Naslovnica Vijesti Sisak 8. konzervatorsko-restauratorska radionica u Parku skulptura Željezare Sisak

8. konzervatorsko-restauratorska radionica u Parku skulptura Željezare Sisak

Do 23. lipnja u Sisku se održava 8. konzervatorsko-restauratorska radionica u Parku skulptura Željezare Sisak (8th Conservation Workshop in the Sisak Steelworks Sculpture Park). Ovo je prvi put da u radionici neće sudjelovati splitski studenti konzervacije-restauracije; umjesto njih u Sisak stižu studenti konzervacije-restauracije iz Torina u pratnji dr. sc. Moire Bertase s Odjela za kemiju Sveučilišta u Torinu. Program radionice osmislila je i vodi doc. art. dr. sc. Sagita Mirjam Sunara s Odsjeka za konzervaciju-restauraciju Umjetničke akademije u Splitu. U realizaciji radionice sudjeluje Neven Peko, restaurator Gradskoga muzeja Sisak, ustanove-domaćina.

Tijekom sedam dana studenti će kroz predavanja, diskusije i praktične aktivnosti usvajati znanja o redovitom održavanju skulptura na otvorenom, demontaži i prijenosu velikih skulptura te izradi grafičke dokumentacije. U provedbi praktičnih aktivnosti u Parku (čišćenje skulptura, uređivanje zelenih površina oko skulptura) pomagat će im djelatnici Komunalca Sisak d.o.o. i Javne vatrogasne postrojbe Grada Siska. Pomoć gradskih službi osigurao je Konzervatorski odjel u Sisku Ministarstva kulture RH.

8. konzervatorsko-restauratorska radionica u Parku skulptura Željezare Sisak održava se u sklopu međunarodnog projekta Conservation of Art in Public Spaces (CAPuS). Radionicu organizira Sveučilište u Splitu (Umjetnička akademija), a domaćin joj je Gradski muzej Sisak. U projektu CAPuS, kojemu je nositelj Sveučilište u Torinu, sudjeluje 14 partnera iz pet europskih zemalja. Projekt financira Europska unija kroz program Erasmus+ Udruživanje znanja (projekt br. 588082-EPP-A-2017-1-IT-EPPKA2-KA).

Više o projektu Conservation of Art in Public Spaces (CAPuS): http://www.capusproject.eu/

Komentirajte