrati do svoje kuće u mjestu Bjele Vode kako bi uzeo pištolj i vratio se u mjesto Maja iz razloga da sačeka lica koja bi mogla doći po hranu . Pošto je svojoj kući došao kasno odlučio je da se nevrača isto veće na lice mjesta več da sutradan ranije ustane kako bi otišao u Maju u kuću Pavić Ane . Sutradan u ranim jutarnjim časovima došao je na gore navedenu adresu i pošto Pavić Anu nije pronašao kod kuće jer se nije bila vratila iz Svračice ušao je ponovo u kuću i ustanovio da više nema one hrane koju je našao predhodnu večer. To mu se učinolo sumnjivim a pošto je kod sebe imao pištolj odlučio je da sačeka Pavić Anu dok se vrati iz Svračice te da je ubije . Pošto se ista nije vratila a bio je več dan predmetni je odlučio da se vrati svojoj kući u Bijele Vode i da se vrati ponovno navečer . Dolaskom kući u Bijele Vode odlučio je da neče čekati večer već da če se vratiti i ubiti Pavić Anu u prijepodnevnim satima . Oko 10:00 sati ponovo se vratio u Maju kojom prilikom je zatekao Pavić Anu kako sjedi na stolici kojom prilikom je u kuhinji svoje kuće sa nožem rezala kruške . Ugledavši istu predmetni je iza pojasa izvadio pištolj i ispalio , nesjeća se 3 ili 4 hitca u glavu Pavić Ane . Nakontoga stavio je pištolj za pojas iotišao svojoj kući u Bijele Vode. Ovlašteno službeno lice : Džakula Nikola , Paspalj Darko

 2. #2
  Registriran
  06. 2009.
  Lokacija
  sisak
  Postovi
  670

  Uobičajeno

  Dana 28.01.1993 godine u Svračici kod svog skrovišta u šumi Vrtolom ubijen je Nikola Fabac . Ubojstvo je počinila grupa pod zapovjedništvom Josipa Kovačevića zvanog Joso .  Dana 07.05.1993 u Maji u svojoj obiteljskoj kući ubijeni su Štefanija Brdarić i njezin sin Đuro Brdarić , civilne osobe Hrvatske nacionalnosti koji su ostali prebivati u selu i nakon progona većine stanovnika Hrvatske nacionalnosti. Počinitelj je Štefaniju ubio davljenjen čeličnom žicom dok je u Đuru pucao iz vatrenog oružja. Posmrtni ostaci žrtava bačeni su od strane počinitelja u bunar . Počinitelj je Milan Borojervić iz Velikog Gradca. Tijekom ljeta 2002 isti je boravio u Glini u organizaciji UNHCR-ovog programa " GO AND SEE " na preporuku ŽDO -a Sisak odustalo se od njegovog uhićenja .

  Izvještaj operativnog dežurstva za dan 09/10.05 . 1993 godine u vremenu od 07:00 do 19:00 časova
  Dežurni : Brkić Milan od 07:00 do 19:00 časova
  1. U 18:35 časova u SM Glina patrola Unprofora prijavila da je u Maji mrtva Brdarić Štefica stara 72 godine a neznaju koji broj kuće , isti smatraju da je ubijena .
  Dežurni Manojlović Rade od 19:00 do 07:00 časova .
  1. Po gore navedenoj dojavi n alice mjesta u Maji bb upučena je ekipa u sastavu dežurni operativac i krim tehničar koji su po dolasku u Maju u kuću u kojoj su živjeli Brdarić Štefica i njezin sin Brdarić Zvonko pronašli samo tragove krvi a leševa nije bilo nikakovih. U dvorištu navedene kuće pronađen je mrtav pas na kojemu su vidljivi tragovi ubijanja iz vatrenog oružja .Ekipa je također pregledala užu okolicu kuće gdje također nisu ništa pronašli a pošto je već padala noć a vidljivost je bila sve manja sa radom se prekinulo do idučeg dana kada če se nastaviti daljnji operativni rad ... Izvještaj zaključio dežurni Manojlović Rade

  Izvještaj sastavljen u odelenju za suzbijanje kriminaliteta SUPa Glina dana 10.05.1993 godine
  U toku službe radili smo po sljedećem :
  1. Izašli smo povodom dojave UNPF od dana 09.05.1993 godine uselo Maja gdje je prem adojavi ubijena Brdarić Štefica . Izvršili smo pregled kuće navedene gdje smo pronašli veću lokvu krvi ali tijelo nije bilo u kući . Izvršili smo širi pregled lica mjesta i na kućnom broju 3 preko puta kuće vlasnice , u bunaru pronašli smo 2 leša. Leševe smo izvadili uz pomoć vatrogasaca i utvrdili da se radi o Bradarić Štefaniji o njenom sinu Brdarić Đuri iz Maje br.5 . Leševe je pregledala Doktorica Dmitrašinović Mira koja je ustanovila da je Štefica udavljena a Đuro ubijen iz vatrenog oružja a nakon toga su bačeni u bunar . O ovom događaju sastavljena je i poslana depeša MUP Knin . Slijedi krivična prijava zbog KD ubistva po NN počiniocu . Drugih novosti nije bilo . Ovlašteno službeno lice : Džakula Nikola


