Naslovnica Vijesti Kultura Dvije sunjske “lastavice” na međunarodnom festivalu Čarobna frula

Dvije sunjske “lastavice” na međunarodnom festivalu Čarobna frula

Dječji zbor Lastavice je osnovan 2012. godine. Članovi zbora su djeca od 4 do 14 godina iz malog posavskog mjesta Sunja koje je tijekom Domovinskog rata pretrpjelo velika razaranja poput Vukovara, tako da je od rata poznato po nadimku Mali Vukovar.

Ime zbora nosi spomen na glumca i pjesnika Svena Lastu koji se pridružio sunjskim dragovoljcima i braniteljima u obrani Sunje za vrijeme Domovinskog rata, i naravno, po malim lastavicama kojima vrvi naš posavski zavičaj. Sven Lasta je tada napisao svoju poznatu pjesmu Piše Sunja Vukovaru.

Lastavice su održale mnogo nastupa u Sunji, Kostajnici i Sisku. Organizirale su prigodne glazbeno – scenske priredbe, mjuzikle za djecu, prigodne duhovne koncerte u crkvama i humanitarne koncerte za bolesnu djecu, djecu poplavljenog Rajevog Sela i udrugu Betlehem iz Siska.

U zadnje tri godine Lastavice su snimile sedam autorskih pjesama i četiri video spota za Dječju televiziju.

Voditeljca zbora je Irena Jovanović, dipl. učiteljica razredne nastave i glazbene kulture.

U subotu, 01.12.2018. u 18 sati solistice dječjeg zbora Lastavice Mihaela Pranjić i Antonela Lukšić kao plesna pratnja, sudjeluju na međunarodnom festivalu Festival Čarobna frula – lnternational Children Festival “The Magic Flute” u Zagrebu, s autorskom pjesmom ˝ Volim te I love you˝ (tekst i glazba: Irena Jovanović, aranžman: Slobodan Novaković i Dalibor Pirc, koreografija Antonela Lukšić).

Učenice su 7. razreda i ovo im je drugo natjecanje na ovom festivalu. Prošle godine su uz Mihaelu i Antonelu u kategoriji dueta sudjelovale Elizabeta Brleković i Ana Lončarević, te su se natjecale s dvije autorske pjesme: Najljepša pjesma i Da sam ptica lastavica. Osvojile su treća mjesta.

Čeka ih velika konkurencija od 68 izvođača iz 12 država, no Sunjani su na njih ponosni samim sudjelovanjem.

Komentirajte