Naslovnica Vijesti Sisak Dan ružičastih majica u OŠ Viktorovac

Dan ružičastih majica u OŠ Viktorovac

Dan ružičastih majica (Pink Shirt Day) obilježen je u srijedu u Osnovnoj školi Viktorovac.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

Od 2014. ta se manifestacija održava i u Hrvatskoj, a provodi ga Centar za edukaciju i prevenciju nasilja.

“Djeca su upoznata s cijelim slučajem i spremno su se odazvala. Skupnom fotografijom žele svoju poruku “Nasilje prestaje ovdje!” poslati dalje.” – rekla je ravnateljica Osnovne škole Viktorovac Bogdanka Preloščan.

“Drago mi je da su se učenici uključili. Borba protiv nasilja treba početi od najmlađih i drago mi je da se ovako šalje poruka kako je i ova škola i Sisak mjesto nulte tolerancije na nasilje” – rekla je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček koja je sudjelovala u obilježavanju.

FOTO: Željko Rakarić

 

Komentirajte