  Izvještaj operativnih dežurnih za dan 11/12.05.1993 godine u vremenu od 07:00 do 07:00 časova
  Dežurni Zorojević Dragan u vremenu od 07:00 do 19:00 časova ...
  U 13:00 časova po operativcu Džakuli priveden u stanicu milicije Glina Borojević Milan iz Velikog Gradca u vezi krivičnog djela u Maji . Zadržan u pritvoru , slijedi daljnja obrada, vezano za ubistvo Brdarić Štefanije i Brdarić Đure iz Maje kbr.5 . Za navedenog je napisano rješenje o pritvoru nakon čega je priveden u okružni zatvor Glina po operativnim radnicima stanice milicije Glina . O gore navedenom obavješten je MUP Knin depešom . .. Izvještaj zaključio dežurni Šimić Mile  Dana 05/06. 08 .1993 godine u selu Svračica teško je ranjena Mara Lamza u eksploziji ručne odbrambene bombe koju su postavili Đ.I. i Đ.P. , da bi nakon pružene lječničke pomoći u Sisku nekoliko dana potom preminula .
  Izvještaj operativonog dežurstva za dan 12.07.1993 godine u vremenu od 07:00 do 07:00 časova
  Dežurni Zorojević Dragan u vremenu od 19:00 do 07:00 časova ...
  U 20:30 časova obratila se civilna policija UNPROFORa i prijavili da su NN osobe oko 18:30 časova istukli Kvakić Katarinu iz Svračice kbr.16. Na lice mjesta izišla patrola za intervencije : Ostojić - Vučković - Krnjajić i obavili razgovor sa Katarinom koja izjavljuje da je NN osoba u toku dana istukla , ozlijedivši je po lijevoj ruci a zatim ušli u kuću te razbacali stvari iz ormara. Slijedi službena zabilješka i daljnja krim obrada ... Izvještaj zaključio dežurni Dragan Zorojević .

  Dana 15.08.1993 godine iz obiteljske kuće u Maji nasilno je odvedena Katarina Kvakić rođena 1905 godine . Posmrtni ostaci žrtve su pronađeni u koritu rijeke Maje u selu Dabrina uz vidljive ubodne rane nanešene nožem

  Izvještaj operativnog dežurstva za dan 18/19. 08 .1993 godine u vremenu od 07:00 do 07:00 časova
  Dežurni Manojlović Rade u vremenu od 07:00 do 19:00 časova ...
  3. Od strane UNCIPOL upoznati smo o nestanku Kvakić Katice iz Svračice kbr. 16. koja je zadnji put viđena 15.08.1993 godine . Patrola milicije izašla je u mjesto Svračica gdje je obavila razgovor sa mještanima sela od kojih nisu saznali gdje bi se ista mogla nalaziti a u široj okolici koju je patrola pregledala nisu pronašli istu . Patrola je došla do podataka da se radi o starici staroj 93 godine te o svemu ovome slijedi službena zabilješka od strane patrole .


  Nastavit će se...

 3. #3
  Registriran
  06. 2009.
  Lokacija
  sisak
  Postovi
  670

  Uobičajeno

  Joševica

  Izvještaj dežurnih , 16.12.1991 godine od 06:00 do 18:00 sati


  ... U 16:00 sati Š.I. iz Joševice dojavio da su u toku dana NN počinioci pobili 19 ljudi i 3 osobe ranjene . Na uviđaj izišla patrola Ljiljak Mile - Gruborović - Miljević - Stanić - Kotur . Sa utvrđivanjem poginulih došlo se do Kreštalice Bare ... Samardžija Jovo  SFR Jugoslavija , SAO Krajina , SUP Knin SJB Glina broj ku-14 / 91 , datum 28.12.1991 godine
  Službena zabilješka

  građanin Škrinjar Juraj rođen 20.03.1916 godine sa prebivalištem u Joševici kbr.63 je dana 17.12.1991 godine u Joševici dao obavjesti u vezi s ubojstvom dao ovlaštenoj osobi SJB Glina sljedeće obavjesti . Dana 16.12.1991 godine u vremenu od 12-13 sati 2 lica u maskirnim uniformama ušla su u moje dvorište te su ubili moju ženu Škrinjar Anu . Ja sam cijelo vrijeme bio u štali i nisam smio izaći napolje . Isti su došli pješke od pravca Pogledića . Na sebi su nosili veće puške najvjerojatnije PAP . Kada su pucali nije se čuo pucanj . Moj sin Nikola bio je sakriven na tavanu kuće . Zatim su otišli u kuću Modronja gdje su također izvršili više ubistava . Mogu reći da su ta dva lica bili srednjih godina ...
  Zabilješku sastavio : Željko Simić  SFR Jugoslavija , SAO Krajina , SUP Knin SJB Glina broj ku-14 / 91 , datum 28.12.1991 godine
  Službena zabilješka


  Građanin Šiftar Ana po zanimanju domaćica , rođena 03.03.1921 godine sa prebivalištem u Joševici kbr 69 je dana 20.12.1991 godine u bolnici u Glini dala obavijesti u vezi s masovnim ubojstvima dala ovlaštenoj osobi SJB Glina sljedeće obavijesti : Dana 16.12.1991 godine u vremenu od 12do 13 : 00 sati grupa mladića u šarenim uniformama - tamnijim došli su u selo najvjerojatnije pješice od pravca Pogledića . U moju kuću su ušla dvojica - jedan je bio visok , crn i imao je kratku bradu , dok je drugi bio nizak . Njih 4 ili 5 bili su napolju , svi su bili mladi , niži i u šarenim uniformama . Kada su ušli u kuću razgovarali smo , ja sam ih ponudila sa kavom ali su to odbili rekavši da nemaju vremena . Viskoki je pucao na moju rodbinu , ja sam vrisnula te je tada pukao u na mene , te sam ostala ležati . Mislim da nisu došli sa vozilom . Visoki je imao kraću pušku sa nekakvim širim nastavkom na vrhu cijevi te se nije čuo pucanj . Mislim da su ti dečki i prije dolazili u selo tražiti oružje ...
  Zabilješku sastavio mlađi inspektor Željko Simić

 4. #4
  Registriran
  06. 2009.
  Lokacija
  sisak
  Postovi
  670

  Uobičajeno

  Zapisnik o uviđaju sastavljen na licu mjesta u Joševici , dana 17.12.1991 godine u ime Okružnog suda Glina .


