Naslovnica Vijesti Kultura Filip Merčep u Sisačkoj katedrali

Filip Merčep u Sisačkoj katedrali

Koncert Filipa Merčepa, jednog od naših najtalentiranijih mladih glazbenika udaraljkaša, kojim se zatvaram ovogodišnji Ciklus adventskih večernjih koncerata u Sisačkoj katedrali, održat će se u nedjelju, 20. prosinca u 20 sati,.

Na programu su djela J. S. Bacha, Keiko Abe, Emmanuela Sejournea, Chin Cheng Lina, Anne Ignatowitz i Josepha Schwantnera. Ulaz na koncert je slobodan.

Filip Merčep, udaraljke (1991.) – školovanje je započeo u Glazbenoj školi Ferdo Livadić u Samoboru kod prof. Gorana Goršea, a 2015. godine stekao je titulu magistra, diplomiravši Cum Laude (s pohvalom) u klasi red. prof. Igora Lešnika na Muzičkoj akademiji u Zagrebu.
Već od samih početaka sviranja udaraljki osvajao je najviša odličja na brojnim državnim i međunarodnim natjecanjima te je 2006., 2008. i 2010. god. nagrađen posebnim priznanjem Ministra znanosti, obrazovanja i športa. U studenom 2009. god. pobijedio je na natjecanju HRT-a i PBZ Carda za najboljeg mladog glazbenika te godine, a u ožujku 2010. pobijedio je na natjecanju Hrvatski glazbenik za Euroviziju i u svibnju iste godine predstavljao našu zemlju među ostalim predstavnicima Europe. Filip je kao predstavnik Hrvatske izborio ulazak u finale i tako je, uz Moniku Leskovar, jedini hrvatski glazbenik koji je svirao u finalu Eurovizijskog natjecanja mladih glazbenika Europe. U finalu je svirao ispred Rathaus vijećnice u Beču, pred 45 tisuća slušatelja, uz Simfonijski orkestar ORF Radio-televizije Beč pod ravnanjem dirigenta Corneliusa Meistera.
2011. je godine s CD-om Tri mušketira, jedna dama i gospodin osvojio hrvatsku najugledniju diskografsku nagradu Porin u kategoriji Najbolja izvedba klasične glazbe i time je postao najmlađim dobitnikom te vrijedne nagrade. Dobitnik je Nagrade Grada Samobora te godišnje nagrade HGM-a Ivo Vuljević za najboljeg mladog glazbenika 2011. godine.
U svibnju 2013. praizveo je koncert za marimbu i gudače Water Sculpture Igora Lešnika sa Simfonijskim orkestrom HRT-a, pod ravnanjem maestra Alana Bjelinskog, te je na tom koncertu primio je i YAMAHA Scholarship Award i nagradu Euro-Unit Yamaha za najboljeg udaraljkaša Muzičke akademije u Zagrebu, a u srpnju 2014. na Osorskim glazbenim večerima praizveo je kompoziciju Mladena Tarbuka Plač Jeruzalema za gudački kvartet, marimbu i glasovir uz Zagrebački kvartet i Srebrenku Poljak. U srpnju 2013. godine osvojio je 2. nagradu na jednom od najprestižnijih natjecanja u svijetu marimbe Universal Marimba Competition u Belgiji, gdje je u velikom finalu svirao s Novosibirskom filharmonijom, dok je 2014. godine pobijedio je na hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u disciplini udaraljke.
Filipova želja za promocijom glazbe za udaraljke hrvatskih autora vrlo je aktivna tijekom cijele njegove karijere. Nagrađen je Nagradom rektora Sveučilista u Zagrebu 2015. godine za svoj projekt Koncert za ksilofon i gudače Borisa Papandopula, u kojem je svirao i za arhivu Hrvatskog radija ga snimio sa Simfonijskim orkestrom HRT-a u studiju Bajsić u zgradi HRT-a, te Koncert za udaraljke i orkestar Igora Lešnika koji je izveo sa Zagrebačkom filharmonijom u Velikoj koncertnoj dvorani Vatroslav Lisinski.
Kao solist svirao je u koncertnim ciklusima Zagrebačke filharmonije, Zagrebačkih solista, Hrvatskog komornog orkestra, Varaždinskog komornog orkestra, Zagrebačkog orkestra mladih, Puhačkog simfonijskog orkestra OSRH, Dubrovačkog simfonijskog orkestra, Simfonijskog orkestra HRT-a, Zagrebačkom omladinskog orkestra, Gudačkog orkestra HGM-a i Simfonijskog orkestra ORF Radio-televizije Beč. Kao komorni glazbenik član je Marimba kvarteta s eminentom marimbisticom Katarzynom Myckom, Conradom Moya i Franz Bachom s kojim vrlo aktivno koncertno djeluje po Njemačkoj. Surađivao je i s Monikom Leskovar, Marlis Petersen, Ivanom Bilić, Zborom HRTa, Zborom Ruske nacionalne kapele, Srđanom Bulatom, te gudačkim kvartetima Porin i Zagrebačkim kvartetom.
Držao je recitale diljem Hrvatske i nastupao na značajnim festivalima u Hrvatskoj kao što su Dubrovačke ljetne igre, Muzički biennale Zagreb, Osorske glazbene večeri, Samoborska glazbena jesen, Vukovarski festival komorne glazbe, Dani glazbe Miroslava Miletića i dr.; kao i inozemstvu (Francuska, Grčka, Njemačka, Italija, Rumunjska, Poljska, Švicarska i dr.)
Kao član SUDAR Percussion ansambla u suradnji s kompozitorom i pijanistom Matejom Meštrovićem održao je niz zapaženih nastupa diljem Hrvatske, Slovenije, Kosova i Turske. Snimili su i prvi nosač zvuka EatSuite koji je u svibnju 2014. doživio svoju promociju, a 2015. dobio dvije nagrade Indipendent music awards u Americi.

Komentirajte