Naslovnica Vijesti Kultura Ivan Novak izlaže u Zagrebu

Ivan Novak izlaže u Zagrebu

Svečano otvorenje izložbe pod nazivom “Zornjaci” na kojoj će renomirani akademski slikar-grafičar iz Siska Ivan Novak izložiti 54 skulpture i crteža pijetlova/zornjaka održat će se u ponedjeljak, 10. travnja 2017. s početkom u 20:00 sati u galeriji Greta, Ilica 92, Zagreb.

Izložbu će uz autora Ivana Novaka i njegove goste otvoriti i komentirati Enes Quien, povjesničar umjetnosti i likovni kritičar.

O izložbi

Ukupno 54 rada, 27 skulptura i 27 crteža zornjaka, kokota, pijetlova, horoza ili kopuna u svoj svojoj imaginativnoj raskoši punom će umjetničkom snagom zakukurikati u umjetničkim prostorima zagrebačke galerije Greta od 10. do 15. travnja 2017.

Novakovi zornjaci-pijetlovi izgubili su svaku sličnost sa svojim anatomskim i stvarnosnim izgledom koji je u interpretaciji umjetnika reduciran i sveden na apstraktni znak i na simbol, opet prepoznatljiv već na prvi pogled. 

Ciklus pijetlova-zornjaka nastajao je u posljednje četiri godine u Novakovom ateljeu u Petrinji gdje je danima odabirao najkvalitetnije drvo i oblikovao komade od prokoroma kako bi na jedan imaginaran, a opet realističan način dočarao figuru pijetla u njegovoj punoj snazi i ljepoti.

Pijetao je obična domaća ptica i o njoj se nema naizgled puno toga za reći. Novak ih namjerno imenuje zornjacima, jer osim što kukuriču u zoru, oni asociraju na jutarnji seks, također tzv. zornjak.

Za Novaka pijetao ima određenu simboliku i mjesto u kulturološkim i civilizacijskim relacijama i referencijama. Uz sve konotacije koje o pijetlu sigurno zna, Novak je imajući na umu različite aspekte simboličkih, metaforičkih, personifikacijskih i drugih konotacija koje pijetao ima u kulturnom panoptikumu svijeta, krenuo u obradu iz drugačijeg ugla i inspiracije. U liku pijetla prije svega je vidio ljepotu pokreta, oblika i forme pijetla, i mogućnosti stalnih transformacija, metamorfoza, preobrazbi.

Postoji jedna zanimljiva podudarnost vezana uz ovu izložbu. Naime, 28. siječnja 2017. obilježen je prvi dan kineske Nove godine, godine Vatrenoga Pijetla. Taj je datum ujedno i umjetnikov rođendan.

Ulaz na izložbu je besplatan tijekom svih pet dana trajanja izložbe.

O autoru izložbe

Ivan Novak rođen je 1985. u Sisku. Nakon završene Škole primjenjene umjetnosti i dizajna u Zagrebu, upisuje 2004. godine Grafički odjel na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu. 2008. godine realizirao je javni umjetnički rad ‘Le Coq’, Villa Fleck, parc de mauriac, Ingersheim. 2010. godine je diplomirao u klasi prof. Nevenke Arbanas, s radom posvećenom sisačkom slikaru Slavi Strieglu. Do sada je izlagao na brojnim samostalnim izložbama u Hrvatskoj i izvan nje te je sudjelovao na preko trideset skupnih izložbi. Osim u grafičkim tehnikama, radi i u ostalim likovnim tehnikama.

Komentirajte