  Prisutni od suda : istražni sudac Nikola Sužnjević , zapisničar Nada Rožić , kriminalistički tehničar Željko Simić , inspektor SJB Glina Dragiša Rebrača . Lekar vještak Branislav Anđelković
  Dežurna služba Stanice javne bezbednosti Glina izvjestila je istražnog sudiju da su radnici SJB Glina u selu Joševica pronašli više ljudskih leševa , da postoji sumnja da je u pitanju nasilna smrt.
  Na uviđaj je pozvan i lekar vještak dr. Branislav Anđelković kako bi na licu mjesta izvršio pregled leševa i dao svoj nalaz i mišljenje o uzrocima smrti . Na licu mjesta zatečeni su radnici SJB Glina koji su obezbeđivali mjesto uviđaja tako da je u vrijeme uviđaja onemogućen pristup okolini gde se nalaze leševi . Konstatuje se na osnovu njihovih podataka da poslije otkrivanja leševa nije bilo dozvoljeno da se ma tko približuje ili uklanja tragove oko leševa . Pošto je vještak dr. Anđelković izvršio pregled leševa daje svoj iskaz : Liječnički vještak dr. Anđelković Branislav sin Časlava rođen 1958 na listi stalnih sudskih vještaka Okružnog suda u Valjevu , živi u Beogradu , Dušana Vukasovića 72/15 , N. Beograd , kirurg , propisno opomenut daje sljedeći nalaz :
  Izvršio sam pregled leševa po dobivenom zadatku za vještačenje i nakon pregleda a u skladu sa svojim najboljim znanjem i savješću dajem sljedeći nalaz i mišljenje .
  U kući broj 50 , pregledao sam leš muškarca starog oko 65 godina , zatečen u svom krevetu . vidljiva ustrijelna rana glave u predjelu desne jagodične kosti velične 5 X 5 mm , lako neravnih ivica . Izlazna rana na levoj potiljačnoj kosti veličine 5 X 6 cm , sa masovnom destukcijom koštanog i moždanog tkiva . Radi se o prostjelu glave vatrenim oružjem iz relativne blizine . U kući broj 53 , pregledana su 2 leša i to - Kata Štajduhar rođena 1921 godine pogođena u glavu prostjelna rana sa ulazom u predelu desne jagodične kosti prečnika oko 7 mm , na levoj potiljačnoj kosti izlazna rana prečnika oko 6 cm. Uzok smrti prostel glave vatrenim oružjem iz relativne blizine . Kata Štajduhar rođena 1900 godine , pogođena je u glavu po sredini čeone kosti između obrva gdje je uočena ustrelna rana prečnika oko 1cm , izlazna rana na sredini temeljne kosti prečnika oko 3 cm sa destrukcijom koštanog i moždanog tkiva . Uzrok smrti prostrel glave vatrenim oružjem iz relativne blizine . U kući broj 55 , pregledana su 2 leša - Bara Štajduhar žensko rođena 1927 . godine pogođena u glavu u predelu leve jagodične kosti , ustrelna rana prečnika oko 8 mm sa manjim barutnim prstenom oko rane , izlazna rana na desnoj potiljačnoj kosti prečnika 3 cm . Uzrok smrti prostel glave vatrenim oružjem iz neposredne blizine .
  Ljuba Škrinjar , žensko rođena 1943 . godine , pogođena u lice , ulazna rana iznad leve gornje usne ovalnog oblika dimenzija 10 x 5 mm sa izlaznom ranom u gornjem delu desne temeljne kosti prečnika oko 3 cm. Uzrok smrti prostel glave vatrenim oružjem iz relativne blizine .
  U kuću broj 59 . pregledan leš muškarca Paje Škrinjar , rođenog 1930 godine , pogođen u glavu sa ulaznom ranom u predelu leve slepoočnice prečnika oko 1 cm , sa izlaznom ranom na desnoj potiljačnoj kosti prečnika oko 3 cm. Uzrok smrti prostel glave vatrenim oružjem iz relativne blizine .
  U kući broj 62 . pregledana su 3 leša i to : Mara Brkašić , žensko , staro oko 55 godina , pogođena je u glavu sa ulaznom ranom u predelu leve potiljačne kosti a izlazna u predjelu desne
  slepoočne kosti prečnika oko 3 cm . Uzrok smrti prostel glave vatrenim oružjem iz relativne blizine . Marta Modronja , žensko , rođena 1912 , pogođena je u glavu sa ulaznom ranom iznad leve gornje usne prečnika oko 8 mm , i izlaznom ranom u predelu desne potiljačne kosti prečnika oko 5cm. Uzrok smrti prostel glave vatrenim oružjem iz relativne blizine . Ante Modronja , muškarac , rođen 1910 godine , pogođen u glavu s ulaznom ranom u predelu desne mastoidne kosti iza desnog uha , izlasne rane nema sa barutnim prstenom oko ulazne rane . Uzrok smrti ustrel glave vatrenim oružjem iz relativne blizine .
  U kući broj 63 , pregledan ženski leš Ane Škrinajr , rođena 1927 godine , pogođena je u glavu po sredini čeone kosti između obrva sa ulaznom ranom veličine oko 8 mm i izlaznom na potiljku prečnika oko 4 cm . Uzrok smrti prostel glave vatrenim oružjem iz relativne blizine .
  U kući broj 69 , pregledana 4 leša i to : Ivan Šiftar , muško , rođen 1929 , pogođen u glavu sa ustrelnom ranom prečnika oko 1 cm , u poredjelu leve slepoočnice i izlaznom ranom prečnika oko 2 cm iza desnog uva u predelu desne mastoidne kosti . Uzrok smrti prostel glave vatrenim oružjem iz neposredne blizine . Pavao Šiftar , muško star oko 16 godina , pogođen u lice u predelu leve jagodične kosti sa ulaznom ranom prečnika oko 8 mm , i izlaznom ranom u predelu desne potiljačne kosti prečnika oko 4 cm . Uzrok smrti prostel glave vatrenim oružjem iz neposredne blizine . Luka Šiftar , muško star oko 20 godina , pogođen u glavu , u gornjem delu desne polovine čeone kosti sa ulaznom ranom prečnika oko 5 mm i izlaznom ranom iza desnog uva prečnika oko 2 cm . Uzrok smrti prostel glave vatrenim oružjem iz relativne blizine . Ljubica Šiftar , žensko , stara 19 godina , pogođena u glavu sa ulaznom ranom na desnoj slepoočnoj kosti iznad desnog uva , prečnika oko 1 cm i izlaznom ranom na levoj slepoočnoj kosti prečnika oko 2 cm . Uzrok smrti prostel glave vatrenim oružjem iz relativne blizine.
  U kuči broj 70 , pregledana 3 leša i to : Ljuba Štajduhar , žensko , stara oko 60 godina , pogođena je u predelu levog oka , sa izlaznom ranom na levoj temeljnoj kosti prečnika oko 2 cm . Uzrok smrti prostel glave vatrenim 0ružjem iz neposredne blizine . Štajduhar Stevo , muško , star oko 60 godina , pogođen u glavu ulazna rana u desnom donjem uglu desne polovine čeone kosti prečnika oko 1 cm sa izlaznom ranom u predelu desne temeljne kosti prečnika oko 2 cm . Uzrok smrti prostel glave vatrenim oružjem iz neposredne blizine . Marija Šiftar , žensko , rođena 1929 godine , pogođena u glavu , s desne strane sa ulaznom ranom u predelu desne slepoočne kosti , prečnika oko 1 cm i izlaznom ranom iznad levog uva prečnika oko 3 cm . Uzrok smrti prostel glave vatrenim oružjem iz neposredne blizine .
  U kući broj 71 , pregledan 1 leš , ženske osobe po imenu Marija Šiftar , rođena 1946 godine , pogođena u glavu sa ulaznom ranom iznad levog uva u predelu leve slepoočne kosti prečnika oko 1 cm i izlaznom ranom u gornjem desnom delu desne slepoočne kosti prečnika oko 3cm . Uzrok smrti prostel glave vatrenim oružjem iz neposredne blizine .
  Dana 16.12. 1991 godine oko 18 časova , u hirušku ambulantu dovežena NN osoba , ženskog pola iz sela Joševica , stara oko 65 godina sa još uvek očuvanim vitalnim funkcijama ali u stanju duboke kome sa povredom glave nanesenom vatrenim oružjem u predjelu desne potiljačne kosti prečnika oko 2 cm . Izlatzne rane nije bilo . Poslje ukazane prve hiruške pomoći bolesnica ostaje živa još oko 2 sata a zatim umire . Uzrok smrti ustrel glave vatrenim oružjem iz neposredne blizine . U isto vreme u našu ustanovu dovedena i Ana Šiftar , stara oko 80 godina , svesna sa ranama od vatrenog oružja u predelu glave i desne šake . Na glavi s leve strane korena nosa ulazna rana prečniak oko 5 mm , s desne strane vrata izlazna rana prečnika oko 1,5 cm . Na desnoj šaci prostelna rana prečnika oko 1 cm . Poslje kirurške obrade bolesnica hospitolizovana i sada je u dobrom opštem stanju van životne opasnosti . Uzrok povređivanja prostelne rane glave, vrata i desne šake vatrenim oružjem iz neposredne blizine .
  Na posebno pitanje dali je prilikom pregleda leševa primjetio bilo kakove druge povrede na leševima nanesene bilo hladnim bilo vatrenim oružjem vještak navodi da prilikom pregleda leševa drugihg povreda osim navedenih nije zamjetio. Nakon toga vještak daje sljedeče mišljenje : Sve gore navedene osobe su ubijene dejstvom vatrenog oružja, i to direktnim pogotcima u glavu iz neposredne blizine . Smrt je nastupila zbog masivnog razaranja moždanog tkiva dejstvom projektila . Smrt je nasilna , nastupila je oko 24 sata prije pregleda leševa . Drugo što nemam izjaviti . Nagradu za obavljeno vještačenje ne potražujem. Dovršeno u 20 časova . Liječnički vještak Dr. Branislav Anđelković hirurg .

