Naslovnica Vijesti Sisak Dosuđena odšteta Sunjaninu za zlostavljanje na Jodnom 1991.

Dosuđena odšteta Sunjaninu za zlostavljanje na Jodnom 1991.

Sisački Općinski sud dosudio je odštetu od 60.000 kuna koje će Republika Hrvatska morati platiti Peri Dragojeviću iz Sunje na ime naknade štete zbog povrede prava osobnosti jer je u kolovozu 1991. bio nezakonito uhićen i premlaćivan na nekoliko  lokacija u Sisku, među kojima i Jodnom lječilištu gdje su tada bili smješteni pripadnici pričuvne postrojbe PU Sisak Vukovi.

Za taj ratni zločin je 2013., temeljem zapovjedne odgovornosti, na 10 godina zatvora osuđen Vladimir Milanović, dozapovjednik policijskih snaga na sisačkom području. U istom slučaju bio je optužen i Đuro Brodarac, no umro je prije početka suđenja.

Riječ je o tek jednoj u nizu do sada dosuđenih odšteta koje država mora isplatiti temeljem te presude, a kojom je obuhvaćeno ubojstvo 25 civila i ratnih zarobljenika 1991. i 1992. U Sisku te mučenje i zlostavljanje 30-ak drugih.

Obzirom da obitelji ubijenih i preživjeli imaju pravo tražiti odštetu, koja im je do sada uredno dosuđivana, jasno je da će te odštete iznositi milijune kuna, koje bi država, temeljem dosadašnje prakse, trebala zahtijevati nazad od osuđenika.

Komentirajte