17 C
Sisak
Petak, 29 ožujka, 2024
Naslovnica Blog

Analiziramo protivnike ‘Vatrenih’ na Svjetskom prvenstvu

Manje od 100 dana preostalo je do početka jednog od najvećih sportskih događaja na svijetu (najvećeg uz ljetne olimpijske igre, zasigurno), Svjetskog nogometnog prvenstva koje će se održati u pet katarskih gradova od 20. studenog do 18. prosinca. Hrvatska nogometna reprezentacija svoju pustolovinu započinje 23. studenog protiv Maroka na Al Baytu, inače stadionu na kojem će se otvoriti nadolazeći Mundijal utakmicom domaćina i Ekvadora. Iako se uzdamo u “Vatrene” da bi ponovno mogli ostvariti veliki uspjeh kao prije četiri godine, online kladionice ne vjeruju im naročito mnogo. Svrstavaju ih tek oko desetoga mjesta, a u krugu najvećih favorita su Brazil, Francuska, Engleska, Argentina i Španjolska.

Osim s Marokom, Hrvatska je još u skupini s Kanadom i Belgijom, a u nastavku ćemo se dotaknuti nešto detaljnije svake od tih reprezentacija…

Maroko

Nadimak marokanske nogometne reprezentacije je “Berberski lavovi”, po vrsti lava kojeg se više ne može naći u prirodi, a posebna jedinka ove vrste ubijena je upravo u Maroku prije točno jednog stoljeća. “Berberski lavovi” u Kataru će šesti put nastupiti na svjetskoj smotri, drugi put zaredom. Najveći uspjeh pamte iz Meksika 1986. kada su grupnu fazu okončali na prvoj poziciji ispred Engleske, Portugala i Poljske, da bi u osmini finala ispali od Zapadne Njemačke, kasnijeg finalista. Tada je započela njihova najbolja era u povijesti reprezentacije, a nastavila se plasmanom na SP-a 1994. i 1998., no oba su puta zapeli u skupini.

Maroko nipošto nije slaba reprezentacija. Pitanje je koliko će im snaga opasti odlaskom Vahida Halilhodžića s njihove klupe. Izborničku funkciju preuzeo je 46-godišnji Walid Regragui, igrač francuske Ligue 1 tijekom 2000-ih. Daleko najvrjedniji igrač ove ekipe je Achraf Hakimi, desni bek PSG-a, koji na Transfermarktu košta čak 65 milijuna eura. Za usporedbu, naš najskuplji pojedinac je Mateo Kovačić s cijenom od 42 milijuna eura. U kategoriji “opasnih Marokanaca” tu su još ofenzivac Chelseaja, Hakim Ziyech, napadač Seville, Youssef En-Nesyri, desni bek Bayerna, Noussair Mazraoui. Ima ih još…

Kanada

Punih 36 godina Kanađana nije bilo na svjetskom prvenstvu. U Meksiku te godine jedini su put nastupili na svjetskoj smotri, no u skupini sa SSSR-om, Francuskom i Mađarskom nisu mnogo toga mogli tražiti. U Katar će doći kao polufinalisti Gold Cupa, a mogu se pohvaliti i dvostrukim osvajanjem tog sjevernoameričkog natjecanja (1985., 2000.) koje najčešće odlazi na stranu SAD-a i Meksika. Najveći im je uspjeh osvajanje olimpijskog zlata pradavne 1904. godine u St. Louisu, no u to vrijeme na nogometnom olimpijskom turniru nastupale su samo tri ekipe.

Niti s najskupljim kanadskim nogometašem ne može se usporediti naš najskuplji. Njihova glavna zvijezda je 21-godišnji Alphonso Davies, lijevi bek Bayerna (70 milijuna eura). Bok uz bok s njim je godinu stariji Jonathan David, napadač Lillea. Samo njih dvojica zajedno koštaju 115 milijuna eura. Pored ove dvojice mladića, najveća zvijezda momčadi je kapetan, 39-godišnji Atiba Hutchinson, veteran koji je donedavno dijelio Bešiktaševu svlačionicu s Domagojem Vidom. Velike zasluge za napredak Kanade na svjetskoj nogometnoj mapi posljednjih godina idu 47-godišnjem izborniku Johnu Herdmanu. Preuzeo je reprezentaciju kada je bila na 72. poziciji FIFA-ine ljestvice, i odvukao ju je sve do 33. mjesta ostvarenog početkom ove godine. Herdman je, inače, prvi izbornik u povijesti koji je osigurao plasman i na muško SP i na žensko SP (ženska reprezentacija Novog Zelanda 2007. i 2011.)

Belgija

Svjetsko prvenstvo u Meksiku 1986. ostalo je u sjajnoj uspomeni svim našim suparnicima u skupini, budući da su i Belgijci ondje ostvarili zapaženi rezultat. Dogurali su sve do polufinala gdje su poraženi od kasnijih osvajača, Argentine, a u utakmici za broncu bolja je bila Francuska nakon produžetaka. Taj podvig bio im je najbolji rezultat na SP-ima sve do Rusije 2018., kada su osvojili broncu koja im je izmaknula u Meksiku.

Možda je na posljednjim natjecanjima Belgija imala i jaču ekipu, no sigurno je da će vrebati iz pozadine te se pokušati domoći svjetske titule. Belgijci se svrstavaju odmah iza gore spomenute glavne grupe favorita, zajedno s Njemačkom, Portugalom i Nizozemskom. Roberto Martinez već je šest godina na klupi Belgije, a za to vrijeme osvojio je svjetsku broncu, vodio reprezentaciju do četvrtfinala EP-a i dogurao do prvog mjesta FIFA-ine ljestvice. Kao i čitavo posljednje desetljeće, hrpa je tu kvalitetnih pojedinaca: Tielemans, Dendoncker, Castagne, oba Hazarda, De Bruyne, Courtois, Lukaku,… Kvalitete ima na pretek. “Vatreni” s njima igraju posljednju utakmicu u skupini, susret koji bi mogao odlučivati o prvoj poziciji. Ako ih Modrić & Co. uspiju svladati, bit će to korak bliže da ponovno svjedočimo prekrasnim scenama kojima smo svjedočili prije četiri godine, ali i prilikom kasnijih prisjećanja. Veselimo se skorašnjem Svjetskom prvenstvu…

 

Sponzorirani tekst

Trgovine, ljekarne, pekare

Bakery
Bakery

OTVORENE TRGOVINE U SISKU – JAVITE NAM INFORMACIJE AKO KOJE NEMA NA POPISU  ( info@sisak.info) ili na naš Facebook

Molimo Vas da pratite ovaj Facebook post za svježe informacije. Hvala svim čitateljima i normalnim ljudima koji u komentarima postaju konstruktivne tekstove i informacije.

