Naslovnica Vijesti Sisak Branitelji sisačkog neba obilježavaju 28. obljetnicu

Branitelji sisačkog neba obilježavaju 28. obljetnicu

Nekadašnji vojnici postrojbe 55. LAD PZO (kasnije 5. trd 202. brigade PZO Sisak) odat će počast svojim poginulim i umrlim suborcima.

– Tijekom Domovinskog rata kroz 55. LAD PZO prošlo je više od 1100 ljudi, odličnih vojnika, stručnjaka i radnika, običnih ljudi, koji su u izvanrednim okolnostima pokazali svoju odlučnost i domoljubnost. Tijekom borbenih djelovanja postrojbe smrtno je stradalo 8 pripadnika, 39 ih je teže ili lakše ranjeno, a mnogo ih je povrijeđeno i oboljelo. Poginuli Velimir Šuštić, Mario Šalić, Damir Medved, Darko Šagud, Zvone Jevševar, Ivan Muža, Dubravko Čunko te nestali Nezir Kutić, kao i svi preminuli pripadnici poslije rata, i dalje su u srcima pripadnika naše postrojbe. Neka im je vječna slava i hvala ! – ističu članovi Organizacijskog odbora obilježavanja 28. obljetnice postrojbe 55. LAD PZO Sisak koje će se održati 26. srpnja 2019. godine.

Okupljanje je u 18.00 sati na Gradskom groblju Viktorovac u Sisku, pored spomenika braniteljima, gdje će se položiti vijenci i zapaliti svijeće.spomenik-braniteljima-groblje-viktorovac

– Svečanost se nakon toga nastavlja druženjem u restoranu „MASTER M“ (bivši restoran “M“). Molimo zainteresirane pripadnike da svoj dolazak potvrde (do 24.srpnja) radi rezervacija za večeru, na kontakt brojeve: 0912530835, 098796453, 099-4471881. – stoji u pozivu organizacijskog odbora obilježavanja 28.obljetnice osnivanja 55. LAD PZO Sisak.

Povjesnica postrojbe:

55. LAD PZO Sisak formiran je 15.07.1991. godine od dvije radničke bitnice Rafinerije nafte Sisak sa 8 topova 20/1 mm, 4 topa 20/3mm, te bitnice Željezare Sisak sa 12 topova 40/1 mm M1A1, a koje su radnici ovih poduzeća sačuvali od otimačine neprijateljske vojske.
25. srpnja 1991. već su zauzeti prvi bojni položaji u selu Komarevo. Nakon nekoliko dana, 02. kolovoza formiran je divizijun PZO, od 6 topničkih bitnica, te 1 lako prijenosne raketne bitnice, koji se proslavio svojom učinkovitom obranom zračnog prostora grada Siska, cijele banijsko-pokupske bojišnice, kao i drugih područja, objekata i postrojbi širom Hrvatske.
Zajedno sa 57. bataljunom, postrojba sudjeluje u osnivanju postrojbi na sisačkom području kao i osvajanju prve vojarne u Domovinskom ratu, vojarne “Barutana” u Sisku, radarske postaje u Šašinoj Gredi, proboju za Kostajnicu, opsadi vojarne u Žažini i u akcijama na južnom bojištu, obrani grada Dubrovnika kao i po dubini južnog bojišta,
Tijekom borbenih djelovanja postrojbe smrtno je stradalo 8 pripadnika, 39 ih je teže ili lakše ranjeno, a mnogo ih je povrijeđeno i oboljelo.
55. LAD PZO je aktivan tijekom cijelog Domovinskog rata, a od 14.02.1993. godine kao 5. trd 202. PZO brigade. Naši pripadnici sudjeluju u legendarnim oslobodilačkim akcijama “Bljesak” i “Oluja” braneći zračni prostor i infrastrukturu gradova Siska, Kutine, Gline, Kostajnice te mjesta prijelaza rijeka i kritičnih točaka bojišnice na granici RH. Neprijateljsko zrakoplovstvo nije uspješno izvršilo niti jedan zadatak na području koje su branile postrojbe 55. LAD PZO, tijekom cijelog rata, a neprijatelju su naneseni veliki gubici u svim vrstama letjelica. Postrojba je do te mjere bila uspješna da se u Sisku neprijateljsko zrakoplovstvo više nije shvaćalo kao velika prijetnja.
Naša postrojba se posebno isticala kvalitetnim ljudima , izuzetnom organizacijom u radu kao i provođenjem dodjeljenih zadaća, što je i vidljvo iz dodijeljenih pohvala postrojbi (pohvala NGS OS RH (gen zbora A. Tus) 02.06.1992., pohvala Zapovjednika ZP Zagreb (gen P. Stipetić) 1993. godine), te mnogobrojnim pohvalama i nagradama pojedincima i dijelovima postrojbe.
Kroz 55. LAD PZO prošlo je više od 1100 ljudi, odličnih vojnika, stručnjaka i radnika – običnih ljudi, koji su u izvanrednim okolnostima pokazali svoju odlučnost i domoljubnost. Postrojbom su zapovijedala 4 zapovjednika : Andrija Pejnović, Boris Jalševac, Josip Šikić i nakon rata Željko Kolar.

sisakportal.hr

Komentirajte