Naslovnica Vijesti SMŽ Počeo projekt „Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje“

Počeo projekt „Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje“

Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje započela je provedbu projekta „Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje“ koji financira Europska Komisija, a provodi se u suradnji sa konzultantskom kućom „Arcadia International“ iz Belgije.

Glavni cilljevi projekta su očuvanje izvorne pasmine i njezina tradicijskog načina uzgoja u skladu sa prirodom kao dio kulturne i prirodne baštine Parka prirode Lonjsko polje, Posavine i Turopolja.

Kroz gospodarsku valorizaciju, marketing i poslovni plan te brendiranje i plasiranje na tržište planira se pokretanje proizvodnje najznačajnijih tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje. Ovim projektom se nastoji i potaknuti proizvođače na povećanje uzgoja,  brigu i očuvanje te spriječiti daljnje odumiranje jedne od najstarijih pasmina svinja u Europi.
Počeci nastanka pasmine sežu daleko u prošlost, čak u VI. stoljeću, a utvrđeno je da potječe od divlje europske svinje Sus scrofa ferus europaeus.

Zbog specifičnog načina ishrane koji se temelji na šumskoj i travnjačkoj ispaši, odnosno pašarenju te završnom tovu sa kukuruzom, brzo se širio uzgoj i u druge krajeve Hrvatske, ali i Slovenije i Mađarske. Savršeno se uklapa u ekosustav hrastovih šuma i poplavnih pašnjaka koristeći njihove proizvode – žir kao bitni element hranidbe. Ona je prva životinja koja dolazi na ispašu nakon poplava jesti školjke, razne beskralježnjake i druge izvore životinjskih proteina.  Krajem IX. i u prvoj polovici XX. stoljeća izvoz turopoljske svinje uvelike se odvijao na tržišta srednje Europe, osobito na tržišta zemalja bivše Austrougarske monarhije.

Iz „Rezultata popisa stoke u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca od 31. siječnja 1921.“ u  tim se kotarima uzgajalo oko 85000 grla turopoljske svinje, da bi ih nakon toga bilo sve manje i manje. Zbog promjene načina poljoprivredne proizvodnje, raspodjele zemljišta i naseljavanja uzgoj je u drugoj polovici XX. stoljeća u eksponencijalnom padu. Danas je njihov broj sveden na minimum i uzgoj je ograničen na svega desetak uzgajivača.

Međutim, važnost, tradiciju, bogatu povijest i povezanost sa prirodom ove iznimno kvalitetne i zanimljive pasmine prepoznala je i Javna ustanova Park prirode Lonjsko polje, koja je uz potporu Europske komisije početkom 2017. godine započela sa projektom „Valorizacija tradicijskih proizvoda od turopoljske svinje“.  U projekt se aktivno uključila Hrvatska poljoprivredna agencija, a marketinški dio projekta i brendiranje proizvoda povjeren je prof. dr. sc. Damiru Kovačiću iz „Agrarnog savjetovanja“.

Komentirajte