I u Sisku se bira novi Pan – jeste li i vi na glasanju u petak?

Na što vi pomislite kad pomislite na petak? Na kraj radnog tjedna, na odmor, uživanje s obitelji i prijateljima, druženje, izlazak? A jeste li se ikad zapitali kakvog je petak okusa?

Na ovo pomalo neobično pitanje traži se odgovor diljem Hrvatske, jer ovog petka bira se novi Pan – pivo s okusom petka.

Izbori se održavaju i u našem gradu, u kafiću Charlie Brown ovog petka, od 17 do 20 sati.

Između čega se bira?

Na glasačkim mjestima isprobavaju se tri različita piva između kojih će svaki glasač davati glas onom koje za njega ima okus petka. Radi se različitim varijacijama lagera, koji odgovaraju prepoznatljivom Pan motu ‘Osvježi dan’. Tako se probati može:

A – Magličasto na izgled i zaokruženog okusa, ovo pivo odlikuje punoća pivskog kvasca.
B – Bistre boje i bogate pjene, ovo pivo svoj raskošni okus duguje izraženom karakteru Saaz hmelja.
C – Istančane arome i crvenkaste boje, ovo pivo profinjeni je klasik blage gorčine s primjesom karamele.

Nakon što isprobate sva tri kandidata za novi Pan, pristupa se glasanju, koje je naravno, anonimno.

A kad će novi Pan?

Kad se prebroje svi glasovi iz cijele Hrvatske, pobjedničko pivo s okusom petka vrlo brzo će biti proizvedeno. Tako je ovo jedinstvena prilika da odaberete pivo koje najviše odgovara vašem osjećaju petka i uživate u njemu kad god želite.

Ako vas zanima više o Pan izborima, svakako posjetite web stranicu www.panpivo.hr/pivosokusompetka, na kojoj se možete i službeno prijaviti na glasanje.

Ulaz na glasačko mjesto je slobodan, ali količina piva je ograničena, pa svakako dođite na vrijeme na izbore…ipak na ovakve nemate priliku izaći često!

 

Promidžbeni tekst

SAMO DANAS -30% NA MAČKA U VREĆI! Na koje sve načine postajete žrtve marketinške zavjere?

Vaše zdravlje ne pristaje na kompromis!

 

Sigurna sam da se svakome od nas dogodilo da smo bili nasamareni i kupili “mačka u vreći” u zamjenu za ORIGINAL. Naše neznanje, nepažnja ili u najvećem slučaju neinformiranost su nas često doveli do takve situacije, no ne brinite, događa se i najboljima!

Kada govorimo o “mačku u vreći” podrazumijevamo kopije brandova odjeće, obuće, filmova, igrica i sličnih krivotvorina koje su nam svima vrlo dobro poznate.  Postoje oni kupci koji “mačka u vreći” kupuju svjesno i to je uredu.

No, šalu na stranu,  postoje i oni koji “mačka” kupuju ne znajući da ih netko pokušava prevariti te postaju žrtve neznanja koje gube svoj novac, ali i narušavaju svoje zdravlje.

Jeste li ikada kupili cipele koje ste obuli samo jednom i nikad više? Privukla nas je niska cijena? Atraktivan izgled? Na kraju Vas je čekala duuuga noć bolova umjesto da ste uživali u dobrom provodu?

Ista stvar se događa i s Vašim zubima! Nude Vam se “bijele plombe” po niskim cijenama izrađene od materijala koji uopće nije predviđen za to?  Proteza za 80 kn brzom dostavom? Svi znamo da za malo novca ne možemo očekivati visoku kvalitetu, no problem nastaje kada za Vašeg “mačka” date pozamašnu svotu novaca, a niste dobili ono što ste tražili! Kako naučiti živjeti s tim?

Sve više i više pacijenata dolazi u Stomatološku Polikliniku Breyer u potrazi za rješenjem kako bi spasili što se spasiti više ne može.

Najbolji primjer je ALL ON 4 terapija. Danas se na tržištu nudi sve i svašta, no što Vam se pakira pod ALL ON 4 ORIGINAL? Koja vrsta implantata se ugrađuje? Tko Vam ih ugrađuje? Imate li garanciju? Imate li implantološku knjižicu i znate li koju sigurnost ona pruža? Koliko se često i gdje osoblje koje Vam ugrađuje implantate educira? Da li je proteza fiksna?

Odgovore na ova i mnoga druga pitanja o ALL ON 4 ORIGINAL -u te koja je garancija kvalitete terapije u Stomatološkoj Poliklinici Breyer saznajte u našem sljedećem članku ili nas kontaktirajte OVDJE. Rado ćemo Vam pomoći!

 

Idući put, kada će Vam se nuditi “mačak u vreći”,  ZAPITAJTE SE! KOJA JE CIJENA VAŠEG ZDRAVLJA?

Autor: Marta Lovrić, Stomatološka Poliklinika Breyer

Promidžbeni tekst

 

 

 

 

 

Priopćenje za medije Stožera za obranu Rafinerije nafte Sisak

Svjedoci smo još jednog napada i pokušaja prijevare MOL-a, s namjerom gašenja rafinerije u Sisku kao glavnog konkurenta Molovim rafinerijama.

Sa najnovijom odlukom o utovaru nafte u sisačkoj rafineriji i prijevoza željezničkim cisternama u rafineriju u Rijeci, nisu upoznati Nadzorni odbor kao niti Uprava Ine, a protivne su dogovoru sa Vladom RH o zaustavljanju ovih aktivnosti.

Stožer je sa namjerama utovara nafte upoznao lokalnu zajednicu, župana Sisačko moslavačkog g. Ivu Žinića i gradonačelnicu grada Siska gđu. Kristinu Ikić Baniček, a informacija je proslijeđena i do svih važnih institucija vlasti u RH.

Danas, kada Dalmaciju pustoše požari, pitamo se da li ćemo riskirati i nove ekološke katastrofe i požare u drugim dijelovima Lijepe naše? Prije eventualnih katastrofa u Gorskom kotaru, iz Siska poručujemo kako će prvo morati biti ugašen požar radnika sisačke rafinerije.

