Naslovnica Vijesti SMŽ Đuro Gavrilović zbog zastare nije osuđen za ratno profiterstvo

Đuro Gavrilović zbog zastare nije osuđen za ratno profiterstvo

USKOK će uložiti žalbu Vrhovnom sudu RH na odluku zagrebačkog Županijskog suda kojom je Georg (Đuro) Gavrilović zbog zastare nepravomoćno oslobođen optužbi za ratno profiterstvo.

“Odluka Županijskog suda je neočekivana za USKOK iz razloga jer je pitanje zastare u ovom predmetu pred tim sudom dosad razmatrano tri puta, dva puta tijekom istrage te jedanput prilikom potvrđivanja optužnice protiv Georga (Đure) Gavrilovića. U svakom od tih slučajeva Županijski sud je zauzeo stajalište kako nije nastupila zastara”, kazala je zamjenica ravnateljice USKOK-a Petra Parlov.

Gavrilović je oslobođen optužbi nakon što je sutkinja Renata Miličević donijela odbijajuću presudu, zaključivši da je postupak protiv vlasnika Mesne industrije Gavrilović u zastari.

Uporište za stav kako nije došlo do zastare u ovom predmetu USKOK pronalazi u Ustavu te Zakonu o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije, u kojima je propisano da kazneno djelo ratnog profiterstva ne zastarijeva.

”Izmjena Ustava i donošenje Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva 2011. godine je poduzeto kako bi se spriječilo da počinitelji kaznenog djela ratnog profiterstva prođu nekažnjeno”, istaknula je Parlov.

Zamjenica ravnateljice USKOK-a nije htjela komentirati odluku prema kojoj se Gavrilovićeva obrana pozvala na odluku Ustavnog suda u slučaju Hypo, a što joj je Županijski sud dao za pravo kao argument za oslobađajuću presudu.

Uskok je Gavrilovića optužio da je u jeku Domovinskog rata, uz pomoć tadašnjeg ministra financija Joze Martinovića, s dva milijuna tadašnjih njemačkih maraka namijenjenih obrani Hrvatske kupio pet tvrtki iz sustava Mesne industrije Gavrilović.

Gavrilović je pred sudskim vijećem Županijskog suda negirao krivnju za zlouporabu položaja i ovlasti za koju ga je USKOK teretio po odredbama Zakona o nezastarijevanju kaznenih djela ratnog profiterstva i kaznenih djela iz procesa pretvorbe i privatizacije, s obzirom na to da se navodna zlouporaba dogodila od 11. studenoga 1991. do kraja listopada 1992. godine.

Komentirajte