Naslovnica Vijesti SMŽ Dvojica osuđena zbog ratnog zločina u Joševici

Dvojica osuđena zbog ratnog zločina u Joševici

Sudac Tomislav Juriša izrekao je na županijskom sudu u Zagrebu u ponedjeljak nepravomoćnu presudu za ratni zločin počinjen 16. prosinca 1991. godine u banijskom selu Joševici kada je ubijena 21 osoba hrvatske nacionalnosti, a preživjela je jedino Anka Šihtar koja je i bila jedan od krunskih svjedoka tog zločina.

Na po 15 godina zatvora nepravomoćno su osuđeni pripadnici izviđačko-diverzantske grupe paravojnih srpskih postrojbi Dušan Žarković (58) i Bogdan Jednak (49), a optužbe za zločin oslobođeni su George Nashid Kamal (45), Miroslav Malobabić (42) i Dejan Sladović (42).

Kako je u usmenom obrazloženju presude rekao sudac Juriša, a prenosi Jutarnji list, riječ je o jednom od najgorih zločina u Domovinskom ratu, pri čemu su tri žrtve, unuci Anke Šihtar, imali su 16, 18 i 21 godinu, a zločin je počinjen s ciljem da se zastraši preostalo hrvatsko stanovništvo na Banovini. U njegovu planiranju sudjelovali su tadašnji politički vojni i obavještajni vrh tzv. SAO Krajine i Vlade Srbije.

Sve to utvrđeno je tijekom dokaznog postupka, a zanimljivo je bilo da je sin Anke Šihtar bio oficir JNA koji je kasnije vodio vlastitu istragu o tom zločinu, a otac Bogdana Jednaka bio je vozač Hitne pomoći koji je jednu od žrtava vozio u bolnicu u Banja Luku što je, kaže sudac Juriša, bilo vrlo indikativno.

Inače, počinitelji su bili pomno odabrani za ovaj zločin, koji su počinili automatskim oružjem s prigušivačem. Bili su pripadnici skupine Jose Kovačevića koji je bio etnički Hrvat u čijoj jedinici je bilo osoba raznih nacionalnosti, a Dušan Žarković bio je oženjen Hrvaticom pa se smatralo da se na taj način morao dokazivati svojim sunarodnjacima.

Obojici opuženih određeno je izvlačenje sudskih troškova u iznosi od po 5000 kuna, a svima se sudilo u odsutnosti.

Komentirajte