Vladu Republike Hrvatske pozivamo na hitnu intervenciju i zaustavljanje ove besmislene odluke.

Stožer je na sinoć održanom sastanku potvrdio svoje odluke od ranije, te čvrsto stoji pri odluci kako odvoz hrvatske nafte iz Siska neće dozvoliti. Koordinacija i organizacija blokade pruge na izlazu iz rafinerije je na najvišoj razini. Sindikati i Udruga hrvatskih branitelja Domovinskog rata INA Sisak su u stalnom kontaktu sa radnicima, a UHBDR i sa svim krovnim udrugama i mnogim braniteljskim udrugama diljem Republike Hrvatske.

STOŽER ZA OBRANU RAFINERIJE NAFTE SISAK

DOSTA VAM JE TRAŽENJA MAJSTORA ZA SERVIS PVC STOLARIJE – UČINITE TO SAMI UZ PAR SAVJETA

DOSTA VAM JE TRAŽENJA MAJSTORA ZA SERVIS PVC STOLARIJE – UČINITE TO SAMI UZ PAR SAVJETA

 

Servis pvc stolarije je posao koji svatko može uraditi uz par savjeta i malo volje. Nije potrebno plaćati i tražiti majstore koje je ionako teško dobiti za sitne popravke. Sav posao je moguće napraviti sa okretanjem inbus ključa i to je jedini alat koji će Vam trebati.

Na slikama prikazujemo podešavanje prozora i balkonskih vrata ( 1 slika ) a na trečoj slici prikazujemo podešavanje ulaznih vrata i kliznih stijena.

 

Pvc prozori se znaju s vremenom “raštelati” iz raznih razloga; krivo su podešeni prilikom montaže prozora ili uopće nisu ni podešavani, krivo su postavljeni u vodenu vagu pa se prozori sami otvaraju ili zatvaraju.

Čest je slučaj da se s vremenom i sami materijali od kojih je napravljen prozor prilikom upotrebe “sjednu” pa ih je potrebno podesiti nakon čega obično nije više potrebno podešavati duže vrijeme. Također uputno je par mjeseci nakon ugradnje prozora napraviti mali servis odnosno podešavanje jer to je vrijeme kad materijali obično odrade svoje utezanje.

Postoje i razlike u okovu koje utječu na veću mogučnost “raštelavanja” prozora. Naime, kod prozorskog okova postoje okovi sa gljivastim čepovima i okov na kojem su obični  valjkasti čepovi .

Gljivasti čepovi prilikom zatvaranja prozorskog krila ulaze u sigurnosnu upadicu koja ima utor sa unutarnje strane i na taj način kod zatvaranja se praktički krilo fiksira sa doprozornikom jer ga drže gljivasti čepovi. Krilo se ne može “raštelati” a ujedno je to i veći sigurnosni moment jer se krilo ne može sa vanjske strane obiti nekom vrstom poluge.

Klizna vrata i ulazna vrata se također podešavaju inbus ključem i na sljedećoj slici ćemo Vam prikazati mogučnosti podešavanja:

Servis odnosno podešavanje  pvc ulaznih vrata je jednostavan posao.

Najčešći problem koji se može pojaviti kod ulaznih vrata uslijed “raštelavanja” je da krilo zapinje o dovratnik ili aluminijski prag. Također se može dogoditi da se krilo teško zatvara jer je loše podešen središnji prihvatnik koji prihvaća bravu . Na tom prihvatniku postoje dva vijka koja se lagano odvrnu ali ne do kraja i nakon toga se podesi tvrdoča zatvaranja. U zimskom periodu bilo bi dobro malo podmazati dio koji  izlazi iz brave jer se tako smanjuje trenje i vrata se lakše zatvaraju.

Na pantima za ulazna vrata moguće je podesiti odnosno centrirati vratno krilo u odnosu na dovratnik. Sa donje strane je utor za inbus i tu se podešava visina a sa strane je utor za inbus i tu se centrira širina krila u odnosu na dovratnik.

Klizna vrata se također znaju “raštelati”.

Obično se događa da se klizno krilo ne zatvara glatko, zapinje o štok i sl.

Potrebno je maknuti ukrasne maske sa donje strane okova i na samim kolicima postoje dvije matice ili inbus utora ( jedna sa lijeve strane a druga sa desne strane) koje je onda potrebno podesiti. Okretanjem u smjeru kazaljke na satu cijelo klizno krilo se podiže a okretanjem u kontra stranu klizno krilo se spušta.

Na taj način se ujedno centrira i širina krila u odnosu na doprozornik.

 

Centro okov za pvc stolariju je potrebno jednom godišnje podmazati kako bi okov duže trajao ( utori na mjestu gdje se nalaze čepovi ) a ujedno i bolje funkcionirao.

Otkrit ćemo Vam još jedan trik:

Ako imate bijele prozore i želite da budu što duže čisti i bijeli onda je najbolje da se jednom godišnje detaljno očiste od prljavštine a nakon toga ih možete ispolirati krpicom i običnim baby uljem i na taj način će prljavština koja se hvata za površinu i ostati na površini umjesto da uđe dubinski i promijeni boju plastike pa ćete prilikom sljedećeg pranja stolarije samo ukloniti prljavštinu koja se nataložila na površini.

 

Napominjemo još da objekti u kojima ima duhanskog dima a slabo se provjetravaju utječu na pvc stolariju i takva stolarija u pravilu brzo požuti pa je dobro da se takvi prozori češće poliraju uljem kako bi održavanje bilo lakše.

 

 

 

Ako imate dodatna pitanja u vezi servisa i podešavanja pvc stolarije posjetite http://www.pvc-stolarija.hr i pitajte nas. Bit će nam zadovoljstvo podijeliti koji savjet .

Također pogledajte sve o servisu i popravcima kuhinje i kuhinjskih elemenata.

Sponzorirani članak

Živjeti islam – Hrvatska

Nakon što je 2016. obilježena stogodišnjica priznavanja islama u Hrvatskoj, u novembru iste godine položen je i kamen temeljac za islamski centar u Sisku. Bit će to, uz one u Zagrebu i Rijeci, treći islamski centar u Hrvatskoj.

