Naslovnica Vijesti SMŽ Crna kronika 08./09. srpanj

Crna kronika 08./09. srpanj

PolicijaProteklih 24 sata na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je 16 kaznenih djela, od kojih je osam počinjeno od strane nepoznatih počinitelja.Pet kaznenih djela počinjeno je na području Kutine, četiri na području Siska, tri na području Petrinje, dva na području Novske i po jedno na području Gline i Sunje.

Zabilježeno je pet krađa, četiri prijetnje, tri teške krađe i po jedno kazneno djelo nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, protuzakonitog lova, teške tjelesne ozljede i izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude.
          
Dana 7./8. srpnja na parkiralištu benzinske postaje „Stari Grabovac“, na autocesti A-3, nepoznati je počinitelj nasilno otvorio vrata na kabini teretnog motornog vozila, slovenskih nacionalnih oznaka, te iz unutrašnjosti kabine, u kojoj je vozač spavao, ukrao veliki novčani iznos. Protiv počinitelja je podnesena kaznena prijava zbog teške krađe.

Teška krađa zabilježena je u mjestu Timarci, Općina Sunja, gdje je u noći s utorka na srijedu nepoznati počinitelj kroz nasilno otvoreni prozor na trgovini mješovite robe, ušao u prodajni prostor te iz njega ukrao manji novčani iznos, 30 kutija cigareta i bocu alkoholnog pića.

U vremenu od 15. lipnja do 8. srpnja nepoznati počinitelj je provalio u vikendicu i šupu u mjestu Pešćenica, Općina Lekenik, odakle je ukrao bicikl i konzervu mesnog nareska. Protiv počinitelja je podnesena kaznena prijava zbog teške krađe.

Kaznena prijava zbog krađe podnesena je protiv nepoznatog počinitelja koji je u utorak, 7. srpnja iskoristio nepažnju 76-godišnje žene te joj iz nezaključane kuće ukrao novčanik s većim novčanim iznosom kojeg je vlasnica držala na krevetu u kuhinji.

Policijski službenici Policijske postaje Kutina, temeljem naloga Županijskog suda u Sisku, obavili su pretragu obiteljske kuće 53-godišnjeg Kutinčanina. Tijekom pretrage pronađeno je i oduzeto sedam pušaka, 1 018 komada streljiva, 19 puščanih cijevi, prigušivač te više raznih puščanih dijelova koje je nepovlasno posjedovao. Također mu je oduzeto i šest lovačkih pušaka i 636 komada streljiva za koje ima oružni list. Protiv 53-godišnjaka je podnesena kaznena prijava zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, a prijavljen je i zbog prekršaja po Zakonu o oružju.

U noći 7. srpnja u lovištu u mjestu Brestik, Grad Glina, temeljem prethodno zaprimljene obavijesti kako je u rečenom lovištu u tijeku krivolov, policijski službenici Policijske postaje Glina zatekli su trojicu muškaraca, dvojicu 56-godišnjaka i jednog 52-godišnjaka, te ih zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela protuzakonitog lova uhitili. Od istih su oduzete dvije lovačke puške i 13 patrona. Provedenom kriminalističkom obradom i očevidom utvrđeno je da su iste noći u lovištu, bez dopuštenja za lov, ustrijelili divlju svinju tešku oko 120 kilograma te ju u staji jednog od počinitelja ogulili i podijelili meso. Pretragom njihovih domaćinstava pronađeno je i oduzeto 69 kilograma mesa, lovačka puška i 30 komada streljiva. Protiv istih je podnesena kaznena prijava zbog protuzakonitog lova, a podneseni su i optužni prijedlozi zbog počinjenih prekršaja iz Zakona o lovstvu i Zakona o oružju.

Zabilježeno je pet narušavanja javnog reda i mira, tri počinjena na području Siska i po jedno na području Kutine i Novske. U jednom događaju javni red i mir narušen je vikom i galamom, dok je u četiri slučaja došlo do fizičkog sukoba, pri čemu je jedna osoba lakše ozlijeđena. Optužni prijedlozi podneseni su protiv osam počinitelja, od kojih je jedan uhićen te će biti doveden na prekršajni sud, a jedan je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama prevezen na bolničko liječenje.
               
Policija je postupala u tri slučaja nasilničkog ponašanja u obitelji, počinjena na području Petrinje, Kutine i Siska, a u njima su sudjelovala četiri počinitelja. Jedan počinitelj je uhićen te će biti doveden na prekršajni sud, a jedan je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama prevezen na bolničko liječenje.

Na prometnicama se dogodilo sedam prometnih nesreća, četiri na području Petrinje, dvije na području Kutine i jedna na području Novske. U tri nesreće s ozlijeđenim osobama dvije su osobe zadobile teške tjelesne ozljede, a pet ih je lakše ozlijeđeno, dok je u četiri nesreće nastala samo materijalna šteta. U tri nesreće, od kojih su dvije s ozlijeđenim osobama, utvrđena je alkoholiziranost sudionika.

Teške tjelesne ozljede zadobio je 29-godišnji vozač mopeda koji je noćas oko 2 sata u Petrinji, pod utjecajem alkohola od 0,99 g/kg, pao s mopeda na kolnik.

Komentirajte