Naslovnica Vijesti SMŽ Dumbović: Župan Žinić i ministar Ćorić su grobari i elementarna nepogoda SMŽ

Dumbović: Župan Žinić i ministar Ćorić su grobari i elementarna nepogoda SMŽ

Nakon što je u utorak Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada NE Krško (NEK) dobio od Ministarstva zaštite okoliša i energetike na uporabu prostor bivšeg vojnog skladišta Čerkezovac u Općini Dvor, gdje se planira formirati Centar za zbrinjavanje radioaktivnog otpada, danas je reagirao petrinjski gradonačelnik Darinko Dumbović, ujedno saborski zastupnik Reformista.

Dumbović je HDZ-ova župana Ivu Žinića i ministra Tomislava Ćorića nazva „grobarima i elementarnom nepogodom Sisačko-moslavačke županije“.

„Živimo u vremenu pandemijekoronavirusom koja nemilosrdno odnosi ljudske živote diljem svijeta, ali i u Hrvatskoj, u vremenu kad je glavni grad naše zemlje pogodio snažan potres i kad nam se zbog svega toga urušava gospodarstvo, ljudi ostaju bez posla, a zabrinutost, strah i neizvjesnost su naši svakodnevni pratitelji.
Upravo u takvom vremenu svjedoci smo rijetko viđenog licemjerja i podcjenjivanja građana.
Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada i istrošenoga nuklearnog goriva Nuklearne elektrane Krško, objavljuje 31. ožujka 2020. godine kako je od Ministarstva zaštite okoliša i energetike preuzeo na uporabu lokaciju bivšeg vojnog skladišta „Čerkezovac“ u Općini Dvor. Razlog za to je dobro poznat: tu se planira u skoroj budućnosti napraviti odlagalište radioaktivnog otpada iz Nuklearne elektrane Krško.
Očito, pomno izabrani trenutak za pokretanje ovih aktivnosti, jer dok smo u izolaciji i svaki dan sa strepnjom iščekujemo vijesti o novooboljelim i umrlim sugrađanima, nemamo vremena misliti o očuvanju i zaštiti prirode i okoliša, niti imamo mogućnost organizirati se ili prosvjedovati protiv ovakve odluke.
Kad je u pitanju zaštita Zrinske i Trgovske gore na svašta smo navikli i svašta vidjeli.
Od toga da moja borba protiv odlagališta radioaktivnog otpada u srcu Zrinske gore od strane župana Žinića proglašava politikanstvom, da taj isti župan obilazi odlagališta po Sloveniji i objašnjava svima kako je dobro i korisno biti destinacija radioaktivnog otpada i smeća.
A onda u Petrinju na promociju knjige o prirodnim ljepotama Zrinske gore dovede ministra zaštite okoliša Ćorića. I onda njih dvojica daju “podršku” da se Zrinska gora proglasi regionalnim parkom.
Zamislite regionalni park na čijem se području skladišti radioaktivni otpad.
Pljuska i podvala građanima naše ionako siromašne i nerazvijene županije.
Sasvim je jasno da nam uz ovakvu vlast nema niti radnih mjesta niti autoceste, nema napretka niti budućnosti.
Bar da je ovo prvotravanjska šala, ali na žalost svih nas, nije šala, već gorka istina i tužna sudbina Sisačko – moslavačke županije i njezinih građana.” – u svom pripćenju istaknuo je gradonačelnik Petrinje i saborski zastupnik Darinko Dumbović.

Fond za financiranje razgradnje i zbrinjavanja radioaktivnog otpada NE Krško (NEK) je jučer objavio kako je preuzeo vojarnu Čerkezovac i kako će tijekom projekta kontinuirano surađivati s lokalnom i općom javnosti, te prekograničnim dionicima i, ako se potvrdi da lokacija neće imati štetan utjecaj na okoliš, uslijedit će postupak ishođenja lokacijske i građevinske dozvole. Uspostavom Centra, priopćio je Fond, Hrvatska će na siguran, sustavan i provjeren način zbrinuti radioaktivni otpad i iskorištene izvore ionizirajućeg zračenja koje posjeduje.

Komentirajte