 

Polaganje kamena temeljca u Sisku simbolični je i historijski događaj za najmlađu članicu Evropske unije. Hrvatska je ulaskom u zajednicu evropskih država prihvatila i principe otvorenosti prema manjinskim zajednicama. Međutim, mnogi u toj zemlji, pa i muslimani, smatraju da bi Hrvatska, zbog odnosa prema islamu i uspješne integracije muslimana, mogla biti primjer Evropi. Polaganje kamena temeljca za islamski centar bilo je, ipak, posebno značajno za 4000 muslimana koji žive u Sisačko-moslavačkoj županiji.

 

Priželjkivali su to još od utemeljenja Islamske zajednice u tom gradu 1967. godine. Od tada do 1974. godine muslimani su se okupljali po kućama, a kasnije su kupili kućicu na periferiji Siska, čiji su prostor prilagodili svojim vjerskim potrebama.

Novi serijal Al Jazeere Balkans „Živjeti islam – Hrvatska“, u čijih pet epizoda pokušavamo gledaocima otkriti kako zaista izgleda život i praktikovanje islama u toj zemlji, treću je epizodu posvetio upravo životu muslimana u Sisku i njihovom snu o gradnji savremenog islamskog centra. Kroz tu priču vodi nas sisački imam Alem Crnkić, koji posebno ističe dobrosusjedske odnose, o čemu svjedoče mnogobrojni prilozi i donacije građana nemuslimana za pomoć gradnji centra.

O tim dobrosusjedskim odnosima na najljepši način svjedoči i podatak da muslimani kuću koju koriste kao džamiju dijele sa sustanarom i susjedom Dragom Batinjanom. Njegova je dnevna soba od džamije odvojena samo zidom. Kako ti odnosi izgledaju iz  perspektive ovih susjeda, možete saznati u trećoj epizodi serijala „Živjeti islam – Hrvatska“.

 

Emisiju Živjeti Islam – Hrvatska možete pogledati ovdje:

 

https://youtu.be/znqlFNjWtKw

Sponzorirani članak

Finale Prvenstva Hrvatske započinje u subotu na Zibelu

Finale Prvenstva Hrvatske započinje u subotu na ledu ledene dvorane Zibel.

KHL Sisak je u finalu treću sezonu zaredom, a ovog puta igraju protiv KHL Medveščak Admirala. Prva utakmica finalne serije igra se već ove subotu 30. ožujka na domaćem ledu Ledene dvorane Zibel od 18:30.

🏒 Finale Prvenstva Hrvatska
🆚 KHL Medveščak Admiral
📅 Subota, 30.03.2024.
🕔 18:30
🏟️ Ledena dvorana Zibel, Sisak
Cijena ulaznice iznosi 3,00€ ! 

Na mjestu bivše vojarne u Žažini za tri godine bit će zatvor

Župan Ivan Celjak je sa suradnicima u prostoru Općine Lekenik nazočio radnom sastanku s predstavnicima Ministarstva pravosuđa i uprave: državnim tajnikom Jurom Martinovićem, ravnateljem Uprave za zatvorski sustav i probaciju Zvonimirom Penićem i načelnikom Samostalnog sektora za strateški razvoj i projekte Ivanom Lakošem.

Tema sastanka, kojem je nazočio i načelnik Općine Lekenik Ivica Perović, bila je gradnja nove zatvorske zgrade na mjestu nekadašnje vojarne u Žažini.

Ovo izaslanstvo iz Ministarstva pravosuđa i uprave, rekao je državni tajnik Juro Martinović, u Lekenik i Sisačko-moslavačku županiju je došlo kako bi prenijelo konačnu odluku nakon razgovora koji su vođeni već duže vrijeme: „U Županiji će se graditi zatvor. Nakon potresa, u kojem je zatvor u Sisku u potpunosti stavljen van funkcije, zgrada je dana dalje od Ministarstva pravosuđa i uprave i poslužit će i dalje u druge, društvene svrhe. Obzirom je i u zatvoru u Glini jedna zgrada, solidnog kapaciteta, također srušena, donesena je konačna odluka da se gradi nova zgrada u mjestu Žažina. Ovaj će zatvor biti kapaciteta 400 zatvorenika, a zaposlit će cca 250 ljudi. To je značajno povećanje u odnosu na zatvor u Sisku, koji je bio jedan od najmanjih u Republici Hrvatskoj.“

Ministarstvo će sa Županijom i Općinom potpisati sporazum o sudjelovanju u tom projektu. Njihovo sudjelovanje neće biti financijsko nego logističko. Država je osigurala sredstva i projekt bi u sljedeće tri godine mogao u cijelosti biti okončan.

„Od 2021. smo u neprestanoj komunikaciji s ministrom. Sisačko-moslavačka županija je predlagala nekoliko lokacija, na kraju je odabrana Žažina, na mjestu bivše vojarne. Obzirom na izvrsnu prometnu komunikaciju, izgradnju autoceste koja povezuje tri grada koji imaju županijski sud: Zagreba, Velike Gorice i Siska, dogovorena je investicija u vrijednosti između 80 i 100 milijuna €.“ – rekao je župan Celjak.

Ono što predstoji je da Ministarstvo prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine ustupi zemljište u Žažini Ministarstvu pravosuđa i uprave. Nakon toga Ministarstvo pravosuđa i uprave kreće u uklanjanje postojećih objekata, čišćenje terena, pripremu projektne dokumentacije i izvođenje radova.

Uređenje nove sisačke knjižnice gotovo na jesen!?

Iz Grada Siska poručili su kako će već ove jeseni sve generacije Siščana po prvi puta na jednom mjestu imati cjelovitu i suvremenu knjižnicu u prostoru koji će zadovoljavati sve uvjete rada. Gradonačelnica Kristina Ikić Baniček  je s ravnateljicom Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Dubravkom Šurlan obišla oko 4 milijuna eura vrijedne radove na rekonstrukciji i opremanju zgrade na Trgu Ljudevita Posavskog 1.

”Sisak će po prvi put dobiti adekvatan prostor za smještaj gradske knjižnice, a nakon toga očekujemo i porast broja korisnika s obzirom na količinu sadržaja koji će biti dostupni i predstavljeni djeci, mladima, ali i nama zrelijima i iskusnijima. Veseli me što će trg ispred knjižnice također dobiti novo ruho i tako poslužiti kao produžetak ovog, kako smo ga zamislili, gradskog dnevnog boravka”, kazala je prilikom obilaska gradonačelnica Kristina Ikić Baniček.

