Naslovnica Vijesti SMŽ Crna kronika 11. – 14. prosinac

Crna kronika 11. – 14. prosinac

PolicijaProteklog vikenda na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježena su 34 kaznena djela, od kojih su 17 počinili nepoznati počinitelji.Najviše kaznenih djela i to 13 počinjeno je na području Siska, potom deset na području Kutine, šest na području Hrvatske Kostajnice, tri na području Petrinje i dva na području Novske. Počinjeno je 11 krađa, šest teških krađa, po četiri prijetnje i uništenja i oštećenja tuđe stvari, tri izbjegavanja carinskog nadzora, po dva nedozvoljena posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari i izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude te po jedna povreda dužnosti uzdržavanja i utaja.

U petak, 11. prosinca, u noćnim satima, zabilježen je pokušaj teške krađe provaljivanjem u trgovinu u Zagrebačkoj ulici u Gornjoj Gračenici, Općina Popovača. Za sada nepoznati počinitelj polomio je alke kroz koje su bili postavljeni lokoti na trgovini, a potom je ušao u unutrašnjost trgovine gdje nije ništa otuđio, već se iz nepoznatih razloga udaljio u nepoznatom smjeru.

Policijskoj postaji Sisak prijavljen je pokušaj teške krađe provaljivanjem u pomoćne prostorije društvenog doma u mjestu Donje Komarevo, Grad Sisak. Nepoznati je počinitelj tijekom proteklih 20-ak dana polomio lokot na vratima pomoćne prostorije društvenog doma, ali iz nje nije ništa otuđio.

Policijskoj postaji Sisak prijavljen je pokušaj teške krađe provaljivanjem u prostorije srednje škole u Lađarskoj ulici u Sisku. Nepoznati je počinitelj u noći s petka na subotu, 11./12. prosinca, uklonio metalne zaštitne rešetke na prozoru informatičke učionice, a potom razbio staklo na prozoru i ušao u unutrašnjost učionice iz koje nije ništa otuđio, a nasilno je ušao i u prostoriju zbornice, iz koje također nije ništa otuđio.

U petak, 11. prosinca, u poslijepodnevnim satima, na parkiralištu mjesnog groblja u Popovači, počinjena je teška krađa provaljivanjem u parkirani osobni automobil kutinskih registracijskih oznaka, vlasništvo 39-godišnjakinje s područja Popovače. Naime, nepoznata je osoba razbila staklo na vratima njenog automobila te kroz nastali otvor sa sjedišta otuđila torbicu u kojoj se nalazio mobitel i novčanik, osobni dokumenti, bankovna kartica i manji novčani iznos.

Teška krađa provaljivanjem u osobni automobil zabilježena je i u Zagrebačkoj ulici u mjestu Sela, Grad Sisak, počinjena također u petak, 11. prosinca u poslijepodnevnim satima. Nepoznati počinitelj razbio je staklo na parkiranom osobnom automobilu sisačkih registracijskih oznaka te otuđio torbu u kojoj se nalazio novčanik s manjim novčanim iznosom, bankovna kartica i osobni dokumenti, motel i drugi predmeti koje je 31-godišnjakinja sa sisačkog područja ostavila na vidnom mjestu u automobilu.

U subotu, 12. prosinca, počinjena je teška krađa u ugostiteljskom objektu u ulici Braće Kavurića u Sisku. Nepoznati se počinitelj sakrio u prizemlju rekreacijskog centra i nakon što su djelatnici i gosti ugostiteljskog objekta koji se na nalazi na katu napustili objekt, počinitelj se popeo na kat, razbio staklo na vratima ugostiteljskog objekta i ušao u njega te otuđio aparat za igru vrijedan nekoliko tisuća kuna, nakon čega je otvorio prozor te se preko građevinske skele, postavljene oko objekta, udaljio u nepoznatom smjeru.

