Naslovnica Vijesti Sisak Čudo u Sisku: Stalni posao dobila umirovljenica!

Čudo u Sisku: Stalni posao dobila umirovljenica!

U sisačkom Domu zdravlja, koji je pod nadzorom Sisačko-moslavačke županije kojom pak vlada HDZ, počela je raditi 60-godišnja Renata Valentić iz Siska, istaknuta članica HDZ-a i predsjednica Gradske organizacije Zajednice žena HDZ-a “Katarina Zrinski” Sisak piše Večernji list.

Upravo je ona, kemijski tehničar po zanimanju, između 90-ak kandidata na javnom natječaju izabrana kao najbolji kandidat za radno mjesto “radnik na informacijama” u Domu zdravlja. Na tom radnom mjestu Renata Valentić već radi od 14. ožujka, na ugovor o djelu, a ovime se zaposlila na neodređeno, iako je bila u mirovini.

“Riječ je o bivšoj zaposlenici sisačke Rafinerije koja je uzela otpremninu i otišla u prijevremenu mirovinu 2011. godine. Sada je tu mirovinu zamrznula. Zar je to politika HDZ-a ove županije, da umjesto mladih vraćaju umirovljenike u radni odnos, i to svoje istaknute članove umirovljenike.” – kazuje nam Željko Soldo, HSP-ov vijećnik u Županijskoj skupštini. On je i podsjetio na nedavnu izjavu župana Žinića koji je rekao da mu je žao što se mladi iseljavaju iz Županije.

“I onda među stotinjak kandidata, među kojima su mnogi mladi, eto slučajno izaberu upravo svoju čelnicu Zajednice žena” – dodaje Soldo. Treba reći i kako je ravnateljica Doma zdravlja Sisak, Ankica Grubišić, tajnica Zajednice žena HDZ-a grada Siska kojoj je Valentić na čelu.

“Program koji sam ja iznosio u kampanji upravo je bio na zapošljavanju mladih i dugotrajno nezaposlenih osoba, a gđa Valentić spada u skupinu žena 50 + koji se najteže zapošljavaju.” – rekao je župan Ivo Žinić odgovarajući na pitanje Željka Solde na Županijskoj skupštini vezano uz ovo zapošljavanje.

No, zapošljavanje Renate Valentić nema baš nikakve veze s projektom 50+ jer je ona bila u mirovini, a da bi došla u mirovinu uzela je i otpremninu prije toga pa ne spada u tu kategoriju. Zapravo, uopće nije ni bila na Zavodu za zaopošljavanje da bi bilo moguće da Dom zdravlja koristi ikakvu olakšicu koju je moglo koristiti zasigurno na brojnim drugim kandidatima koji nisu prošli. Tako da je župan Žinić malo obmanuo javnost opravdavajući ovo zapošljavanje. A ovdje možete provjeriti tko sve nije zadovoljio kriterije.

Javni natječaj za zapošljavanje jednog radnika na informacijama raspisan je 20. svibnja, uvjet je bio KV ili srednja stručna sprema, prijavilo se stotinjak kandidata od kojih je uvjete ispunjavalo njih 86. Svi su pozvani na pismeno testiranje kojem se odazvalo 47 kandidata. Njih 11 je dobilo dovoljan broj bodova i pozvano je na usmeni razgovor, a najbolji je dojam ostavila upravo Renata Valentić pa je 27. lipnja ravnateljica Doma zdravlja Ankica Grubišić donijela odluku o prihvaćanju ponude Renate Valentić za sklapanje ugovora o radu na neodređeno vrijeme.

“USKOK treba vidjeti ima li tu trgovine utjecajem jer je riječ o zapošljavanju visokopozicirane članice stranke.” – poručuje Željko Soldo.

Ravnateljica Doma zdravlja Sisak Ankica Grubišić ističe kako je sve provedeno po Zakonu.

“Na spomenutom radnom mjestu radile su dvije djelatnice od 6,30 do 21,30 sati u dva turnusa. Jedna je otišla u mirovinu, a druga je na dugotrajnom bolovanju i nužno je bilo zapošljavanje jer je Dom zdravlja primao brojne pritužbe pacijenata, koji su o tome obavijestili i Ministarstvo zdravlja. Radi hitnosti smo sklopili ugovor o djelu s Renatom Valentić  do provedbe javnog natječaja. Nakon provedbe natječaja najveći broj bodova na pismenom dijelu testiranja ostvarila je upravo R. Valentić pa smo s njom odlučili sklopiti ugovor o radu na neodređeno. Javni je natječaj proveden sukladno važećim zakonskim propisima, a jedini je kriterij bio rezultat ostvaren na testiranju i usmenom razgovoru.” – stoji u odgovoru ravnateljice Ankice Grubišić na Večernjakov upit o spornom zapošljavanju.

Komentirajte