Novom prostoru Narodne knjižnice i čitaonice Vlado Gotovac Sisak izrazito se veseli i ravnateljica Dubravka Šurlan.

„Mi smo uvijek bili pri vrhu po količini i kvaliteti usluga te smo uvijek slijedili trendove. Jedino u čemu smo bili zakinuti, bio je nedostatak adekvatnog i privlačnog prostora. Sada kada dođemo u ovako lijepi prostor moći ćemo sve te naše aktivnosti izvoditi puno kvalitetnije pa će tako i korisnicima biti puno ugodnije. Naravno, očekuje nas još niz novih aktivnosti koje će nam ovaj prostor omogućiti”, rekla je ravnateljica.

Provala u trgovinu mješovite robe

U srijedu, 27. ožujka, u noćnim satima u mjestu Kutinska Slatina, nepoznati je počinitelj provalio u trgovinu mješovitom robom te ukrao cigarete i novac.

Od odgovorne osobe je zbog teške krađe zaprimljena kaznena prijava, a za provalnikom se traga.

Trojica muškarca osumnjičena za šumsku krađu

Zbog krađe drva dovršeno je kriminalističko istraživanje nad trojicom muškaraca starosti 21, 24 i 46 godina.

Njih se sumnjiči da su u razdoblju od siječnja do ožujka ove godine, na kutinskom području kod mjesta Stupovača, posjekli 70 stabala bukve, graba i hrasta koja su potom izradili i pripremili za prodaju, oštetivši nadležnu šumariju za oko 6000 eura.

Protiv osumnjičenih slijedi kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Nepopravljivom vozaču trajno oduzet automobil

U utorak, 26. ožujak oko 15 sati, na autocesti A3 kod Novske, zaustavljen je automobil čakovečkih registracija kojim je upravljao 41-godišnjak za vrijeme dok mu je vozačka dozvola ukinuta.

Kako se radilo o ponavljaču prekršaja, tj. o recidivistu, uhićen je i zbog počinjenog prekršaja doveden nadležnom Općinskom sudu gdje je nakon žurnog postupka presudom proglašen krivim i kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 1500 eura, dok mu je automobil trajno oduzet.

Najave za petak, 29. ožujka

SISAK – Sisački biskup Vlado Košić predvodit će misna slavlja i obrede Velikog tjedna prema sljedećem rasporedu:

na Veliki petak, 29. ožujka u 18 sati, obrede Muke Gospodnje u bazilici sv. Kvirina.

LEKENIK – Zamjenik sisačko-moslavačkog župana Mihael Jurić u petak, 29. ožujka 2024. godine, s početkom u 9 sati ispred zgrade Općine Lekenik sudjelovati u podjeli ribica građanima, koju tradicionalno organizira Općina Lekenik.

GLINA – Sisačko-moslavački župan Ivan Celjak u petak, 29. ožujka 2024. godine, s početkom u 9 sati i 30 minuta u županijskom naselju „Banovi dvori“ u Glini nazočiti druženju s korisnicima Doma za starije osobe Glina i stanarima županijskog naselja „Banovi dvori“, u povodu nadolazećeg blagdana Uskrsa.

Vrijeđao djelatnike benzinske postaje i policiju te razbijao inventar

U srijedu, 27. ožujka oko 21.15 sati, na benzinskoj postaji u Zagrebačkoj ulici u Sisku, 42-godišnji muškarac je pod utjecajem alkohola vrijeđao djelatnike benzinske postaje te razbio manji inventar.

Za vrijeme postupanja vrijeđao je i omalovažavao policijske službenike.

On je uz uporabu sredstva prisile uhićen i doveden u službene prostorije nadležne policijske postaje, nakon čega je prevezen u odgovarajuću zdravstvenu ustanovu.

Zbog počinjenih prekršaja protiv njega slijedi optužni prijedlog nadležnom Općinskom sudu.

18-godišnjak poginuo u Novoselskoj ulici

U četvrtak, oko 6.50 sati, u Novoselskoj ulici u Sisku dogodila se prometna nesreća s poginulom osobom.

Policija je priopćila kako je nesreću izazvao 18-godišnjak koji je po izlasku iz zavoja, uslijed neprilagođene brzine, automobilom sisačkih registracija, izgubio nadzor nad vozilom nakon čega je sletio s kolnika i udario u dvorišnu ogradu. Potom je došlo do prevrtanja pri čemu je vozač zbog nekorištenja sigurnosnog pojasa ispao iz automobila.  

Od zadobivenih ozljeda vozač je na mjestu događaja smrtno stradao. 

Policija će u svezi ove prometne nesreće dostaviti izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

Teška prometna nesreća u Sisku, poginuo mlađi muškarac

Dana 28.03.2024. g. oko 06,50 sati u Sisku, Novoselska ulica kod br. 139, dogodila se prometna nesreća sa smrtno stradalom osobom. Kako doznajemo poginuo je vozač automobila, mlađi muškarac.

Očevid je u tijeku, promet se odvija naizmjenično.

Spriječena još dva slučaja krijumčarenja na području PU sisačko-moslavačke

Na području nadležnosti Policijske uprave sisačko-moslavačke, policijski službenici koji rade na poslovima suzbijanja krijumčarenja migranata i sprječavanja nezakonitih migracija su u ponedjeljak, 25. ožujka, u jutarnjim satima, u dva odvojena slučaja na području Novske i Popovače, spriječili krijumčarenje više stranih državljana.

Zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela Protuzakonito ulaženje, kretanje i boravak u Republici Hrvatskoj, drugoj državi članici Europske unije ili potpisnici Šengenskog sporazuma, provedena su kriminalistička istraživanja nad dvojicom rumunjskih državljana koji su zaustavljeni i zatečeni u prijevozu stranih državljana koji su na nezakonit način prešli državnu granicu Republike Hrvatske. Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su iz koristoljublja za unaprijed dogovoreni novčani iznos prevozili strane državljane do krajnjeg odredišta.

Prema stranim državljanima postupano je prema Zakonu o međunarodnoj zaštiti.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su uz kaznenu prijavu predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave sisačko-moslavačke.

