Naslovnica Vijesti SMŽ Crna kronika 26. veljače – 01. ožujak

Crna kronika 26. veljače – 01. ožujak

Proteklog vikenda na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su 23 kaznena djela, od kojih su 14 počinili nepoznati počinitelji.Deset kaznenih djela počinjeno je na području Siska, sedam na području Kutine, tri na području Hrvatske Kostajnice te po jedno na području Sunje Petrinje i Gvozda. Počinjeno je osam teških krađa, pet krađa, tri prijetnje, po dvije zlouporabe opojnih droga i izbjegavanja carinskih nadzora te po jedno razbojništvo, protuzakoniti lov i kazneno djelo uništenja i oštećenja tuđe stvari.

Policijskoj postaji Kutina prijavljena je teška krađa počinjena 4./5. veljače u ulici Stjepana Radića u Kutini, gdje je nepoznati počinitelj u vrijeme odsutnosti stanara nasilno ušao u obiteljsku kuću i otuđio kasu s većim novčanim iznosom.

U subotu, 27. veljače, na parkiralištu pokraj crkve u ulici Antuna Grahovara u Sisku, provaljeno je u osobni automobil sisačkih registracijskih oznaka vlasništvo 53-godišnjakinje sa sisačkog područja.  Iz unutrašnjosti automobila nepoznati počinitelj otuđio je torbicu od vlasnice koju je ona ostavila na vidljivom mjestu u vozilu, a u kojoj se nalazio mobitel te novčanik s kreditnim karticama, osobnim dokumentima i manjom količinom novca.

Jučer poslijepodne provala u osobni automobil zabilježena je i u Popovači, gdje je nepoznata osoba na parkiralištu mjesnog groblja nasilno ušla u osobni automobil zagrebačkih registracijskih oznaka, te iz istog također otuđila torbicu s osobnim dokumentima, bankovnim karticama i novčanik s novcem, oštetivši 35-godišnju vlasnicu za oko dvije tisuća kuna.

Sa četvrtka na petak, 25./26. veljače, počinjena je teška krađa provaljivanjem u trgovinu u Petrinji, u ulici Brezje. Po ulasku nepoznati je počinitelj iz registar kase otuđio manji novčani polog, s kojim se potom udaljio u nepoznatom smjeru.

Policijskoj postaji Sisak prijavljena je teška krađa počinjena tijekom proteklih mjesec dana u mjestu Stari Brod, Općina Lekenik, gdje je nepoznati počinitelj nasilno ušao u vikendicu 43-godišnjeg Siščanina, odakle je otuđio televizor, glazbenu liniju, nekoliko butelja vina i druge predmete, oštetivši vlasnika za nekoliko tisuća kuna.

U mjestu Šaš, Općina Sunja, tijekom protekla dva mjeseca teška krađa počinjena je na štetu 54-godišnje Siščanke na način da je nepoznati počinitelj, iskoristivši njenu odsutnost, nasilno ušao u podrum kuće i otuđio motorni trimer i kanistre s manjom količinom benzina.

Policiji u Kutini 71-godišnja Kutinčanka prijavila je pokušaj provale u podrum njene kuće u Repušnici, Grad Kutina, u kojoj inače ne stanuje. Očevidom je utvrđeno da je nepoznati počinitelj pokušao nasilno otvoriti vrata na podrumu, ali u tome nije uspio te se udaljio u nepoznatom smjeru.

Na kutinskom području teška krađa zabilježena je i s petka na subotu, 26./27. veljače u Kolodvorskoj ulici u Kutini, gdje je nepoznati počinitelj nasilno otvorio donji dio hladnjaka smještenog uz kiosk iz kojega je otuđio samo jedan sok.

Jučer, 28. veljače u 07.45 sati u Karlovačkoj ulici u Gvozdu, policijski službenici Policijske postaje Gvozd zatekli su 57-godišnjaka s područja Gvozda koji je upravljao terenskim automobilom sisačkih registracijskih oznaka, a u vozilu je uočena odstrijeljena divlja svinja.
Zbog sumnje u protuzakoniti lov isti je uhićen te je provedenim kriminalističkom istraživanjem utvrđeno da je on tijekom noći sa subote na nedjelju, 27./28. veljače, u lovištu u mjestu Pecka, Općina Topusko, zajedno sa 46-godišnjakom s područja Zaprešića odstrijelio divlju svinju, koja je i pronađena u njegovom automobilu te je oduzeta i predana odgovornoj osobi lovačkog društva. Obojica su uhićeni, a tijekom kriminalističkog istraživanja po nalogu Županijskog suda u Sisku obavljena je pretraga obiteljske kuće 57-godišnjaka, pri čemu je pronađeno oružje, streljivo i lovačka oprema koje je isti nezakonito posjedovao, i to: lovačka puška, malokalibarska lovačka puška s ugrađenim optičkim ciljnikom, 653 komada raznog streljiva, 29 puščanih zrna, spremnik za poluautomatsku pušku i dio zatvarača za automatsku pušku. U pretrazi terenskih automobila obojice osumnjičenih policijski službenici pronašli su i oduzeli manju količinu streljiva i ispucane čahure te četiri lovačka noža, a 46-godišnjaku je oduzeta i puška koju je legalno posjedovao. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju protiv obojice osumnjičenika podnesena je kaznena prijava zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog lova, dok će Odjelu lovne inspekcije biti dostavljena obavijest o prekršajima koje su obojica počinili po Zakonu o lovstvu. Osim toga, 57-godišnjak će biti prekršajno prijavljen i zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o oružju.

Do narušavanja javnog reda i mira došlo je u 12 slučajeva i to pet na području Siska, četiri na području Petrinje te po jedno na području Sunje, Kutine i Dvora. Zabilježeno je šest fizičkih sukoba, četiri vike i galame, dva omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika pri obavljanju službene dužnosti, a utvrđen je i jedan prekršaj počinjen točenjem alkoholnih pića maloljetnoj osobi. Ove prekršaje počinilo je 25 počinitelja, od kojih je šest bilo pod utjecajem alkohola. Šestero alkoholiziranih počinitelja zbog opasnosti od daljnjeg narušavanja javnog reda i mira zadržano je u prostorijama policije do otrježnjenja.

Policijski službenici intervenirali su u sedam slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od kojih su po dva počinjena na području Siska, Kutine i Petrinje te jedno na području Dvora. Prijavljeno je 12 počinitelja, od kojih su četiri uhićena i uz optužne prijedloge biti će dovedeni nadležnim prekršajnim sudovima, dok su tri alkoholizirana počinitelja zbog opasnosti od daljnjeg nasilja zadržana u prostorijama policije do otrježnjenja.

Na prometnicama se dogodilo 11 prometnih nesreća i to pet na području Kutine, po dvije na području Siska i Petrinje te po jedna na području Novske i Hrvatske Kostajnice. U jednoj nesreći smrtno je stradala jedna osoba, a dvije su osobe zadobile lakše tjelesne ozljede. U još jednoj nesreći lakše su ozlijeđene dvije osobe, dok je u devet nesreća nastala samo materijalna šteta.  U dvije nesreće i to na području Siska i Novske sudionici su pobjegli s mjesta događaja i za njima se još traga. U jednoj nesreći na području Kutine, koja je za posljedicu imala materijalnu štetu, policija je utvrdila alkoholiziranost sudionika u koncentraciji od 0.84 promila.

Komentirajte