 5. #5
  Registriran
  06. 2009.
  Lokacija
  sisak
  Postovi
  670

  Uobičajeno

  SFRJ , SRK , SO Glina , Štab TO , Str. Pov. Br. : 02-31-1 , Glina , 24.12.1991 godine , Vojna tajna strogo povjerljivo primjerak broj 2. Štabu 3. OZ Topusko

  Predmet : izvještaj o masakru u s. Joševici

  Dana 16.12.1991 godine obavješten je ovaj štab da je u s. Joševici oko 13: 30 minuta od veće grupe zasada nepoznatih izvršilaca izvršen masakr nad stanovništvom toga sela . Prijava je izvršena u 16: 00 sati u SJB , a javio je stanovnik tog sela Š.I. Uviđajem od strane radnika SJB je utvrđeno da je ubijeno 19 muškaraca i žena hrvatske nacionalnosti među kojima i 4 djece 10-16 godina starosti . Također su pronađene 3 ranjene osobe koej su otpremljene u bolnicu od kojih je jedna žena umrla , tako da je konačan bilans 20 mrtvih . Na lice mjesta je izašla istražna komisija na čelu sa istražnim sucem Sužnjević i sucem Jović Radovanom ispred općinskog suda . Istragu o okolnostima masakra je preuzeo na sebe nadležni organ SJB , a naši organi bezbednosti također prikupljaju podatke . Prema poznatim činjenicama osobe su pobijene oružjem malog kalibra a osobe koje su to izvršile su bile u maskirnim uniformama . Ubijene osobe su sahranjene o trošku SO Glina po želji rodbine koja je bila prisutna . Komandant TO Major Vlado Ćupović  Komanda 1.OG , organ bezbednosti , str.pov.br.1-61 ,25.12.1991 , hitno - organu bezbednosti 5 VO , upravi bezbednosti SSNO

