Naslovnica Vijesti Sisak Dan branitelja grada Siska

Dan branitelja grada Siska

Dan branitelja Grada Siska, 3.9.2011.

Središnja svečanost obilježavanja Dana branitelja grada Siska bit će u nedjelju, 1. rujna 2013

U spomen na 3. rujna 1991. godine, na dan kada je sisačku vojarnu Barutana Hrvatska vojska preuzela od tadašnje JNA, branitelji grada Siska ovaj datum obilježavaju kao svoj dan.

Proslavu Dana branitelja grada Siska tradicionalno organiziraju Koordinacija udruga proizašlih iz Domovinskog rata grada Siska i Grad Sisak, a ove godine u organizaciju je uključena i Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata 120. brigade HV Ban Toma Bakač – Sisak.

Program obilježavanja Dana branitelja započeo je 22. kolovoza polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod Spomen obilježjima poginulim braniteljima 2 GB Gromovi u Brđani cesti i Sunji.

-U subotu, 31. kolovoza, na obalama Kupe održat će natjecanje u sportskom ribolovu branitelja i članova političkih stranaka, na Gradskoj tržnici Kontroba Sajam braniteljskih zadruga, a u poslijepodnevnim satima na Gradskom kupalištu Zibel tradicionalni Teferić – najavila je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Središnje obilježavanje Dana branitelja grada Siska je u nedjelju, 1. rujna 2013. godine, na dan koji branitelji 120. brigade Dana Toma Bakač slave kao dan svoje brigade.

-U sjećanje na sve poginule branitelje u Domovinskom ratu položit će se vijenci i zapaliti svijeće kod Središnjeg križa na Gradskom groblju Viktorovac, te kod Spomenika poginulim hrvatskim braniteljima na Trgu dr. Franje Tuđmana. U Katedrali Uzvišenja Svetog Križa u 10 sati će biti služena misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje grada Siska, a u 12 sati je Svečanost Dana branitelja kod spomenika na Kontrobi – najavljuje predsjednik Koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Dražen Smuđ.

Osim gradonačelnice Kristine Ikić baniček na ovoj će se svečanosti u izlaganju „Prisjećanje na povijest“ braniteljima obratiti i brigadni general Vlado Hodalj. Sudionici ove proslave obići će i Spomen sobu poginulih branitelja, a u prostoru HVIDR-e Sisak obići će Izložbu polaznika dječje radionice u projektu „Učimo kroz igru“.

-U 18 sati u Budaševu će biti svečano otkrivanje Spomenika braniteljima u Budaševu za čiju je izgradnju inicijativu pokrenula Udruga dragovoljaca Domovinskog rata Budaševo – dodao je Smuđ pozvavši sve branitelje iz Domovinskog rata, kojih je više od 11 tisuća u gradu Sisku, da svojim prisustvom uveličaju ovaj dan, bili članovi neke od braniteljskih udruga ili ne.

Inače, program obilježavanja Dana branitelja grada Siska nastavlja se od 14 sati 3. rujna u Barutani – Muzeju Domovinskog rata gdje će se prigodnom izložbom “Barutana – uspomene pobjednika” predstaviti predmeti koje su donirali branitelji, a udruge branitelja iz Domovinskog rata predstavit će svoje djelovanje i projekte vezane za promociju Domovinskog rata.

-Pripadnici OSRH održat će taktičko tehnički zbor i predstaviti naoružanje i opremu kojom su opremljeni tako da će posjetitelji moći vidjeti najsuvremenije naoružanje Hrvatske vojske iz vojarne Pukovnik Predrag Matanović. Nezaobilazno je i odavanje počasti Marijanu Celjaku, prvom dozapovjedniku prve dobrovoljačke postrojbe u Hrvatskoj, koji je poginuo u Šašinoj Gredi, te odavanjem počasti poginulim hrvatskim branitelja u akciji Una u Hrvatskoj Kostajnici – zaključio je Smuđ.

DAN BRANITELJA GRADA SISKA

1. rujna 2013.godine

– 09.00 – 09.30 sati –Polaganje vijenaca i paljenje svijeća poginulim hrvatskim braniteljima / Središnji križ na Gradskom groblju Viktorovac

– 10.00 – 11.00 sati – Misa zadušnica za sve poginule hrvatske branitelje grada Siska / Katedrala Uzvišenja Svetog Križa

– 11.30– 12.00sati–Okupljanje sudionika proslave na Središnjoj svečanosti / Spomenik poginulim hrvatskim braniteljima, Park dr. Franje Tuđmana, Kontroba

– 12.00 – 12.05sati – Otvaranje svečanosti – Davor Smuđ

– 12.05 – 12.10 sati – Polaganje vijenaca i paljenje svijeća ispred Spomenika poginulim braniteljima

– 12.10 – 12.15 sati–Predstavljanje i pozdrav gostiju na svečanosti

– 12.15 – 12.45 sati–Vlado Hodalj, brigadni general HV- ,„Podsjećanje na povijest“

Predstavljanje ratnih postrojbi koje su tijekom Domovinskog rata učestvovale u obrani grada Siska

– 12.45 – 13.00 sati–Obraćanje gostiju

– 13.00 sati – Obilazak Spomen sobe poginulih branitelja

– 13.30 sati – HVIDR-a Sisak: Izložba polaznika dječje radionice u projektu „Učimo uz igru“

– 18.00 sati –Svečano otkrivanje spomenika braniteljima u Budaševu -nositelj: Udruga dragovoljaca DR Budaševo

izvor: www.sisak.hr

Komentirajte