Naslovnica Vijesti SMŽ Dragovoljci žestoko reagirali na županičin tajni posjet Novom Sadu

Dragovoljci žestoko reagirali na županičin tajni posjet Novom Sadu

Dragovoljci Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) Sisačko-moslavačke županije reagirali su u ponedjeljak povodom posjeta županice Marine Lovrić Novom Sadu gdje se sastala s predstavnicima „Zavičajnog udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije“. Iako je posjet bio održan 14. prosinca javnost je o njemu saznala tek iz ovog priopćenja.Županica Sisačko-moslavačke županije razgovarala je tada s rukovodstvom Zavičajnog udruženja udruženja Banijaca, potomaka i prijatelja Banije kojem su prisustvovali i predstavnici Inicijativnog odbora za osnivanje podružnice za južnobački okrug i okolinu u Novom Sadu. Sastav tog udruženja i odbora uznemirio je dragovoljce HOS-a koji su se oglasili sljedećim priopćenjem koje prenosimo u cjelosti.

“Poštovana Hrvatska javnosti, mi hrvatski Dragovoljci hrvatskih obrambenih snaga ( HOS ), kojih je u borbi za slobodu svete domovine Hrvatske, poginulo više od 600, nismo niti u najstrašnijim snovima, mogli sanjati, kako će visoka politička dužnosnica Marina Lovrić, županica sisačko-moslavačke županije; pljunuti na krv i žrtve pripadnike HOS-a i svih poginulih i nestalih Hrvatskih branitelja.
Naime, Županica Marina Lovrić, je u nedjelju 14. prosinca 2008 godine, kao čelnica županijske delegacije s Nikolom Sužnjevićem (Predsjednikom Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine u SMŽ), posjetila „Zavičajno udruženje banijaca, potomaka i prijatelja banije“, kojom prigodom su bili nazočni na tom skupu i predstavnici Inicijativnog odbora za osnivanje Podružnice za južnobački okrug u Novom Sadu.
Županica Lovrić, tom je prigodom pozdravila: „između ostalog sve izbjegle Srbe da se vrate na svoja ognjišta“, ocijenivši da su stvoreni povoljniji „uslovi“, za povratak, jer je „bezbedonosna situacija povoljna“. U isto vrijeme je krajinski „sudija“, Nikola Sužnjević (koji je podsjećamo između ostalog bio predsjednik komisije za razmjenu zarobljenih i nestalih na području okupirane „Banije i Korduna“). Isti je nazočio ekshumacijama raspadnutih leševa Hrvatskih branitelja 15.12.1994. u Vojniću i 16.12.1994. u selu Pecki, sudija je također sudjelovao na uviđaju 17.12.1991. povodom masovnog ubojstva 21 hrvatskog civila u selu Joševica kod Gline.
Sudija je između ostalog na narečenom skupu u Novom Sadu podržao rad „zavičajnog udruženja banijaca“.
Iz podataka objavljenih na web portalu „Zavičajnog udruženja banijaca, potomaka i prijatelja banije“, www.banija.rs saznajemo da su članovi Savjeta ovog udruženja između ostalih pukovnik Slobodan Tarbuk, bivši komandant 622. brigade tzv JNA i 39 Banijskog korpusa srpske vojske krajine, osuđeni je ratni zločinac, čije su postrojbe izvršile ratne masakre na području Petrinje i počinile ratni zločin nad stanovnicima grada Siska.
Također, član je savjeta i kontrovezni Mićo Jelić Grnović, četnički ideolog i huškač, te ratni ministar kulture „SAO krajine“.
U upravnom odboru ovog, „udruženja“, nalazi se i izvjesni Nikola Korica, zapamćen u Domovinskom ratu kao osoba koja je nazočila raznim sastancima i prijemima održavanim na Palama, kod ratnih zločinaca Momčila Krajišnika i Radovana Karadžića.
U nadzornom odboru ovog „udruženja“, sjedi izvjesni Avdej Popov, također ratni „sudija“, u okupiranoj Glini, poznat po izricanju smrtne presude strijeljanjem dvojici zarobljenih Hrvatskih branitelja.
Nakon svega, pitamo Županicu Marinu Lovrić, odkud joj pravo i u čije ime sastanči s gore spomenutim osuđenim ratnim zločincima i ideolozima četničke pobune u Hrvatskoj.
Pitamo također, Županicu Lovrić, je li prijavila Ministarstvu vanjskih poslova RH svoj odlazak u Srbiju i s kojim ciljem je boravila u Novom Sadu? Također se pitamo, zbog čega je posjeta Županice Novom Sadu, ostala anonimna i neobjavljena u Hrvatskim medijima kao i u javnosti, ako je sve legalno i sukladno sa Hrvatskim zakonima? Zašto se u Hrvatskoj mora šutjeti o događajima i prljavim rabotama političkih dužnosnika poput Marine Lovrić? ” – završavaju tako svoje priopćenje dragovoljci HOS-a Sisačko-moslavačke županije.

U izvještajima srbijanskih medija navodi se kako je županica Lovrić na sastanku pozvala izbjegle Srbe sa Banovine da se vrate na svoja ognjišta, ocijenivši da su, u odnosu na proteklo vrijeme, stvoreni povoljniji uvjeti za povratak. Također se dodaje kako je predsjednik Županijskog vijeća srpske nacionalne manjine Nikola Sužnjević preporučio je izbjeglim Srbima da ne prodaju svoju zemlju i šume u bescijenje, te podržao rad Zavičajnog udruženja Banijaca, čiji su predstavnici zatražili podršku u riješavanju brojnih problema sa kojima se suočavaju Srbi povratnici na Banovini, ali i oni u progonstvu. Između ostalih, istaknut je i problem oko ekshumacija brojnih masovnih i pojedinačnih grobnih mjesta u kojima su sahranjeni poginuli Srbi u akcija “Oluja” (Dvor na Uni, Glina, Selište i dr.), kao i problem nerješenih mirovina, radnog staža, stanarskih prava i drugog.

Zbog čega javnost u Sisačko-moslavačkoj županiji nije bila izvještena o ovom posjetu, nije poznato. Iz županije je stigla kratka reakcija da Sisačko-moslavačka županica inače ne komentira ovakve  tvrdnje pa tako to nije htjela komentirati niti ovaj put.

VEZANI TEKST

http://www.sisak.info/?p=10005921

Komentirajte