9 C
Sisak
Petak, 29 ožujka, 2024

Ljubav je slijepa – roditeljima skuplji vrtić, svima skuplja voda, a odabranima posao u Koncertnom uredu

Datum:

Marketing

LoveMoneyDok gradska vlast u Sisku najavljuje poskupljenje dječjeg vrtića i vode i dok smanjuje broj studentskih stipendija pretvorila se u mecenu ozbiljne glazbe.Naime,  kolegij gradonačelnika Dinka Pintarića u utorak odlučuje o osnutku nove javne ustanove u gradskom vlasništvu. Zvat će se Koncertni ured Musica Sisciae, bavit će se organizacijom koncerata ozbiljne glazbe i imat će zaposlenu najmanje jednu djelatnicu, Valentinu Badanjak, trenutačnu gradonačelnikovu djevojku.

S druge pak strane dvije udruge koje je ona pokrenula Ars organi Sisciae i Musica Sisciae, za istu djelatnost dobiti  će u narednoj godini 240.000 kuna, što nam je potvrđeno i u gradskoj upravi. Dakle, uz 240.000 kuna udrugama, u 2010. godini će Grad Sisak financirati i skroz novu ustanovu koja će preuzeti  organizaciju sličnih događanja. Trošak će biti minumum 200.000 kuna samo za hladni pogon ustanove, a s druge strane Grad je za ovu školsku godinu ukinuo 15 stipendija u ukupnoj vrijednosti od 105.000 kuna, a sve radi štednje.

– Potreba za ovakvom ustanovom postoji već 10-15 godina ali i ranije, jer koncerte mora organizirati stručna osoba. Do sada to nije bilo tako, a sada napokon imamo stručnu osobu koja će taj dio odrađivati profesionalno, diplomiranu muzikologinju Valentinu Badanjak, rekla nam je profesorica Tanja Rožanković, koju je Grad odredio kao privremenog ravnatelja Koncertnog ureda da obavi pripreme za početak rada ustanove. Ona nam je potvrdila da će i dalje volontirati u pripremi koncerata.

No, to neće biti slučaj i s Valentinom Badanjak koja će tamo biti na plaći. Riječ je o stvaranju dodatnog troška, unatoč nekoliko puta ponovljenoj izjavi gradonačelnika Pintarića o nultoj stopi zapošljavanja. Naime, do sada su koncerti i Festivali poput Dana Miroslava Miletića, koji će prijeći pod nadzor Koncertnog ureda, bili u organizaciji Doma kulture i Glazbene škole, koje su to radile u sklopu svoje redovne djelatnosti.

Sada se za to isto otvara radno mjesto za  gradonačelnikovu novu djevojku. I sve to, u godini krize i štednje, ali očito štednje samo za neke. Također, nema dugo vremena da je isti gradonačelnik odbio prijedlog obrtnika za Odjelom za gospodarstvo pod izgovorom da već postoje stručne komore, a sada imamo udruge, Koncertni ured, Dom kulture i Glazbenu školu koje rade jedno te isto.

Možda vas zanima...

Teška prometna nesreća u Sisku, poginuo mlađi muškarac

Dana 28.03.2024. g. oko 06,50 sati u Sisku, Novoselska...

Tika u suradnji sa sisačkim Merhametom darivala ramazanske pakete

Turska agencija za suradnju i koordinaciju – TIKA donirala...

Sisak uskoro dobiva novu infrastrukturu za poduzetnike – Sisak Hub

Sisak će na jesen dobiti Sisak HUB, suvremeni poduzetnički...

Uskrsna čestitka biskupa Vlade Košića

Vlado Košić, biskup sisački  Uskrsna čestitka Sisak, 25. ožujka 2024. Dragi vjernici, Želeći...