Započela gradnja osme višestambene zgrade na području Gline

Polaganjem kamena temeljca, u Glini je započeo projekt koji će rezultirati izgradnjom jedne višestambene zgrade za 13 obitelji. Izgradnja zgrade u Ulici hrvatskog sokola 15. je od ukupno 36 višestambenih zgrada koja se gradi u okviru Vladinog „Programa stambenog zbrinjavanja na području Sisačko – moslavačke županije“, a osma nova zgrada na području grada Gline kojim će se ukupno povećati stambeni fond na području grada za 122 stanova.

Svečanosti polaganja kamena temeljca nazočio je potpredsjednik Vlade i ministar prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Branko Bačić, župan sisačko – moslavački Ivan Celjak, gradonačelnik Grada Gline Ivan Janković i direktor APN-a Dragan Hristov.

Ukupna vrijednost izgradnje ove tipske višestambene zgrade neto korisne površine 795,97 m2 uključujući i uređenje okoliša i infrastrukture iznosi oko 2 milijuna eura te će se financirati sredstvima državnog proračuna. Prema projektu građevina se sastoji od 13 stanova veličine 36 – 90 m2 i zajedničkih prostora organiziranih u tri nadzemne etaže. Prema sobnosti u građevini je smješteno 1 jednoiposoban stan, 5 dvosobnih stanova, 4 dvoiposobna stana, 2 trosobna stana i 1 četverosoban stan.

Projektant je ENTASIS d.o.o. koji ima ugovoreni nastavak projektiranja na temelju tipskih projekata za koje je ishođeno Rješenje o tipskom projektu. Izvođač je DRVNI CENTAR GLINA d.o.o., dok je stručni nadzor povjeren tvrtki ZEM NADZOR d.o.o..

Pravo na smještaj u te stanove imati će vlasnici oštećenih nekretnina do obnove njihovih vlastitih nekretnina, a kasnije će se koristiti za smještaj deficitarnih kadrova te obitelji u potrebi.

Prilikom posjete Glini ministar Branko Bačić obišao je novoizgrađenu zamjensku obiteljsku kuću Milke Mihić. Gospođi Mihić uklonjena je kuća stradala u potresu i na njenom mjestu izgrađena je nova zamjenska kuća zidane gradnje veličine 55 m2. Radove uklanjanja i izvedbu priključaka na komunalnu infrastrukturu izveo je Građevinski obrt ŠAREC dok je izvođač radova izgradnje obiteljske kuće bio EUROKAMEN d.o.o. Stručni nadzor povjeren je JAM – ING d.o.o., a tehnički pregled i primopredaja izvršeni su 22.03.2024. godine. Vrijednost gradnje je 145.059,23 eura.

U Vukovarskoj ulici u Glini, ministar je obišao gradilište tri višestambene zgrade s 57 stanova koji se grade u sklopu Operativnog programa konkurentnost i kohezija (OPKK). Izvođač radova je EUROKAMEN d.o.o. , a vrijednost izvođenja radova je 6.066.454,29 eura dok je predviđeni završetak radova druga polovica rujna 2024. godine.

Inače, na području grada Gline obnova je u potpunosti završila na 949 privatnih zgrada i kuća te je za obnovu zgrada javne namjene ugovoreno još dodatnih 108 projekata financiranih sredstvima Fonda solidarnosti EU od kojih je njih 93 završilo. Izgrađene su 83 obiteljske kuće dok ih je u gradnji trenutno njih 40. U gradilištima poslijepotresne obnove trenutno je 128 lokacija.

Spomenimo i kako je na području Sisačko-moslavačke županije, temeljem Zakona o obnovi zgrada oštećenih potresom predviđena gradnja ukupno 36 zgrada s 666 stanova. U gradnji je trenutno 15 zgrada (11 u Sisku – Capraška, Kršinićeva, Petrinjska i Matoševa ulica) te po jedna u Glini, Kutini, Jasenovcu i Sunji. Plan je do kraja ožujka započeti izgradnju ukupno 21 zgrade dok bi se preostale zgrade trebale početi graditi u mjesecu travnju.

Uz ovih 36 zgrada koje se grade sredstvima državnog proračuna u tijeku je gradnja još 8 zgrada u sklopu Operativnog programa koherentnost i kohezija dok je njih 12 (8 u Petrinji i 4 u Glini) već završeno i useljeno krajem 2023. godine.

Gradnjom ukupno 56 višestambenih zgrada na području Sisačko-moslavačke županije izgraditi će se čak 974 novih stanova što je značajno povećanje stambenog fonda na području te županije.

Možemo!: Vladu ne zanimaju stvarni problemi stanovnika Banije

O stanju u Petrinji te prioritetima za obnovu i razvoj Petrinje, Siska i Gline, ali i Banije i Korduna govorili su na konferenciji za medije Sandra Benčić, premijerska kandidatkinja, Draženka Polović, nositeljica liste Možemo za 7. izbornu jedinicu, Iva Ivšić, druga na listi u 7. izbornoj jedinici, kao i drugi članovi stranke koji su vezani uz ovaj kraj: Damir Bakić, Roman Karaturović i Dobriša Adamec.

“Nalazimo se u kraju koji je nakon rata u devedesetima, a zatim i razornog potresa prije tri godine, usprkos velikom potencijalu, u gospodarskom, prometnom i u društveno-kulturnom smislu od strane države i državnih institucija zanemarivan na sve moguće načine. Mi smo zato u programu najavili cijeli niz mjera koje će za ovaj kraj, kao i za cijelu Hrvatsku potaknuti razvoj posebno posebno ovakvih devastiranih i napuštenih područja.”, rekla je Iva Ivšić, inače rođena Siščanka, naglasivši razvoj poljoprivredne proizvodnje i modela javne nabave kao posebno važnima, za što je predviđen cijeli niz mjera. Potrebno je kroz pristup financijskim sredstvima kroz kreditne linije i Fond za poljoprivredu potaknuti mala poljoprivredna gospodarstva na udruživanje, razviti logistiku za preradu i za skladištenje i za distribuciju, a kroz model zelene javne nabave osigurati da poljoprivredni proizvodi dođu do bolnica, škola i vrtića u Hrvatskoj.