  U vezi zločina nad stanovništvom u s. Joševica , kada je ubijeno 21 lice , došli smo do podataka da su

  pripadnici IDG ŠTO Glina viđeni prije zločina u s. Selište , odakle se može prići Joševici. Već ranije smo

  izvestili da prema opisu preživele Šiftar Ane ( majka kap. JNA Šiftar Luke ) , postoji indicije da je izvršioc

  Jednak Bogdan , pripadnik spomenute IDG . Prema našim saznanjima grupa se sada nalazi na kursu u

  Pančevu . Obzirom da navedeni podaci ukazuju da su mogući počinioci zločina pripadnici pomenute

  IDG predlažemo da se , za vreme njihovog boravka u Pančevu preduzmu operativne mere. Odlazak ove

  grupe u Pančevo nije išao preko OG-1 već sa ovog područja ima više linija prema vojnom vrhu i vladi

  Srbije, koji nam znatno otežavaju planiranje i upućivanje na školovanje ljudstva koje zadovoljava uslove

  po vašim instrukcijama . Načelnik p-pukovnik Milan Ostoijić  RSK , MUP - SDB ODJEL BANIJA , 26.12.1991 GODINE , SLUŽBENA ZABILJEŠKA


  Hrvatsko selo Joševica kraj Gline poprište je događaja koji je zaprepastio ljude na Baniji . U tomu noći pobijeno je 22 lica Hrvatske nacionalnosti , mahom staraca . Joševica je selo koje je u 2 sv. ratu bilo na strani partizana i dio ljudi je bio u partizanima tako da ti ljudi nisu se osjećali ugroženima i nisu napuštali kuće i selo . Interesantno je da susjedno selo Dolnjaci i Prijeka čisto ustaški onda i sad nisu ni dirnuti . Po nekim informacijama to su izvršili ljudi iz grupe IDG koje kontrolira TO i vojska. Dio tih ljudi sad je na obuci u Pančevu . Tintor Branko  Izvještaj :
  Ova služba vršena je po općim i napred navedenim zadacima napred na nalogu .
  Izvršen je uviđaj u selu Joševica gdje je u kući Dujmović Mirka Joševica kbr.7 ubijena njegova supruga Štefica Dujmović dana 31.03.1993 godine po NN počiniocu koji se nakon ubojstva Štefice udaljio u nepoznatom pravcu . Uviđaj obavili Kotur , Arbutina , krim tehničar Rebrača Dragiša i doktor opće medicine Žarković . Na licu mjesta nije pronađeno nikakovih tragova koji bi ukazivali o eventualnom počiniocu . O ubojstvu Dujmović Štefice napisana depeša MUPu Knin i predana u kriptozaštitu ... U Glini dana 01.04.1993 godine . Kotur Bogdan


  Izvještaj operativnih dežurnih za dan 01. 04.1993 godine u vremenu od 07:00 do 07:00 časova
  . Dežurni Zorojević Dragan u vremenu od 07:00 do 19:00 časova : ....

  Dana 31.03.1993 oko 23:00 časova došla su 2 NN osobe u dvorište od Dujmović Mirka i Štefice , Joševica kbr.7 . Kada je Mirko i Štefica ustali iz kreveta , Mirko je vidio ljude u dvorištu i pobjegao iz kuće na suprotnu stranu a Štefica je ostala . Mirko se sakrio u poljima i čuo je 2 pucnja iz vatrenog oružja , oko 02:00 časova došao je kući te je našao mrtvu suprugu Šteficu . Uviđaj obavio operativac Kotur i krim tehničar Rebrača i doktor Žarković , istražni sudac obavješten koji nije izlazio na lice mjesta jer je rekao da uviđaj obavimo sami . Slijedi krivična prijava o NN .  Izvještaj operativnih dežurnih za dan 05./06.04.1993 godine u vremenu od 07:00 do 07:00 časova . Dežurni Zorojević Dragan u vremenu od 07:00 do 19:00 časova : ....

  2. U 16:00 pristupila u SM civilna policija UNPF koja prijavljuje da je jučer u 18:00 2 NN osobe došle u selo Joševicu kod kuće od Velebit iz Joševice kbr.49 koji su otuđili TV crno -bjeli poslje su se uputili do kuće Kreštalice Bare kbr.52 koji su došli sa bijelim kolima nepoznate marke i broja . Jedan od NN istu je ugurao u kuću te su je tukli koji su se udaljili u nepoznato. Slijedi službena zabilješka


  Izvještaj operativnog dežurstva 28 / 29 . 08.1993 godine u vremenu od 07:00 do 07:00 časova
  Dežurni Slobodan Rakas u vremenu od 07:00 do 19:00 časova ...

  3. U 09:45 časova dežurnoj službi ove stanice milicije obratio se Delić Pero iz Šibina te prijavio da je u selu Joševica ubijeno dvoje lica Kata Kreštalica i Stevo Štajdohar . Isti leševe nije pronašao jer je odmah došao da prijavi slučaj a po tragovima je bio siguran da su ubijeni . Na lice mjesta upučena patrola te ekipa za uviđaje u sastavu istražni sudac Momčilović , operativni radnik Gledić , krim tehničar Rebrača te dežurni liječnik Žarković . Na licu mjesta je utvrđeno da su dana 27 / 28. 08.1993 godine NN lica vatrenim oružjem vjerovatno automatskim puškama lišili života Kreštalica Katu i Stevu Štajdohara u njihovoj kući uselu Jošavica kbr.46 . Smrt na licu mjesta konstatovao doktor Žarković . Slijedi KP po NN počiniocima od strane Gledić .
  Izvještaj operatiovnog dežurstva na dan 11./12. 11. 1993 godine u vremenu od 07:00 do 07:00 časova . Dežurni Slobodan Stanić u vremenu od 07:00 do 19:00 časova.


