Naslovnica Vijesti SMŽ Državno natjecanje iz vjeronauka u Topuskom

Državno natjecanje iz vjeronauka u Topuskom

Ovogodišnje Državno natjecanje iz vjeronauka „Vjeronaučna olimpijada“ učenika osnovnih i srednjih škola svečano je otvoreno je u srijedu 5. travnja u Seminarskoj dvorani Hotela „Top Terme” u Topuskom (Sisačka biskupija). Ovogodišnja tema je „Misijska djelatnost Crkve“,  a ukupno sudjeluju 43 najbolje ekipe s 220 natjecatelja i mentora koje su pokazale zavidno znanje na biskupijskim natjecanjima. Na svim razinama natjecanja ukupno je sudjelovalo 585 ekipa osnovnih škola i 283 ekipe srednjih škola s ukupno 3 472 sudionika i 864 vjeroučitelja i mentora.

Natjecanje je otvorio sisački biskup Vlado Košić koji je prije svega čestitao predstojnici katehetskog ureda s. Smilji Čirko i njezinim suradnicima na uloženom trudu u organizaciji, te svim natjecateljima uputio riječi ohrabrenja pohvalivši njihov trud i zauzetost. Govoreći o temi „Misijsko djelovanje Crkve“ biskup je istaknuo kako su naši stari prihvatili kršćanstvo pronoseći svoju vjeru diljem svijeta. „To je ostvarenje zadaće koju je svojim učenicima – apostolima dao naš Gospodin Isus kada je na Uzašašće rekao: ‘Pođite i učinite mojim učenicima sve narode, krsteći ih u ime Oca i Sina i Duha Svetoga i učeći ih čuvati sve što sam vam zapovijedao’. Crkva to i danas vrši, vjerna svome učitelju. Stoga smo i mi pozvani svjedočiti Isusa Krista i svima koji ga ne poznaju navijestiti njegovu radosnu vijest. To se događa ovdje danas i sutra, ovih dana, kada učenici osnovnih i srednjih škola, žele pokazati na ovom natjecanju ono što su naučili, ali i provesti to znanje u životu. Čestitam svima koji ste se u svojim biskupijama pokazali najbolji da bi onda između sebe otkrili najboljeg i u cijeloj našoj domovini. Natjecanje je dobar način kako da otkrijete svoje sposobnosti i talente te da ih i dalje razvijate“, rekao je biskup te još poručio okupljenim natjecateljima kako su svi oni pobjednici pokazavši do sada zavidno znanje.  

Okupljenima se obratio i Ravnatelj Papinskih misijskih djela u Hrvatskoj vlč. Antun Štefan, pomoćnik ministra znanosti i obrazovanja Momir Karin, ravnateljica Agencije za odgoj i obrazovanje Jadranka Žarković Pečenković, župan Sisačko-moslavačke županije Ivo Žinić, načelnik Općine Topusko Vlado Muža, ravnateljica OŠ Vladimira Nazora iz Topuskog Jana Markulin, a svoje video poruke iz misija u Africi uputili su vlč. Velimir Tomić i vlč. Ivan Stojanović.  

U glazbeno-scenskom dijelu programa nastupila je sisačka muška Klapa Kolapjani, Tamburaški orkestar „Janko Stjepušin“ iz Martinske Vesi, članovi Marijine legije iz Petrinje, učenici OŠ Mate Lovraka iz Petrinje i OŠ Komarevo, OŠ Vladimira Nazora iz Topuskog i OŠ Ivana Kukuljevića iz Siska, a program su vodili vjeroučitelji Nikolina Milatović i Marko Mihalić.

(SV)

Komentirajte