Naslovnica Vijesti SMŽ Crna kronika 03. – 06. rujna

Crna kronika 03. – 06. rujna

Proteklog vikenda na području Policijske uprave sisačko-moslavačke zabilježeno je 25 kaznenih djela, od kojih su 12 počinili nepoznati počinitelji.Devet kaznenih djela počinjeno je na području Siska, sedam na području Kutine, po dva na području Sunje, Petrinje i Gline te po jedno na području Novske, Dvora i Hrvatske Kostajnice.

Počinjeno je devet krađa, četiri prijetnje, po dva krivotvorenja isprava i izigravanja zabrana iz sigurnosnih mjera i pravnih posljedica osude te po jedno kazneno djelo nasilničkog ponašanja u obitelji, nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, protuzakonitog lova, povrede dužnosti uzdržavanja, uništenja i oštećenja tuđe stvari, utaje, lažnog prijavljivanja kaznenog djela i pronevjere.

Jučer, 5. rujna u jutarnjim satima 62-godišnji Siščanin je verbalno i fizički napao suprugu, njenu kćer i unuka. Dolaskom policijskih službenika muškarac je uhićen, a pretragom njegovog stana i podrumskih prostorija pronađeno je i oduzeto ukupno 1200 komada raznog streljiva vojnog porijekla, koje je on nezakonito posjedovao. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog nedozvoljenog posjedovanja oružja i eksplozivnih tvari, kao i optužni prijedlog zbog počinjenog prekršaja nasilničkog ponašanja u obitelji.

U subotu, 4. rujna u jutarnjim satima u mjestu Donji Hrastovac, Općina Sunja, policijski službenici zaustavili su osobni automobil kojim je upravljao 65-godišnji Siščanin, a u kojem se nalazilo lane teško desetak kilograma. Zbog sumnje u kazneno djelo protuzakonitog lova muškarac je uhićen, a provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je lane krajem svibnja pronašao na lokalnoj cesti kod mjesta Utolica te ga od tada držao kod svoje kuće. Lane je preuzeo predsjednik Lovačkog društva Naretak iz Hrvatske Kostajnice, a protiv 65-godišnjaka je podnesena kaznena prijava zbog protuzakonitog lova.

Sisačka policija zaprimila je 20. kolovoza ove godine od 51-godišnjeg državljanina BiH, sa statusom stranca na stalnom boravku u Hrvatskoj, kaznenu prijavu zbog krađe počinjene na njegovu štetu u rujnu 2006. godine od nepoznatog počinitelja koji mu je s parkirališta tržnice Caprag u Sisku ukrao teretni automobil zagrebačkih registracijskih oznaka. Provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da je 51-godišnjak vozilo prodao 28-godišnjaku iz Petrinje, a potom protiv njega podignuo tužbu radi isplate ugovorene cijene u cijelosti, zbog čega se još uvijek vodi sudski postupak. Budući da je 51-godišnjak prijavio kazneno djelo koje policija progoni po službenoj dužnosti, iako je znao da to kazneno djelo nije počinjeno, protiv njega je podnesena kaznena prijava zbog lažnog prijavljivanja kaznenog djela.

Sisačka policija zaprimila je od Općinskog državnog odvjetništva u Sisku izvješće da je pred Općinskim sudom u Sisku protiv 34-godišnjakinje sa sisačkog područja podnesen optužni prijedlog zbog kaznenog djela pronevjere. Naime, osnovano se sumnja da je ona od 1. listopada prošle do 25. veljače ove godine, kao zaposlenica sisačke novčarske ustanove, od 16 stranaka zaprimila gotovinske naloge koje nije obradila u aplikaciju gotovinskog platnog prometa, već ih je fiktivno obradila, a sebi prisvojila zaprimljeni novac u iznosu od 11.557 kuna.

Policija u Sunji podnijela je kaznenu prijavu zbog krivotvorenja isprava protiv 56-godišnjeg Siščanina, zatečenog 18. kolovoza u Kostrešima Šaškim, Općina Sunja, kako prevozi pet kubnih metara drvne mase, a uvidom u popratnu dokumentaciju utvrđeno je da je u popratnici ispravljao podatke o količini drvne mase te druge podatke.

Kaznena prijava zbog krađe zaprimljena je od 49-godišnjeg Kutinčanina kojem je proteklog tjedna na parkiralištu u Kutini nepoznati počinitelj iz dva teretna vozila istočio i ukrao oko 330 litara goriva.

Kutinska policija zaprimila je od 54-godišnjaka iz Ciglenice, Općina Popovača, kaznenu prijavu zbog krađe, počinjene od nepoznatog počinitelja koji je proteklog tjedna u njegovom voćnjaku sa osam stabala obrao i ukrao oko 600 kilograma šljiva, koje vlasnik procjenjuje na oko 2.500 kuna.

U noći sa subote na nedjelju, 4./5. rujna nepoznati počinitelj je s dionice željezničke pruge između mjesta Banova Jaruga i Međurić, Grad Kutina, sa stupova skinuo i ukrao oko 2.500 metara žice, vrijedne oko pet tisuća kuna. Od odgovorne osobe oštećenog poduzeća zaprimljena je kaznena prijava zbog krađe.