  1. U 12:45 časova telefonskim putem obavješteni smo od strane civilne policije UNPROFORa da u selu Joševica civilna lica odvoze traktorima stvari iz kuća . Isti su tražili da izađe naša patrola t eje upučen vođa sektora Manojlović i Zorić . Po povratku patrola je izjavila da je u selu Joševica zatekla Bjelajac Stevana iz Gline , Baždar Radojka iz Gline , Vukšić Adama , Slijepčević Milu , Vukšić Mirka , Lukač Dragana , svi iz Roviške koji su traktorima odvozili crijep . Crijep su istovarili te o svemu slijedi opširna bilješka od strane Manojlovića .

  NASTAVIT ĆE SE .......

 6. #6
  Registriran
  05. 2009.
  Lokacija
  Sisak ?
  Postovi
  1,181

  Uobičajeno

  tužno i žalosno što su zvijeri ubijali ljude na osnovu onog što je rađeno od 1941.-1945. na tim prostorima od strane drugih zvijeri, iz ndh.

 7. #7
  Registriran
  01. 2009.
  Postovi
  2,779

  Uobičajeno

  Quote Originally Posted by siscan044 View Post
  tužno i žalosno što su zvijeri ubijali ljude na osnovu onog što je rađeno od 1941.-1945. na tim prostorima od strane drugih zvijeri, iz ndh.

  Tvoje je relativiziranje, van pameti.........pa ću te podsjetiti :

  17. kolovoza 2009. - Povodom 19 godina od tzv. balvan revolucije, u Veleučilištu Marko Marulić u Kninu prikazan je dokumentarni film "Zatočenici kninskih logora" u organizaciji Udruge "Prvi hrvatski redarstvenik" Šibensko-kninske županije.

  17.08.1990. KNIN

  - Glasački listići za referendum stigli su u Knin. Referendum nije imao nikakve zakonske osnove. Organizirao ga je SDS i mogao je gasati tko je htio pod uvjetom da je Srbin

  Naoružani lokalni Srbi (s područja Benkovca, Obrovca i Knina), potpomognuti od JNA i dijela sastava tadašnjeg SUP-a RH, podigli su barikade na cestama i počeli oružanu pobunu protiv Vlade RH. General Blagoje Adžić, načelnik generalštaba JNA, prijeti da će vojska intervenirati ako „u RH padne i jedna glava“ To je bio jasan znak kako je Milan Babić izabrao sukob. Srbi su, po njemu, trebali „podržati i ohrabriti politiku Franje Tuđmana u korist stvaranja nezavisne Hrvatske“ kako bi „i Srbi iz Krajine mogli, kad na njih dođe red, zatražiti nacionalnu neovisnost.“ Osobno je dijelio oružje svojim sugrađanima u Kninu. Istoga dana političko vodstvo pobunjenih Srba je preko Radio Knina objavilo ratno stanje.
  JNA koja je bila u vojarni u Kninu nije ni pokušala spriječiti oružanu pobunu, koja bi, da se desila npr. na Kosovu bila silom ugušena. Osim te blagonaklone pasivnosti, JNA je poslala dva MIGa kako bi spriječilo iskrcavanje hrvatskih specijalaca poslanih da uguše pobunu u Kninu.
  - Istovremeno, srpska TV je 2/3 dnevnika posvećivala srpskoj pobuni u Hrvatskoj koja je zakonit odgovor na „režim terora“ kojega je uvela Hrvatska. Iskrivljujući stvarnost, ona je postrojbe hrvatske policije prozvala terorističkim snagama koje su došle „da otmu oružje iz policijskih stanica i poskidaju sve ćirilićne natpise“ a Srbi su prokazivani kao žrtve koji su zatražili oružje za obranu. Nakon tih reportaža s terena, uslijedilo je čitanje poruka podrške „iz cele Srbije“ u kojima se obećavalo da će „ako se represija protiv Srba u Krajini nastavi, oni krenuti da brane svoje sunarodnike.“ Zatim su uslijedili prizori demonstracija u Staroj Pazovi, koje su bile održane isti dan gdje se je stekao dojam kako je cijela Srbija na nogama radi obrane „ugroženih“ Srba u Krajini. Tada su se prvi puta bez cenzure prikazivali četnički simboli koji su dominirali na svim skupovima od 1988, ali ih TV nije do tada prikazivala.

  17.8.1991.ZAGREB
  - Hrvatska vlada ocijenila da je sazivanje referenduma o srpskoj autonomiji (ili u najnovijoj verziji plebiscita) neustavno i po saveznom i republičkom ustavu.
  - Postrojbe iz sastava PHR-a preuzimaju osiguranje svih vitalnih institucija i objakata u gradu Zagrebu – Sabora, Predsjedništva u Visokoj 22, Radio-televizije, Narodne banke Hrvatske i dr. O dramatičnost događaja toga dana najbolje govore u prilog činjenica da su se cijelu noć u zagrebačkim kasarnama čuli tenkovski motori.
  - HINA (Hrvatska izvještajna novinska agencija) počela pokusno emitirati vijesti, a prvi prilog bio je izvještaj sa sjednice hrvatske Vlade.

  17.08.1991. OKUČANI
  - Tijekom prijepodnevnih sati 17.08. pa sve do ranojutarnjih sati 18.08. na širem području Okučana pripadnici ZNG i MUP-a vodili su žestoke borbe s teroristima, četnicima i JNA. Nakon što je policija u Okučanima uspostavila kontrolu iz smijera Pakraca u Okučane je ušlo 7 tenkova i 2 transportera koji su strojnicama pucali na položaje MUPa i ZNG, dok su granatirali područje Nove Gradiške. Oklopne snage 5. korpusa JNA (Banja Luka) su iz smjera B. Gradiške izvršile napad na Staru Gradišku, Donju Varoš, Uskoke i Gornju Varoš. Neprijateljsko topništvo je bilo raspoređeno od B. Gradiške do Srpca i napadalo je područje Hrvatske. Policijska postaja u Staroj Gradišci je potpuno razorena. Pješadijske jedinice JNA u pripremi su za forsiranje rijeke Save. Zapaljen je i znatno oštećen most kod Stare Gradiške, a miniran je most na kanalu Strug - Sava. Na prilazu Okučanima antiterorističku jedinicu MUP-a napali su JNA i četnici. U sukobu je ranjeno 7 policajaca. Naadnuta jedinica povukla se je u smjeru sela Gređani.

