Naslovnica Izbori Parlamentarni izbori 2016 Akcija HNS-a „Pazi da se ne opečeš“

Akcija HNS-a „Pazi da se ne opečeš“

Akcijom na šetnici Slave Striegla u Sisku Mladi HNS-a nastavili su tradicionalnu ljetnu kampanju, koja se ove godine vodi pod motom „Pazi da se ne opečeš“. Simboličan naziv ne odražava opasnost od visokih ljetnih temperatura i sunca, već želi podsjetiti na onu staru narodnu, da „Vuk dlaku mijenja, ali ćud nikada“ i ukazati na važnost dobro promišljenog izbora koji nam se nudi u nedjelju na glasačkom listiću, istaknuo je Matija Zamljačanec, predsjednik Mladih HNS-a.

Mladi HNS-a predstavili su dvije teme, od kojih je prva bila demografsko starenje stanovništva, a upravo se u rješavanju tog problema nazire svjetlija budućnost Hrvatske, ističu. Neke od mjera koje su predložili za rješavanje ovog problema su: mjere stambenog zbrinjavanja za mlade, osiguravanja državnih jamstava u realizaciji stambenih kredita osobama mlađim od 35 godina koje ne posjeduju stambenu nekretninu do osiguravanja snižene kamatne stope, posebice onima koji žive u depopulacijskim i ruralnim područjima i druge mjere. Posebice se ističu mjere osiguravanja jednokratne pomoći za nabavu opreme novorođenog djeteta u iznosu od 3500 kuna, kao i osiguravanje besplatnih udžbenika i prijevoza tokom obveznog obrazovanja.

U fokusu druge teme o kojoj se govorilo našli su se redovni studenti. Predstavljen je prijedlog modela stjecanja radnog staža redovnih studenata koji su zaposleni preko posrednika (op.a. studentskih servisa). Naime, u modelu koji se sada primjenjuje na neto satnicu studenata obračunavaju se posrednička naknada te doprinos za mirovinsko osiguranje za osobe osigurane u određenim okolnostima i doprinos za zdravstveno osiguranje zaštite zdravlja na radu. Model koji predlažu Mladi HNS-ovci predviđa smanjenje posredničke naknade te se uvode izdvajanja za I. i II. stup mirovinskog osiguranja, na način da se za dvije godine rada preko student servisa stekne jedna godina radnog staža.

Komentirajte