Naslovnica Vijesti SMŽ Akcija “Poštujte naše znakove“ održana u Hrvatskoj Kostajnici

Akcija “Poštujte naše znakove“ održana u Hrvatskoj Kostajnici

Ministarstvo unutarnjih poslova, Ravnateljstvo policije, Služba za prevenciju i Služba za sigurnost cestovnog prometa u suradnji s Policijskom upravom sisačko-moslavačkom i partnerima Gradom Hrvatska Kostajnica, Dobrovoljnim vatrogasnim društvom Hrvatska Kostajnica, Zavodom za hitnu medicinsku pomoć Sisačko-moslavačke županije, Jumicarom, Gradskim društvom Crvenog križa Hrvatska Kostajnica, Hrvatskim centrom za razminiranje Sisak, Autoklubom Sisak i drugima, održalo je u četvrtak, 11. listopada, u Hrvatskoj Kostajnici već tradicionalnu, svima poznatu i dragu preventivnu akciju “Poštujte naše znakove“. U sklopu Nacionalnog programa sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske, proveden je niz preventivno-edukativnih aktivnosti namijenjenih djeci – polaznicima nižih razreda osnovnih škola Davorina Trstenjaka iz Hrvatske Kostajnice, Ivo Kozarčanin iz Hrvatske Dubice i Katarina Zrinska iz Mečenčana te djeci predškolskog uzrasta Dječjeg vrtića „Krijesnica“ iz Hrvatske Kostajnice, ali i senzibiliziranju šire javnosti.

Naime, svjesni činjenice da prometni odgoj i obrazovanje djece o poznavanju prometnih propisa ima veliku ulogu u povećanju sigurnosti cestovnog prometa, kao i podizanju prometne kulture općenito, Ministarstvo unutarnjih poslova Republike Hrvatske i ove školske godine provodi aktivnosti s ciljem zaštite djece u prometu.

Program je započeo u Gradskoj knjižnici i čitaonici Milivoja Cvetnića Hrvatska Kostajnica, gdje su u prepunoj dvorani okupljena djeca, njih 190-ak, s oduševljenjem pogledala kazališnu predstavu u izvedbi kazališta Smješko i Croatia filma.

Druženje je nastavljeno na Gradskom rukometnom igralištu gdje su se zanimljivom opremom, službenim i specijalnim vozilima prisutnima predstavili sisačko-moslavački policajci, vatrogasci, hitna pomoć, crveni križ i Hrvatski centar za razminiranje.

Školarci su se okušali i u dijelu forenzike, odnosno nakon interesantne praktične vježbe djelatnika Centara za forenzička ispitivanja, istraživanja i vještačenja “Ivan Vučetić“ iz Zagreba, djeca su i osobno mogla otkriti, fiksirati i izvesti tragove, a za što su naravno nagrađeni i primjerenim uvjerenjima.

Za učenike nižih razreda osnovnih škola Jumicar je organizirao zanimljivu edukativnu radionicu – pet električnih automobila na poligonu s vertikalnom i horizontalnim signalizacijom.

Ovu hvalevrijednu preventivnu akciju ispred Sisačko-moslavačke županije je podržao pomoćnik pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i šport Krunoslav Bušić, zatim voditeljica Službe prevencije Ravnateljstva policije Sandra Veber, načelnik Policijske uprave sisačko-moslavačke Luka Pešut sa suradnicima, gradonačelnik Hrvatske Kostajnica Dalibor Bišćan, ravnateljica OŠ Davorina Trstenjaka Medina Omerović, ravnateljica OŠ Ivo Kozarčanin Hrvatska Dubica Suzana Vogrinec, ravnateljica OŠ Katarina Zrinska Mečenčani Svjetlana Tufeković, ravnateljica Dječjeg vrtića Krijesnica Hrvatska Kostajnica Irena Bužimkić, ravnateljica GDCK Hrvatska Kostajnica Maja Bohm, ravnateljica Centra za socijalnu skrb Hrvatska Kostajnica Dijana Vuković, kao i mnogi drugi.

Komentirajte