U nedjelju, 6. rujna oko 19.20 sati u Kolodvorskoj ulici u Kutini nepoznati počinitelj vozeći se na biciklu iz ruke je ukrao novčanik 20-godišnjoj Zagrepčanki koja se pješice kretala nogostupom. Od oštećene je zaprimljena kaznena prijava zbog krađe, a policija traga za počiniteljem.

Zabilježeno je osam narušavanja javnog reda i mira, četiri na području Kutine, dva na području Dvora i po jedno na području Siska i Petrinje, a u njima je sudjelovalo 13 počinitelja.
U tri događaja javni red i mir narušen je fizičkim sukobom, u dva događaja vikom i svađom, a zabilježen je i po jedan slučaj naročito drskog ponašanja na javnom mjestu, glasne reprodukcije glazbe te omalovažavanja i vrijeđanja policijskih službenika pri obavljanju službene dužnosti.
Optužni prijedlozi zbog narušavanja javnog reda i mira podneseni su protiv 13 počinitelja, od kojih šest pod utjecajem alkohola. Jedan je počinitelj uhićen i doveden na prekršajni sud.

Policija je postupala u šest slučajeva nasilničkog ponašanja u obitelji, četiri počinjena na području Siska i dva na području Kutine, a u njima je sudjelovalo osam počinitelja. Dva počinitelja su uhićena i dovedena na prekršajni sud, dva su zbog opasnosti da će nastaviti s činjenjem prekršaja zadržana u policijskoj postaji, a jedan je temeljem Zakona o zaštiti osoba s duševnim smetnjama prevezen na bolničko liječenje.

Na prometnicama se dogodilo 20 prometnih nesreća, devet na području Siska, šest na području Kutine, po dvije na području Petrinje i Gvozda te jedna na području Novske. U sedam nesreća s ozlijeđenim osobama jedna je osoba zadobila teške tjelesne ozljede koje nisu opasne po život, a devet je osoba lakše ozlijeđeno, dok je u 13 nesreća nastala je samo materijalna šteta. U pet nesreća sudjelovali su vozači pod utjecajem alkohola, a u njima je ozlijeđeno šest osoba, od kojih jedna teško.

U nedjelju, 5. rujna oko 16.30 sati u Osječkoj ulici u Novskoj dogodila se prometna nesreća u kojoj je teške tjelesne ozljede koje nisu opasne po život zadobio 56-godišnji biciklist iz Novske. On je biciklom započeo skretati u lijevo, a da se nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti po sebe ili druge sudionike u prometu, u trenutku kada ga je pretjecao osobni automobil kojim je upravljao 62-godišnji vozač. Uslijed udarca automobila u lijevi dio bicikla biciklist je pao na prednje vjetrobransko staklo, a potom je odbačen u odvodni kanal. Vozilom Hitne medicinske pomoći Doma zdravlja Kutina prevezen je u novogradišku opću bolnicu gdje je alkotestiranjem utvrđeno da je pod utjecajem alkohola od 0,72 g/kg, a utvrđene su mu i teške tjelesne ozljede koje nisu opasne po život, nakon čega je odbio hospitalizaciju te je otpušten na kućnu njegu. Zbog počinjenih prometnih prekršaja protiv bicikliste je podnesen optužni prijedlog.

U petak, 3. rujna oko podneva u Kutini se dogodila prometna nesreća u kojoj je lakše ozlijeđen 4-godišnji dječak. On se kao pješak kretao nogostupom Preradovićeve ulice te je dolaskom do raskrižja s Hebrangovom ulicom započeo prelaziti kolnik, a da se nije uvjerio da to može učiniti na siguran način, uslijed čega je tijelom udario u osobni automobil kojim je upravljala 58-godišnja vozačica. Od siline udara dječak je pao na kolnik i lakše se ozlijedio. Nakon obavljenog očevida policija je o događaju podnijela izvješće nadležnom Centru za socijalnu skrb.

Jučer, 5. rujna oko 20 sati na trafostanici u ulici Stjepana Radića u Kutini izbio je požar. Obavljenim očevidom je utvrđeno da je do požara došlo uslijed pregrijavanja tijela osigurača te prijenosa topline na pvc kućište sklopke, koja se potom zapalila te se vatra proširila na ormar koji je djelomično izgorio. Odgovorna osoba štetu procjenjuje na oko 5 tisuća kuna, a kutinska policija o ovom požaru podnosi izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

U subotu, 5. rujna, u polju kod mjesta Greda Sunjska, Općina Sunja, 48-godišnji mještanin je pronašao nepoznatu eksplozivnu napravu i o tome obavijestio policiju. Postupajući po dojavi na mjesto pronalaska izašli su policijski službenici za protueksplozijsku zaštitu ove policijske uprave koji su utvrdili da je riječ o avionskoj bombi iz Drugog svjetskog rata, koju su potom radi uništenja na siguran način uklonili s mjesta pronalaska.

Komentirajte