Naslovnica Vijesti Kultura 23. Kvirinovi poetski susreti su od 7. do 9. lipnja

23. Kvirinovi poetski susreti su od 7. do 9. lipnja

Sisak će od 7. do 9. lipnja ponovno biti grad poezije i pjesništva – počinju 23. Kvirinovi poetski susreti.

Susreti su jedna od najznačajnijih pjesničkih manifestacija u Hrvatskoj koju organizira Matica hrvatska Sisak. Manifestacija je to koja okuplja svake godine dvadesetak pjesnika a među njima i laureate jer se na Susretima dodjeljuju dvije nagrade Plaketa sv. Kvirina, rad akademskog kipara Zlatka Brkića, kao najveće priznanje jednom od sudionika za ukupan doprinos hrvatskom pjesništvu i nagrada za najbolju knjigu poezije autoru do 35. godina starosti objavljenu između dva Susreta – Mali Kvirin.

Dobitnik nagrade 23. Kvirinovih poetskih susreta za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu je Zvonko Kovač, tako je odlučio žiri u sastavu Krešimir Bagić (predsjednik), Miroslav Mićanović i Đurđica Vuković.

„Riječ je o pjesniku koji je dosad objavio sedam zbirki: Courbette (1974), Korelacije (1982), Slutim sretnu ruku (1988), Goetingenske elegije (2001), Vrnul se buom (2001), Moral bi meriti se z morjem (2009) i Zvon u kiši (2015). K tome autor je i niza stručnih i znanstvenih knjiga, uz ostalo: Interpretacijski kontekst (1987), Kritika knjigoslovlja i druge kritike (1987), Poetika Miloša Crnjanskog (2001; 22012) Poredbena i/ili interkulturna povijest književnosti (2001; 22011) Domovinski eseji (2009) Interkulturne studije i ogledi (2016) i Međujezična razlaganja (2018).

Zvonko Kovač je pjesnik koji uvijek računa s cjelinom i koji komunicira s njezinim različitim segmentima i slojevima. Kada je o jeziku i književnoj tradiciji riječ, u njegovim stihovima evocirani su lirski idiomi i motivi od začinjavaca i petrarkista preko pjesničkih klasika i usmene poezije do modernističkih atrakcija i razgovorne fraze. Priroda njegova interesa očituje se već u lirskom prvijencu – zbirci Courbette… Temeljna su obilježja njegova lirskog iskustva kajkavsko-štokavska diglosija, subjektova zabrinutost nad stanjem svijeta i stalna problematizacija jezika. U tom su smislu osobito paradigmatične zbirke Korelacije i Vrnul se buom… U zbirci Vrnul se buom do punog izražaja dolazi Kovačeva neobarokna, retorički razigrana i razvedena kajkavska fraza. Pjesnikova je strategija nedvojbeno usmjerena prema otkrivanju arhajske jezične magije u dijalektu. Kovač kajkavski pretvara u prostor refleksije suvremenog intelektualca koji kritički promišlja događaje oko sebe… Ukratko: pjesnička je gesta Zvonka Kovača snažna, izvorna i autentična, jedna od onih koje bogate umjetničke, spoznajne i komunikacijske standarde hrvatske kulture.“ (Krešimir Bagić)
Dobitnica Malog Kvirina, za najbolju knjigu poezije objavljenu između dva Susreta autora do 35 godina, je Marija Dejanović i njezina knjiga Etika kruha i konja odlučio je žiri u sastavu Darija Žilić, Tin Lemac i Đurđica Vuković.

„Mlada pjesnikinja Marija Dejanović objavila je 2018. godine pjesničku zbirku Etika kruha i konja za koju je dobila prestižnu nagradu Goran za mlade pjesnike. Već u prvoj zbirci pokazala se kao iznimno zrela pjesnikinja što se tiče književne izobrazbe, poetike, stila i estetike same poezije…Spisateljska zrelost očituje se u izboru teme, njezinoj konzistentnoj provedbi, poetičkom začetku, britko satkanom stilu i svijesti o složenoj međuovisnosti navedenih faktora. Dejanovićeva se nadovezuje na Sorelov model pjesništva slikovnog mišljenja začetog u 90-im, ali ne više onog koji je kontaminiran stvarnosnom poetikom. Čak se i od današnjeg poststvarnosnog horizonta pjesnikinja ograđuje i plovi novim putem koji će se tek razotkriti u buduće vrijeme…U zbirci su temeljni motivi kruha i konja obrađeni na mitološko-simboličkoj razini, a kroz raznovrsna poigravanja i semantička kodiranja umrežavaju se mitološki, simbološki, bajkovni i legendarni diskurz nudeći slikovno i semantički bogat i plodan diskurz.“ (Tin Lemac)

Program manifestacije

7.– 9. lipnja 2019.

Petak, 7. lipnja 2019. u 20 h
Matica hrvatska Sisak, Rimska 9, Sisak
Otvorenje 23. Kvirinovih poetskih susreta
Dodjela nagrada:
– Za ukupan prinos hrvatskom pjesništvu
– Za najbolju knjigu objavljenu između dva
Susreta autoru do 35 godina
– Razgovori o pjesništvu laureata, pjesničko čitanje

Subota, 8. lipnja 2019. u 10,30 h
Matica hrvatska Sisak, Rimska 9, Sisak
Riječi 50/20
– Predstavljanje Riječi, časopis za književnost, kulturu i znanost
– Prigodna izložba / 100/50/30/20
– Pjesničko čitanje: Na klupi s Matošem
21,00 h Brod „Biokovo“
Pjesnička večer uz glazbeni program

Nedjelja, 9. lipnja 2019. u 10,30 h
Razglednica Siska / obilazak grada
Posjet grobovima Tee Benčić Rimay i Josipa Severa

Na pjesničkim večerima nastupaju laureati 23. Kvirinovih poetskih susreta Zvonko Kovač i Marija Dejanović, hrvatske pjesnikinje i pjesnici Krešimir Bagić,Sanja Baković , Lana Derkač, Branko Čegec, Dorta Jagić, Monika Herceg, Miroslav Kirin ,Tin Lemac, Siniša Matasović , Miroslav Mićanović, Nataša Nježić Bublić, Davor Šalat,Livija Reškovac, Đurđica Vuković, Darija Žilić i članovi Stihovnice Siska.

(ĐLV)

Komentirajte