Naslovnica Vijesti SMŽ 24. obljetnica predaje 21. korpusa tzv. vojske Krajine u G. Viduševcu

24. obljetnica predaje 21. korpusa tzv. vojske Krajine u G. Viduševcu

Župan Ivo Žinić je u četvrtak, 8. kolovoza 2019. godine,nazočio obilježavanju pobjede Oružanih snaga Republike Hrvatske u Domovinskom ratu i predaje 21. korpusa neprijateljske vojske kod spomen-obilježja u Gornjem Viduševcu, na području Grada Gline.

Župan Ivo Žinić je u ovoj prigodi rekao: „U Glini je započeo i završio Domovinski rat. 26. lipnja 1991. godine, napadom na policijsku postaju u Glini započeo je Domovinski rat, a na današnji dan, 8. kolovoza slavimo završetak VRO „Oluja“.“

Nakon što su 7. kolovoza postrojbe Hrvatske vojske ušle u Glinu, i nakon što je najavljeno okruživanje neprijateljskog korpusa na pdoručju Topuskog, najavljena je i njegova predaja. Idućeg dana, 8. kolovoza u sjedištu UNPROFOR-a u Jukincu nadomak Gline, navečer su dogovoreni uvjeti predaje, kao i pravac izvlačenja neprijateljske vojske Glina – Petrinja – Sisak – autocesta.
Zapisnik o predaji oko 5.000 vojnika s 15 tenkova, 13 teških topova i drugom mehanizacijom, potpisan je 9. kolovoza u Gornjem Viduševcu kod motela Brioni, gdje je danas spomen obilježje. Postupak primopredaje proveden je dostojanstveno i humano, sukladno svim međunarodnim konvencijama, a zapisnik su potpisali general Petar Stipetić i pukovnik srpske vojske Čedomir Bulat, koji je predao korpus i čestitao Hrvatskoj vojsci na pobjedi.

Bila je to i jedina službena predaja srpskih snaga Hrvatskoj vojsci u Domovinskom ratu te je čin predaje označio formalni kraj borbenih operacija u Oluji, ali i završetak ratnih sukoba u Domovinskom ratu.

Komentirajte