Draženka Polović, nositeljica liste Možemo!, rekla je: “Ono što vidimo kao problem ovog godinama zanemarenog područja je depopulacija, deindustrijalizacija te osobito vlast koja ne reagira, koja ne vidi ono sve što su stvarni životni problemi ljudi ovoga kraja. Važan problem je loša prometna povezanost zbog kojeg ovaj kraj ostaje na periferiji. Naš prioritet nije samo brzi vlak Zagreb-Karlovac-Rijeka već i manja prometna čvorišta važna za život lokalnih ljudi, važna da mogu djecu poslati u školu i da mogu imati povezanost sa svim drugim dijelovima Hrvatske. Važna je i socijalna skrb za samačka domaćinstva i staračko stanovništvo, ulaganje u obrazovnu politiku kao i razvoj kulturnih udruga i institucija koje su važne za kvalitetan život.

Damir Bakić, također rođeni Siščanin, istaknuo je da je posebno teško prihvatiti činjenicu da je obnova privatnih kuća na ovom području nevjerojatno zakasnila. “Činjenica je da novac za to postoji. Međutim, nesposobnost i tromost Vlade Republike Hrvatske krivi su za to da i danas zapravo imamo nebrojeno mnogo ljudi koji nisu u prilici vratiti se svojim obnovljenim domovima i nije jasno kada će to biti učinjeno. Ja sa svoje strane mogu reći da, kao što smo to učinili u Zagrebu, onog momenta kad dođemo u prilici participirati u državnoj vlasti da će naš prvi prioritetni zadatak biti da konačno završimo obnovu ne samo u Petrinji već u svim potresom pogođenim područjima”.

Konferenciju je zaključila Sandra Benčić: “Kampanju vodimo i vodit ćemo je programskim, konstruktivnim rješenjima. Za sve, a za ovu, sedmu izbornu jedinicu upravo zato što je razvojno namjerno i sustavno zanemarivana od devedesetih naovamo. I to nije bilo slučajno, bilo je namjerno jer nije slučajno da je jedna regija s tim potencijalima, s takvom blizinom glavnog grada i aglomeracije završi kao jedna od najsiromašnijih u čitavoj Hrvatskoj”.

Nastavno na dobacivanje, Benčić je odgovorila: “Nikakvi desničarski huligani neće me obeshrabriti u borbi za drugačiju Hrvatsku.”

 

Tika u suradnji sa sisačkim Merhametom darivala ramazanske pakete

Turska agencija za suradnju i koordinaciju – TIKA donirala je tradicionalno, u suradnji sa sisačkim Merhametom, 200 humanitarnih ramazanskih paketa vrijednosti 68 eura za građane Siska.

Pakete je predsjedniku sisačkog Merhameta Šabanu Kadriću uručila delegacija ove organizacije predvođena prvim tajnikom Veleposlanstva Republike Turske Ertanom Yilmazom, koja već godinama ima odlične odnose s Gradom Siskom. Ovu humanitarnu posjetu pozdravila je i gradonačelnica Kristina Ikić Baniček koja je zahvalila turskim partnerima na svemu što su učinili i čine za Siščane.

Tika i voditeljica Sedef Bulut u vrijeme najveće potrebe Siščana nakon potresa brzo su reagirali i pomogli sa 200 kontejnera u kojima su mnogi Siščani proveli pune tri godine.

Pretkadetkinje Košarkaškog kluba Sisak pete u Hrvatskoj

Pretkadetkinje Košarkaškog kluba Sisak s omjerom pobjeda i poraza 3-4 osvojile su peto mjesto u Jedinstvenoj košarkaškoj ligi.

Nakon odigranih turnira u Splitu i Osijeku, završni turnir osigurali su sastavi Splita, FSV-a iz Rijeke, Raguse iz Dubrovnika i Trešnjevke 2009 iz Zagreba.

U Splitu je momčad trenera Ivana Vanića poražena rezultatom 36-56 od neporaženog Splita.

Posljednje kolo donijelo je odlučujući sraz između djevojčica iz Siska i djevojčica iz Dubrovnika, gdje je pobjednik vadio vizu za završni turnir.

U dramatičnoj završnici Ragusa je preokrenula minus 6 u završnih 79:72 te tako s trećeg mjesta kreće u borbu za medalju, dok su košarkašice Siska završile na petom mjestu.

Katja Tumpak se smjestila u samom vrhu poretka najboljih strijelaca natjecanja sa 23 postignuta poena u prosjeku, dok je Vita Gec peta u poretku najkorisnijih igračica.

Za Košarkaški klub Sisak nastupile su:
Iva Pavić, Josipa Pavić, Greta Erceg, Sara Kruhan, Petra Ožegović, Nika Bobetko, Katja Medaković, Sara Čipor, Lorena Lađević, Vita Gec, Katja Tumpak i Toya Jakopinec.

Konačni poredak :

1. Split 7-0
2. FSV RIJEKA 6-1
3. RAGUSA DUBROVNIK 4-3
4. TREŠNJEVKA 2009 ZAGREB 4-3
5. SISAK 3-4
6. ZAGREB 2-5
7. MURSA OSIJEK 1-6
8. VIROVITICA 1-6

Sisak uskoro dobiva novu infrastrukturu za poduzetnike – Sisak Hub

Sisak će na jesen dobiti Sisak HUB, suvremeni poduzetnički prostor koji će funkcionirati kao potpora poduzetnicima koji nemaju potrebu za stalno unajmljenim vlastitim uredskim prostorom te stranim i domaćim poduzetnicima koji se često sele ili imaju povremenu potrebu za održavanjem poslovnih sastanaka. Sisak HUB bit će smješten u rekonstruiranoj zgradi u Tomislavovoj 40.

”Lijepo je vidjeti da radovi u budućem Sisak HUB-u, novom važnom dijelu sisačke poduzetničke infrastrukture dobro napreduju. Izvođači su trenutačno u finalu radova i očekujemo da na jesen ovaj prostor može otvoriti svoja vrata novim korisnicima. Ono po čemu će se ovaj prostor razlikovati u odnosu na postojeće Poduzetnički inkubator Sisak i Centar kreativne industrije Sisak je taj što nećemo imati ograničenje u djelatnostima koje će korisnici obavljati, što će kao i svaki zajednički poslovni prostor primati korisnike koji trebaju salu za sastanke samo za jedan dan, ali i one koji će tu biti više dana i prepoznati Sisak kao svoje pozitivno poslovno okruženje”, kazala je gradonačelnica prilikom obilaska.

Uređenje ovog modernog poslovnog prostora, koji će Sisak staviti na kartu sličnih centara co-working projekata u svijetu, koštat će ukupno 3,5 milijuna eura. Sisak će ovim projektom postati dio svjetske mreže u kojoj svoju priliku pronalazi nova vrsta mobilnih digitalnih poduzetnika i tako se priključiti svjetskim trendovima.

