Naslovnica Vijesti Hrvatska Država Zakonom štiti Rafinerije od prenamjene ili zatvaranja?

Država Zakonom štiti Rafinerije od prenamjene ili zatvaranja?

Vlada će, indirektno, preko izmjena Zakona o9 energiji zaštiti rafinerije u Rijeci i Sisku od mogućeg gašenja, objavili su mediji.

Naime, Vlada nije nimalo zadovoljna ulaganjem Mađara u INA-u, jer je do sada ostvareno samo 18 posto planiranih investicija u ovoj godinu, pa je odlučila zakonom zabraniti prodaju i prenamjenu rafinerija.

“INA izbjegava velike kapitalne investicije, ne vidi u njima ekonomski interes, i Vlada, kao vlasnik gotovo 45 posto dionica INA-e, mora nešto poduzeti” – prenijeli su mediji informacijua koja stiže iz Centra za praćenje poslovanja energetskog sektora i investicija (CEI), osnovanog u travnju i zaduženog za praćenje svih velikih investicija u energetici.

Zabrinuti su, prvenstveno, zbog INA-inih rafinerija u Rijeci i Sisku, koje, kako se može čuti od njih, INA, odnosno MOL kao vlasnik 47,26 posto INA-inih dionica, zapostavlja, dok drugih, većih projekata za ulaganja također nema.

Zabrinuta zbog rafinerija, država je stoga, u prijedlogu novog Zakona o energiji, koji je u srpnju na javnu raspravu do 10. rujna stavilo Ministarstvo gospodarstva, uvrstila odredbu prema kojoj hrvatske rafinerije, kao objekti od strateške važnosti, ne smiju biti prenamijenjeni niti ugašeni. Osim toga, ne počne li MOL više ulagati u rafinerije, država, može se neslužbeno čuti, razmišlja i o tome da iz INA-e povuče svoju prošlogodišnju dobit, ostavljenu unutra kao novac za investiranje, i u uloži je u neke druge državne projekte, piše Novi list.

INA svoje rafinerije zapostavlja, može se čuti u Centru za praćenje investicija, u kojem otkrivaju da su, prikupljajući podatke o investicijama u svim javnim poduzećima u ovoj godini, “zapeli” samo u INA-i. Do tih, kompletnih podataka, napominju, ne mogu doći, a po onome što je Centru ipak dostupno, INA je u prvih šest mjeseci ove godine realizirala tek 18 posto svog investicijskog plana.

Plan je bio da u ovoj godini investiraju 225 milijuna eura. Upravo iz tog razloga, osim što novim Zakonom o energiji namjerava INA-u prisiliti na dodatna ulaganja u rafinerije.

Prema INA-inim podacima, u rafinerije su, u Sisku i Rijeci, unatrag nekoliko godina uložili preko četiri milijarde kuna. U Rijeci su izgrađena tri procesna postrojenja u sklopu tzv. hidrokreking kompleksa, koliko i u Sisku.

Komentirajte