Naslovnica Vijesti Sisak Cijena ledene dvorane dogurala do 34 milijuna kuna

Cijena ledene dvorane dogurala do 34 milijuna kuna

Ledena dvorana na Zibelu u konačnici bi mogla koštati gotovo 34 milijuna kuna. Naime, posljednjim izmjenama javne nabave procjena troškova druge faze gradnje povećana je sa 6,8 milijuna kuna + PDV na 8,5 milijuna kuna + PDV što, zajedno s prvom fazom koja je pred završetkom, dovodi ukupnu cijenu gradnje novog klizališta na 33,9 milijuna kuna (PDV uključen).

To je gotovo sedam puta više od procijenjenih troškova prvotne ideje rekonstrukcije i natkrivanja klizališta Zibel. Naime, postojeće klizalište nije imalo krova te je bilo ovisno o vanjskim vremenskim uvjetima koje je skraćivalo klizališnu sezonu te stvaralo probleme prilikom planiranja sezone za hokejaše.

Plan natkrivanja postoji već jako dugo, no nitko ga nije realizirao. Kada se odlučilo podignuti 50 milijuna kuna kredita od HBOR-a mislilo se pet milijuna kuna odvojiti i za natkrivanje klizališta.

No, u međuvremenu je natječaj za idejno rješenje klizališta dao i neke prijedloge ledene dvorane, te je gradska vlast odlučila, umjesto običnog natkrivanja, na mjestu klizališta napraviti dvoranu koja će omogućiti korištenje objekta tijekom cijele godine.

Iz HBOR-ova kredita u međuvremenu ostaje i viška od nerealiziranog projekta kupnje prostora Feroterma, a prvotni natječaj za ledenu dvoranu bio je vrijedan 14,6 milijuna kuna. Ispada da je to premalo za zahtjevni projekt, natječaj se poništava, projekt se dijeli u dvije faze i raspisuje se natječaj za prvu fazu od 23,3 milijuna kuna za što je osiguran novac u Proračunu.

Za drugu fazu se Gradsko vijeće zadužuje dodatno kod poslovne banke u iznosu od 8,5 milijuna kuna, koliko je iznosio i prvotni plan javne nabave donesen 3. kolovoza ove godine za tu fazu radova. No, taj se iznos već 10. kolovoza mijenja na 10,6 milijuna kuna (PDV uključen) te će uskoro biti raspisan i natječaj za drugu fazu.

Kada dvorana bude gotova, a očekuje se koncem godine, njena površina bit će 7.030 m2, s gledalištem kapaciteta 1960 sjedalica. Osimledena d nove ledene površine gradi se ambulanta, četiri svlačionice te rekreacijski centar za građane.

Komentirajte