71-godišnjak osumnjičen za provale

Policijski službenici Policijske postaje Petrinja su dovršili kriminalističko istraživanje nad 71-godišnjakom zbog dvije teške krađe.

Njega se sumnjiči da je krajem mjeseca listopada prošle godine, u ulici Matije Gupca u Petrinji, provalio u trgovinu mješovite robe i ugostiteljski objekt i ukrao cigarete i novac.

Protiv njega slijedi posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu.

GALERIJA: Proglašeni su najbolji sportaši županije za 2023. godinu

U organizaciji Zajednice sportskih udruga i saveza Sisačko-moslavačke županije su uručene nagrade najuspješnijim sportašima Sisačko-moslavačke županije za 2023. godinu. Proglašeni su najuspješnija sportašica, sportaš, sportski klubovi, trener, sportske nade, sportaši s invaliditetom, a uručena su i posebna priznanja.

Svečanosti koja je održana u Hotelu Panonija nazočili su župan Ivan Celjak, državni tajnik u Ministarstvu prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine Domagoj Orlić, predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza SMŽ Marko Badrić i drugi brojni gosti.

Najuspješnija sportašica je Nikolina Golomboš iz Karate kluba Tigar, a najuspješniji sportaš je Karlo Kodrić iz Hrvačkog kluba Petrinja. Nagrađene su i najbolje ekipe – u muškoj je konkurenciji to Hrvački klub Petrinja, a u ženskoj kategoriji Atletski klub Moslavina Kutina. Najbolji trener je Ivan Desić iz Atletskog kluba Moslavina Kutina.

U kategoriji sportskih nada nagrade su primili Petra Žmirić iz Kickboxing kluba Glina, Franka Kuryk iz Atletskog kluba Sisak, Lana Gredelj iz Streljačkog kluba Magnum, Ena Križanec iz Atletskog kluba Moslavina Kutina, Paula Vadlja iz Hrvačkog kluba Petrinja, Mara Cvitanović iz Kickboxing kluba Moslavac Popovača, Izabela Gulan plivačica Sportskog plivačkog kluba Sisak, Patrik Srbotnjak iz Streljačkog kluba Magnum iz Kutine, Ivan Pendelin iz Hrvačkog kluba Petrinja, Sabastijan Lukić iz Malonogometnog kluba Petrinjčica, Niko Petranović iz Kickboxing kluba Moslavac Popovača, Filip Sarapa iz Rukometnog kluba Sisak i mladi kajakaši Petar i Fran Majstorović članovi Kajak kanu kluba Hrvatska Kostajnica. Nagrada sportskim nadama u kategoriji sportski plesni par uručena je Tinu Kralu i Gabrijeli Šustić.

Posebnu nagradu za dugogodišnji kontinuitet u sportu primio je atletski trener Drago Miličić. Dobitnik posebne nagrade je i trener Hrvačkog kluba Petrinja Vinko Kadečka koji je u 2023. godini osvojio 3 titule prvaka sa seniorima, a ujedno je i trener Karla Kodrića koji je osvojio brončanu medalju na Svjetskom prvenstvu U23.

Vrhunska sportašica Sara Pejak, svjetska prvakinja u kuglanju, također je dobitnica posebne nagrade.

U kategoriji paraolimpijskog sporta priznanja su uručena Atletskom klubu Odisej za osobe s invaliditetom iz Kutine za promociju Sisačko-moslavačke županije i poseban doprinos radu s osobama s invaliditetom, a iz istog kluba nagrada je otišla i treneru Mateju Kačmarčiku kao najboljem treneru sportaša s invaliditetom. Matija Sloup iz Atletskog kluba Odisej proglašen je najboljim sportašem s invaliditetom dok je Ana-Mariji Brajdić uručena nagrada za najbolju sportašicu s invaliditetom. Nagradu za najboljeg mladog sportaša s invaliditetom dobio je Marko Radovanac za ostvarene rezultate u 2023. godini.

Priznanja su uručena i Tomislavu Peraku iz Streljačkog kluba gluhih „Sluh“ iz Siska te Viktoru Barešiću iz Jasenovačkog atletskog kluba, dok najuspješniju ekipu čine Vera Blankenhorn, Lucija Jakić, Dijana Jakovović, Sara Harcet i Renata Milardović iz Pikado kluba gluhih „Sluh“ Sisak.

Predsjednik Zajednice sportskih udruga i saveza SMŽ Marko Badrić istaknuo je kako su u Zajednici posebno ponosni na svjetske i europske prvake koje ima Sisačko-moslavačka županija.

„Ove godine u Sisačko-moslavačkoj županiji imamo svjetske i europske medalje, ali i medalje na državnoj razini. Nadam se da je to samo korak u ostvarivanju još boljih rezultata na području naše županije. Zajednice sportskih udruga i saveza SMŽ pokušava stvoriti što više vrhunskih sportaša, a to će biti poticaj na omasovljenje sporta u našoj županiji“, zaključio je Badrić.

U ime svih nagrađenih sportašica i sportaša zahvalila je Nikolina Golomboš.

Čelična veza: ABS Sisak snaga koja spaja industriju i zajednicu

Prezentacijom o poslovnim procesima i obilaskom proizvodnog pogona, članovi Društva za inženjere i tehničare Sisak upoznali su se s pozitivnom metalurškom sisačkom pričom

Najave za četvrtak, 28. ožujka

SISAK – Sisački biskup Vlado Košić predvodit će misna slavlja i obrede Velikog tjedna prema sljedećem rasporedu:

na Veliki četvrtak, 28. ožujka u 10 sati pokorničko bogoslužje te zatim u 11 sati misu posveta ulja u bazilici sv. Kvirina, a u 19 sati misu Večere Gospodnje u Pastoralnom centru katedralne župe.

SISAK – Gradonačelnica će u četvrtak, 28.3.2024. s početkom u 9:00 sati obići Centar kreativne industrije Sisak CIKS i susresti se s nekim od korisnika tog inkubatora kreativne industrije u Sisku. CIKS je jedan od rijetkih ovakvih inkubatora, usmjerenih na kreativne industrije, otvoren je 2020. godine, a od tada korisnu površinu od 950 m2 koristilo je više od stotinu poduzetnika. Trenutno je u postupku inkubacije 7 poduzeća i ustanova.