Naslovnica Vijesti Kultura “Mjesta sjećanja: župne crkve petrinjskog kraja”

“Mjesta sjećanja: župne crkve petrinjskog kraja”

U četvrtak, 1. rujna 2016., u 19 sati u galeriji Krsto Hegedušić, Petrinja, Šetalište J.J. Strossmayera 1 otvorenje je izložbe “Mjesta sjećanja: župne crkve petrinjskog kraja”.

Izložba će biti otvorena do 17. rujna.

O izložbi:

Izložba pod nazivom  Mjesta sjećanja: župne crkve petrinjskog kraja predstavit će fotografije župnih crkvi koje pripadaju petrinjskom dekanatu, a koje prikazuju izgled crkvi prije Domovinskog rata, za vrijeme Domovinskog rata i izgled crkvi u sadašnjem vremenu. Galerija Krsto Hegedušić realizira ovu izložbu u okviru obilježavanja anualnih Dana sjećanja 1991.-2016. u Petrinji.
U Domovinskom ratu od 1991. do 1995. godine veliki dio područja Sisačke biskupije, pa tako i Petrinjskog dekanata bio je okupiran. U tim teškim danima je granatirano, minirano, zapaljeno, djelomično ili potpuno srušeno 15 župnih crkvi među kojima su i: Hrvatski Čuntić 26. srpnja 1991., Hrastovica 25. kolovoza 1991., Gora početkom listopada 1991. i Petrinja rujan 1991. i 18. ožujka 1992. godine.
Nakon Domovinskog rata započela je obnova župnih crkvi, ali i manjih crkvi, kapela, župnih kuća i samostana. Većina je potpuno obnovljena i samo ih još nekoliko čeka na ponovnu izgradnju.

Ova izložba, koncepcijski i sadržajno, želi svakog promatrača i posjetitelja uputiti na promišljanje o crkvi kao prostoru i mjestu koje nije samo mjesto vjere, monumentalni spomenik, već i trajno i kontinuirano mjesto interakcije, mjesto koje čuva sjećanja na događaje koji su važni za zajednicu u kojoj je svaka od crkvi podignuta. Stoga, svaka od tih crkvi jest mjesto sjećanja i mjesto identifikacije u kojem su sadržane ideje zajednice o sebi samoj. I upravo na tragu ovihpromišljanja, prepoznajemo crkve kao ”mjesta utočišta”, kao ”živo srce pamćenja” i čija je sakralna i memorijalna dimenzija tek jedna u ”svežnju njihovih simboličkih značenja”.

Izložba je rezultat suradnje sa Sisačkom biskupijom.

Komentirajte