  17.08.1991. BEOGRAD
  - Na zahtjev Vlade RH i dr. Vasila Tupurkovskog održana je izvanredna sjednica Predsjedništva SFRJ. Raspravljalo se o stanju u Hrvatskoj.
  - Slobodan Milošević odbio je primiti predstavnike "Karavane mira" koju je organizirala TV postaja Yutel.

  17.08 1991.NOVSKA
  - Hrvatski željezničari izradili vojni oklopni vlak za potrebe Hrvatske vojske. Djelovao je u području Novske. Sa njega je protuzrakoplovnim topom oboren prvi ratni zrakoplov JNA na zapadnoslavonskom području.
  - Neprijatelj je MB napao obrambene položaje u sjevernom dijelu Grubišnog Polja.

  17.08.1991.OSIJEK
  - Nakon masakra Hrvata u selu Dalj, pronađeno tijelo brutalno ubijenog hrvatskog novinara Stjepana Penića.
  - Ponovno napadnuti Osijek, Sarvaš i Nemetin. Ponovno pogođena crksva Sv. Ivana Krstitelja u Sarvašu i znatno je oštećena.
  - Hrvatska Vlada složila se s razmjenom dvojice terorista iz Osijeka, Slobodana Jurišića i Ilije Torbice koji su se nalazili u osječkoj bolnici, međutim ubuduće ne bi smjela biti praksa razmjenjivati osobe optužene za teška krivična djela.

  17.08.1991.KARLOVAC
  - Napad MB prema Saborskom i Kamenici, a pucalo se i na prostoru Ogulina. PETRINJA
  - Izvučeni mrtvi civili iz sela Pecki.

  17.08.1991.SISAK
  - Odbijen napad teorista na selo Komarevo.

  17.08.1991.KNIN
  - Grad je posjetila delegacija Vlade Republike Srbije.

  17.08.1991.VINKOVCI
  - Pripadnici ZNG i MUPa odbili su pješački napad iz Mirkovaca. Teroristi iz Mirkovaca zaustavili su vlak broj 4346 na relaciji Brčko - Vinkovci. Tridesetak terorista pretresalo je i maltretiralo putnike.

  17.08.1991.BELI MANASTIR
  - Na cesti Petlovac - Beli Manastir - Šumarina snajperisti su pucali na autobus koji je prevozio radnike s posla. Dvije su osobe poginule, a vozač putnika i jedan putnik teže su ozlijeđeni.
  - Ponovno je napadnuta i policijska postaja u Belom Manastiru.

  17.08.1992. SLAVONSKI BROD
  - Čitav dan granate padale na Slavonski Brod - dvije osobe poginule, a 11 ih je ranjeno.

  17.08.1993. DUBROVNIK
  - Američki veleposlanik Peter Galbraith posjetio Dubrovnik i okolicu i obišao najistaknutije crte obrane dubrovačke općine na Konavoskim brdima.

  17.08. 1994. HRVATSKA
  - U hrvatskim gradovima počelo potpisivanje peticije "Gdje su naši najmiliji". To je pitanje na koje već tri godine nitko ne odgovara obiteljima tisuća nestalih i nasilno odvedenih Hrvata. Akciju su pokrenuli Udruga obitelji zatočenih i nestalih hrvatskih branitelja, "Vukovarske majke" i "Hrvatske majke - Vinkovci".
  NEW YORK
  - Posrednik UN u balkanskoj krizi Thorvald Stoltenberg izvijestio Vijeće sigurnosti UN o svojoj neuspjeloj misiji u Beogradu i na Palama, te se priklonio Clintonovoj opciji, da ukidanje embarga na uvoz oružja Vladi u BiH postaje sada prihvatljiva opcija.

  17.08.1995. DUBROVNIK
  - Trebinjski Srbi ponovno projektilima tukli civilne i gospodarske objekte na dubrovačkom području, od Konavala do Zatona. Ozlijeđenih nije bilo, ali učinjena velika materijalna šteta i izazvano nekoliko šumskih požara.

  PREMA NAVEDENOJ KRONOLOGIJI DOGAĐANJA , KROZ PRESJEK DOGAĐANJA KROZ GODINE TRAJANJA DOMOVINSKOG RATA, A VEZANO ZA JEDAN DATUM ( KOJI JE ZNAČAJAN JER OZNAČAVA POČETAK DOMOVINSKOG RATA) KAKVE TO IMA VEZE SA NDH ( KOJU SI TI SPOMENUO).
  Last edited by sisak_123; 20. 08. 2009. at 20:39.
  Domoljublje prozvali fasizam
  tako brani njihov komunizam
  prozirna demagogija

 8. #8
  Registriran
  05. 2009.
  Lokacija
  Sisak ?
  Postovi
  1,181

  Uobičajeno

  na žalost, tvoje nepoznavanje ovih prostora, kao i povijesti, čini te totalno nesposobnom za nekakvu raspravu. to nije ništa novo, jer već po milijunti put pokazuješ da ne znaš ništa o stvarima koje citiraš, kopiraš. to tvoje lažno busanje i hukanje je davno pročitano. nastavi dalje, ovo ti je vjerojatno jedina zanimacija u životu.