Policijski službenici Policijske postaje Hrvatska Kostajnica zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari podnijeli su kaznenu prijavu protiv 72-godišnjaka s područja Općine Majur. Kod njega je u petak, 11. prosinca, prilikom pretrage kuće obavljene temeljem naloga Županijskog suda u Sisku, pronađena i oduzeta puška s užlijebljenom cijevi, 43 komada raznog streljiva i 11 lovačkih patrona koje je on nedozvoljeno posjedovao. Osim kaznene prijave, protiv njega je podnesen i optužni prijedlog prekršajnom sudu zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o oružju.

U subotu, 12. prosinca, u 23.50 sati u mjestu Dumače, Grad Petrinja, 29-godišnjak s područja Petrinje, vozeći se kao suvozač u osobnom automobilu sisačkih registracijskim oznaka, kroz prozor automobila pucao je u zrak iz automatske puške koju je nedozvoljeno posjedovao. Policijski službenici od njega su oduzeli navedenu pušku s pripadajućim spremnikom, a pretragom vozila pronađene su dvije čahure. Također je po nalogu Županijskog suda u Sisku obavljena i pretraga njegove kuće, pri čemu je pronađen i oduzet spremnik za automatsku pušku kojega je također nedozvoljeno posjedovao. Po dovršenom kriminalističkom istraživanju 29-godišnjak je kazneno prijavljen zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, a protiv njega slijedi i podnošenje optužnih prijedloga zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o oružju te zbog narušavanja javnog reda i mira neovlaštenim pucanjem na javnom mjestu.

Do narušavanja javnog reda i mira došlo je u 11 slučajeva. Po tri su počinjena na području Siska i Sunje, dva na području Kutine te po jedno na području Petrinje, Gline i Gvozda. Zabilježeno je pet fizičkih sukoba, po dvije vike i galame i preglasno puštanje glazbe u ugostiteljskim objektima te po jedan slučaj držanja životinja bez nadzora, omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika prilikom obavljanja službene dužnosti i neovlašteno pucanje iz vatrenog oružja na javnom mjestu. U počinjenju ovih prekršaja sudjelovala su 24 počinitelja, od kojih su šestorica bila pod utjecajem alkohola.

Policijski službenici intervenirali su u 11 slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, od kojih su četiri počinjena na području Petrinje, tri na području Kutine, dva na području Siska te po jedno na području Novske i Hrvatske Kostajnice.
Ovi prekršaji počinjeni su od strane 14 počinitelja, od kojih je šestero uhićeno i biti će dovedeni nadležnim prekršajnim sudovima, jedan počinitelj, koji je bio pod utjecajem alkohola, zbog opasnosti od daljnjeg činjenja prekršaja zadržan je u prostorijama policije do otrježnjenja, dok je jedan temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama smješten na bolničko liječenje.

Na prometnicama su se dogodile 22 prometne nesreće i to deset na području Siska, po četiri na području Petrinje i Novske, dvije na području Gvozda te po jedna na području Sunje i Hrvatske Kostajnice. U dvije nesreće smrtno su stradale dvije osobe, u šest nesreća dvije su osobe zadobile teške tjelesne ozljede koje nisu opasne po život, dok su lakše ozlijeđene četiri osobe. U 14 nesreća nastala je samo materijalna šteta. Dva sudionika prometnih nesreća na području Novske i Gvozda pobjegla su s mjesta događaja prometnih nesreća i za njima se još traga.
Pod utjecajem alkohola bilo je pet sudionika i to po dva na području Novske i Petrinje te jedan na području Siska.

Najveća izmjerena koncentracija alkohola i to od 2.49 promila utvrđena je kod 30-godišnjeg Siščanina koji je u petak, 11. prosinca u mjestu Žirčica, Općina Martinska Ves, upravljao motociklom sisačkih registracijskih oznaka te u lijevom zavoju uslijed neprilagođene brzine izgubio nadzor nad motociklom kojim je sletio s ceste u desni kanal, pri čemu je zadobio teške tjelesne ozljede koje nisu opasne po život, dok je na motociklu nastala veća šteta.

Komentirajte