Naslovnica Vijesti Sisak Predstavljena kulinarska brošura “Novo ruho autohtonih jela”

Predstavljena kulinarska brošura “Novo ruho autohtonih jela”

Bezglutenski kukuruzni kruh, kuhana svinjska koljenica, salata od pastrve, prhke orehnjače i druga jela nalaze se u brošuri “Novo ruho autohtonih jela” koju je u četvrtak predstavila Turistička zajednica  grada Siska.

Ova mala kuharica rezultat je zajedničkog rada Gradskog muzeja Sisak, Kulinarskog instituta Kul IN i Turističke zajednice grada Siska i dijeliti će se besplatno u Turističkom informativnom centru, TZG Siska.

Izrada kuharice dio je šireg projekta koji su TZG Siska i Gradski muzej Sisak pokrenuli početkom prošle godine, a koji je uključivao etnografsko istraživanje te izložbu „U potrazi za najboljom kuhinjom: prepoznatljivost prehrane sisačkoga kraja“.

Nastavno na istraživanje i prikupljene starinske recepte profesionalni kuhar Marko Hernaut i enolog Lovro Miklaužić, ujedno predavači Kulinarskog instituta Kul IN, izradili su recepte kojima su dali novo moderno ruho, primjereno današnjem načinu života i pripreme jela.

“Želimo potaknuti sisačke i restorane u okolici da u svoju ponudu uključe što više autohtonih jela, a interesa od njih prema ovoj brošuri već ima. U skladu s tim održat ćemo i edukacije kuhara za pripremanje tardicionalnih jela na vizualno moderniji način, a nadamo se da će planirani Street food festival u Sisku također doprinijeti promociji lokalne tradicijske kuhinje.” – rekla je, predstavljajući brošuru, Milijana Borojević, direktorica TZ Sisak.

Ravnatelj sisačkog Muzeja Vlatko Čakširan istakao je kako je istraživanje autohtone sisačke kuhinje, koju su lani proveli, i izložbu o tome postavili, kustosi Etnografskog odjela Katica Mrgić i Ivana Plavec, pokazalo puno više nego se očekivalo.

“Kada se govori o sisačkoj gastronomiji spominje se tek nekoliko jela, ali su terenska istraživanja pokazala da se tu skriva puno više što bi se moglo dobro iskoristiti” – dodao je Čakširan.

No, znajući da mladima ipak staru kuhinju treba ipak približiti na moderniji način, odlučilo se stoga i vizualno doraditi tradicionalne recepte.

“Pokazali smo da se sve može prikazati na moderan način, da ne mora sve u tradicijskoj kuhinji biti tako kruto, nego da se dobije nova vrijednost uz dodatan vizualni štih. Okusi su isti, ali je izgled dorađen što je prihvatljivo današnjem načinu života” – rekao je Marko Hernaut.

Brošure su dostupne u prostoru Turističke zajednice, a u Gradu Sisku najavljuju daljnje razvijanje autohtone kuhinje Siska.

“Ne vidim razlog zbog čega Sisak ne bi postao omiljeno gastro odredište stanovnicima Zagreba i okolice. Stoga se i nadam da će budući Street food festival Sisak staviti na gastro kartu Hrvatske” – rekla je gradonačelnica Siska Kristina Ikić Baniček.

Komentirajte