 9. #9
  Registriran
  01. 2009.
  Postovi
  2,779

  Uobičajeno

  Quote Originally Posted by siscan044 View Post
  na žalost, tvoje nepoznavanje ovih prostora, kao i povijesti, čini te totalno nesposobnom za nekakvu raspravu. to nije ništa novo, jer već po milijunti put pokazuješ da ne znaš ništa o stvarima koje citiraš, kopiraš. to tvoje lažno busanje i hukanje je davno pročitano. nastavi dalje, ovo ti je vjerojatno jedina zanimacija u životu.
  ......BEZ KOMENTARA.... na post klinca koji si je u nick napisao da je antifašist, ( pa je na ovome forumu poznat samo sa takvim busanjem i hukanjem u prsa , tipa : " Ja , Tarzan, antifašista.") a nema sudjelovanja u Domovinskom ratu jer je "kalkulirao", pa misli da se i o povijesti može "kalkulantski".
  Domoljublje prozvali fasizam
  tako brani njihov komunizam
  prozirna demagogija

 10. #10
  Registriran
  06. 2009.
  Lokacija
  sisak
  Postovi
  670

  Uobičajeno

  ovo izručenje Španovića je veći skandal nego li kad je Grčka izručila Maslovaru pa ga naši pustili jer je ŽDO Sisak promjenio optužnicu.Tako će biti i sa Milanom Španovićem jer je osuđen u odsutnosti na 20 godina i lako će dokazati u ponovnom suđenju da protiv njega nema dokaza isto kao što nije bilo dokaza ni protiv Milana Jakovovića koji je istom presudom isto osuđen pa u ponovnom postupku oslobođen.Da je ŽDO Sisak radio svoj postupak kako treba nebi isti Jakovović 22.6.2008 ubio svjou ljubavnicu Dušanku Maljković i sebe.O ratnim temama mnogi lupetaju umjesto da dublje zakopaju.Hrvatska sad u svojim rukama ima vrući kesten Milana Španovića na kojem će Stipe Vrdoljak polomiti zube.

 11. #11
  Registriran
  06. 2009.
  Lokacija
  sisak
  Postovi
  670

  Uobičajeno

  Svi oni koji su zainteresirani za ovu temu prije nego što se upuste u bilo što ozbiljnije neka najprije pročitaju ovu presudu . Hrvatska će na ovom slučaju imati priliku da pokaže i dokaže da je pravna država . U isto vrijeme Velika Britanija će nadgledati rad Županijskog Državnog Odvjetništva u Sisku te rad Županijskog Suda Sisak a promatrači nevladinih udruga će pratiti ponovo suđenje .

 12. #12
  Registriran
  06. 2009.
  Lokacija
  sisak
  Postovi
  670

  Uobičajeno

  [ame]http://www.youtube.com/watch?v=OiGa0R4x1c8[/ame]

 13. #13
  Registriran
  06. 2009.
  Lokacija
  sisak
  Postovi
  670

  Uobičajeno

  [ame]http://www.youtube.com/watch?v=TY4YEFFlY5Q[/ame]

 14. #14
  Registriran
  06. 2009.
  Lokacija
  sisak
  Postovi
  670

 15. #15
  Registriran
  06. 2009.
  Lokacija
  sisak
  Postovi
  670

  Uobičajeno

  NAKON TRI GODINE POSTUPKA ZA IZRUČENJE PRED BRITANSKIM PRAVOSUĐEM

  Engleska izručila osuđenika za ratni zločin Milana Španovića Hrvatskoj

  ZAGREB - Milan Španović iz Gline, koji je u Hrvatskoj osuđen na kaznu zatvora u trajanju od 20 godina za ratne zločine počinjene nad civilnim stanovništvom na području mjesta Maja i Svračica na glinskom području tijekom kolovoza 1991. godine koje je počinio kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi, u srijedu je, kako prenose mediji, iz Velike Britanije izručen Hrvatsku stigao zrakoplovom iz Londona u pratnji britanske policija, a na zagrebačkom aerodromu Pleso prihvatila ga je hrvatska policija i prepratila u zatvor u Sisku. Službena potvrda te informacije se nije mogla dobiti. Posljednjih osam godina Španović je živio u mjestu Carshalton u okrugu Surrey u Velikoj Britaniji, a njegov identitet otkriven je nakon što je u listopadu 2006. godine počinio krađu u trgovini u Suttonu, kada je britanska policija otkrila da je za njim Republika Hrvatska raspisala međunarodnu tjeralicu, te se od tada vodi postupak za njegovo izručenje pred britanskim pravosuđem. Španović je u odsutnosti osuđen pod optužbom da je tijekom kolovoza 1991. godine kao pripadnik srpskih paravojnih postrojbi sudjelovao u mučenjima hrvatskih civila u mjestima Maja i Svračica na području Gline, te pljačke i paleži imovine. Španović može zatražiti ponovno suđenje, jer je presuda donesena u odsutnosti.(H)

  Izručenje Milana Španovića pokazatelj je kako je hrvatsko pravosuđe sazrelo za najteže situacije. Velika Britanija bila je kritična gotovo stalno kada je u pitanju bila objektivnost naših sudova, tako da su ovim izručenjem pokazali kako smatraju da je Hrvatska otišla korak dalje kada je pravosuđe u pitanju, izjavio je ministar pravosuđa Ivan Šimonović, smatrajući kako je ovo izručenje uspjeh Hrvatske u samom procesuiranju Španovića, ali i putokaz da se sustavnim i pravnim radom mogu srediti svi tekući problemi.(D.Ra.)

  http://www.glas-slavonije.hr/vijest....VIJESTI=112606
  Last edited by ujkan; 27. 08. 2009. at 21:23.

Thread Information

Users Browsing this Thread

There are currently 1 users browsing this thread. (0 members and 1 guests)

Bookmarks

Pravila postanja

 • Vi ne možete postati nove thread-ove
 • Vi ne možete postati odgovore
 • Vi ne možete dodati datoteke (attachments)
 • You may not edit your posts
 •