Naslovnica Vijesti SMŽ Crna kronika 30. travnja – 03. svibnja

Crna kronika 30. travnja – 03. svibnja

Proteklog vikenda na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su 33 kaznena djela, od kojih su 17 počinili nepoznati počinitelji.Na području Siska počinjeno je 12 kaznenih djela, na području Kutine devet, na području Novske četiri, a po dva kaznena djela počinjena su na području  Gvozda, Hrvatske Kostajnice, Petrinje i Gline.

Počinjeno je 12 krađa, pet izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osuda, četiri uništenja i oštećenja tuđe stvari, tri prijetnje, dvije teške tjelesne ozljede te po jedno kazneno djelo napada na službenu osobu, teške krađe, prijevare, krivotvorenja isprava, nasilničkog ponašanja, izbjegavanja carinskog nadzora i samovlasti.

Policija u Sisku traga za nepoznatim počiniteljem koji je u noći s četvrtka na petak, 29./30. travnja,  provalio u trgovinu u Letovaniću, Općina Lekenik, i ukrao 137 šteka cigareta i novac. Protiv počinitelja je podnesena kaznena prijava zbog teške krađe.

U subotu, 1. svibnja oko 21.15 sati u ulici Ive Maline u Petrinji 46-godišnji Petrinjac, pod vidnim utjecajem alkohola, fizički je napao policijskog službenika koji je obavljao očevid na mjestu prometne nesreće, nanijevši mu lakše tjelesne ozljede. Počinitelj je uhićen, a nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, uz  kaznenu prijavu zbog napada na službenu osobu doveden je istražnom sucu Županijskog suda u Sisku koji mu je odredio zadržavanje u trajanju od 48 sati. Protiv počinitelja je također podnesen i optužni prijedlog zbog vrijeđanja i omalovažavanja policijskog službenika pri obavljanju službene dužnosti te zbog remećenja javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem.

U subotu, 1. svibnja, pola sata prije ponoći u Zagrebačkoj ulici u Lekeniku nepoznati muškarac je fizički napao 30-godišnjeg mještanina, a kada je oštećeni pao na tlo nastavio ga je udarati rukama i nogama po tijelu, nanijevši mu teške tjelesne ozljede. Od oštećenog je zaprimljena kaznena prijava zbog teške tjelesne ozljede, a policija nastavlja rad na pronalasku počinitelja.

U nedjelju, 2. svibnja u poslijepodnevnim satima u mjestu Gojlo, Grad Kutina, 45-godišnjak s kutinskog područja je razbio staklo na balkonskim vratima kuće i verbalno napao vlasnicu kuće te joj prijetio. Potom je fizički napao i lakše ozlijedio 50-godišnjeg muškarca, prijeteći mu nožem. Zbog opasnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja počinitelj, pod utjecajem alkohola od 1,01 g/kg, je zadržan u policijskoj postaji. Od oštećenog 50-godišnjaka je zaprimljena kaznena prijava zbog nasilničkog ponašanja koja će biti dostavljena Općinskom državnom odvjetništvu u Kutini, a protiv počinitelja je podnesen i optužni prijedlog zbog remećenja javnog reda i mira naročito drskim ponašanjem.

Policijski službenici Policijske postaje Sisak proveli su kriminalističko istraživanje nad trojicom Siščana, dvojicom 18-godišnjaka i maloljetnikom zbog sumnje da su počinili tešku krađu. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su 16. travnja provalili u tvornički krug u ulici Marijana Celjaka u Sisku te ukrali neutvrđenu količinu mesinganih rezervnih dijelova, dok su dio dijelova ostavili na mjestu događaja zbog nailaska čuvara. Također je tijekom kriminalističkog istraživanja utvrđeno da su počinili i kazneno djelo teške krađe u pokušaju jer su u isti tvornički krug provalili i u četvrtak, 29. travnja, te iz njega pokušali iznijeti veću količinu mesinganih zupčanika i rezervnih dijelova koje su iz neutvrđenog razloga ostavili u hali i udaljili se. Zbog teške krađe i teške krađe u pokušaju protiv počinitelja su podnesene kaznene prijave Općinskom državnom odvjetništvu za mladež u Sisku.

U subotu, 1. svibnja oko 16.45 sati u mjestu Roždanik, Grad Novska,  dogodila se prometna nesreća u kojoj je teške tjelesne ozljede opasne po život zadobio 20-godišnji vozač osobnog automobila. Nesreća se dogodila kada je vozač zbog neprilagođene brzine izgubio nadzor nad vozilom, prešao preko lijeve strane kolnika i u odvodnom kanalu desnim bočnim dijelom automobila udario u betonski stup električne mreže. Od siline udarca stup je iščupan iz zemlje, a vozač je zadobio teške tjelesne ozljede opasne po život te je prevezen u novogradišku bolnicu.

Zabilježeno je 13 narušavanja javnog reda i mira, po četiri počinjena na području Siska i Petrinje, dva na području Novske, a po jedno na području Kutine, Gline i Hrvatske Kostajnice. U osam događaja javni red i mir narušen je vikom i galamom, a u četiri događaja fizičkim sukobom. Zabilježena su i dva slučaja vrijeđanja i omalovažavanja policijskih službenika pri obavljanju službene dužnosti te jedan  slučaj preglasne reprodukcije glazbe kojom se remetio mir okolnih stanara. U ovim događajima sudjelovalo je 17 počinitelja od kojih 11 pod utjecajem alkohola. Šest alkoholiziranih počinitelja je zadržano u policijskoj postaji jer je prijetila opasnost da će nastaviti s Narušavanjem javnog reda i mira.

Policija je postupala u pet slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, po dva počinjena na području Siska i Petrinje te jedan na području Novske, a u njima je sudjelovalo osam počinitelja. Tri počinitelja su zadržana u policijskoj postaji, a jedan je uhićen i doveden na prekršajni sud.

Na prometnicama su se dogodile 23 prometne nesreće, osam na području Siska, sedam na području Kutine, četiri na području Petrinje, dvije na području Gline i po jedna na području Hrvatske Kostajnice i Novske. U jednoj nesreći jedna je osoba smrtno stradala, a tri su osobe teško ozlijeđene. U osam nesreća s ozlijeđenim osobama tri su osobe zadobile teške tjelesne ozljede, od kojih jedna ozljede opasne po život, dok je pet osoba lakše ozlijeđeno. U 14 nesreća je nastala samo materijalna šteta. U četiri nesreće sudjelovali su vozači pod utjecajem alkohola, a u njima je jedna osoba lakše ozlijeđena.

Komentirajte