Naslovnica Sport Ostali sportovi Aikido klub Bokusek održao prva polaganja ispita

Aikido klub Bokusek održao prva polaganja ispita

  Iako aikido nije nepoznanica u Sisku, novost je da već tri godine djeluje Aikido klub Bokuseki u kojem se poučava tradicionalni Iwama Ryu aikido osnivača Morihei Ueshibe. Aikido klub Bokuseki jest jedini legalni i priznati aikido klub na prostoru Sisačko-moslavačke županije, priznat je od Hrvatskog Aikido saveza i HOO(Hrvatske olimpijske akademije).

Aikido je tradicionalna japanska borilačka vještina koja se od sličnih razlikuje time što je usmjerena na borbu s jednim ili više protivnika istodobno i to rukama (tai jutsu) ili oružjem – mačem, štapom, nožem (buki waza). Budući da je ova vještina izuzetno tehnički, ali i mentalno, zahtjevna, potreban je dugotrajan, sustavan i uporan trening da bi tehnike bile uspješno primjenjive u praksi. Činjenica da je to jedina vještina za borbu protiv više protivnika istodobno, potvrđuje i opravdava svu složenost, temeljitost i dugotrajnost obuke.

U prostoru ŠRC Sisak, 30. travnja, održano je prvo polaganje za aikido zvanja članova Aikido kluba Bokuseki pod vodstvom Dojo cho- Bojana Bopsića, mentora i senseia Ivana Zafranovića, nositelja zvanja 5. dan Aikikai Iwama ryu – najvišeg aikido zvanja u Hrvatskoj i jednog od vodećih europskih aikido stručnjaka. Tom prigodom ispit su uspješno položili Andrija Mažić, Filip Kušević, Oliver Mioković i Dario Vegh, prva četvorica od ukupno desetak aktivnih članova. Ovu vještinu uspješno vježbaju članovi dječjeg uzrasta pa sve do seniora umirovljenika. Diljem Hrvatske sve je više poklonika ove istočnjačke vještine kako među muškarcima tako i među ženama.

Komentirajte