Naslovnica Vijesti Sisak Proglašeni volonteri Siska za 2015. godinu

Proglašeni volonteri Siska za 2015. godinu

“Kad sam otišao u mirovinu nisam znao što bih sa sobom. Prolazio sam kraj bolnice često jer tamo stanujem i počeo sam uređivati okoliš. To me je ispunjavalo i sada se rado odazovem svakoj sličnoj akciji” – kazuje Zvonko Rožanković, dobitnik jednog od osam priznanja za volontere godine Grada Siska. Priznanja su u Gradskoj vijećnici, povodom Međunarodnog dana volontera, uručena u petak, 4. prosinca.

Uz Zvonka Rožankovića volonteri godine Grada Siska su i Sonja Jurković, Slavica Voloder, Matea Vipotnik, Elvis Salešević, Žana Dedić,  Marija Trajanov i Samanta Livačić.

Grad Sisak sedmu godinu za redom dodjeljuje volonterska priznanja čime žele ukazati na važnost volontiranja za stvaranje demokratičnijeg, odgovornijeg i brižnijeg društva. Međunarodni dan volontera proglasila je Opća skupština Ujedinjenih naroda 1985. godine.

Dobitnici:
SONJA JURKOVIĆ, volonterka u Građanskoj inicijativi Moj grad Sisak.
Sonja Jurković u Građanskoj inicijativi Moj grad Sisak sudjelovala je u prikupljanju i pružanju humanitarne pomoći, u radu kreativnih radionica, promotivno-informativnih štandova i edukativnih javnih tribina. Kroz svoj volonterski angažman, gospođa Jurković pridonijela je unapređenju kvalitete života osoba starije životne dobi putem organiziranih aktivnosti podrške, a sudjelovala je i u preventivnim programima za djecu i mlade.
SLAVICA VOLODER, volonterka u Župnom caritasu Katedralne župe Uzvišenja svetog Križa Sisak.
Slavica Voloder tijekom godine sudjelovala je u redovnom radu Župnog caritasa pribavljanjem hrane i drugih stvari koje su podijeljene korisnicima, ali i animirala donatore da svojim donacijama sudjeluju u akcijama Župnog caritasa. Također, gđa. Voloder je redovito tijekom godine pomagala učenicima slabijeg znanja i materijalnog statusa besplatnim instrukcijama koje je davala iz matematike.
MATEA VIPOTNIK, volonterka u udruzi Agencija lokalne demokracije Sisak.
Matea Vipotnik je sudjelovala u programu ALD Sisak koji se odnosi na jačanje  kapaciteta mladih za vještine pisanja  projekata te kao pomoćnica ureda ALD Sisak u vidu pisanja članaka za web stranicu. Osim toga, Matea se aktivno uključila u rad Volonterskog centra Sisak pohađajući međunarodnu izobrazbu za koordinatore volontera. Zahvaljujući Mateinom volonterskom angažmanu, provedeno je istraživanje o dugoročnim učincima neformalnog obrazovanja na mlade.
ZVONKO ROŽANKOVIĆ, volonter u Općoj bolnici „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak.
Svojim radom u skupini građana Sisački volonteri, koji su uređivali okoliš Opće bolnice „Dr. Ivo Pedišić“ Sisak, Zvonko Rožanković istaknuo se svojim neumornim uređivanjem zelenila – od košnje trave, orezivanja drveća i ukrasnog grmlja, sadnjom novih sadnica, i svim drugim poslovima vezanim uz hortikulturno uređivanje okoliša bolnice.
ELVIS SALEŠEVIĆ, volonter u Gradskom društvu Crvenog križa Sisak.
Elvis je bio aktivno uključen u akcije usmjerene na pružanje pomoći u katastrofama kao što su poplave na našem području, humanitarno pružanje pomoći u izbjegličkoj krizi u Izbjegličkom kampu Opatovac, a radio je i u Socijalnoj samoposluzi (priprema, podjela pomoći i kontakti s korisnicima) te općenito sudjelovao u humanitarno socijalnim akcijama
ŽANA DEDIĆ, volonterka u Odjelu za djecu i mladež Gradskog Crvenog križa Sisak.
Volonterka je sudjelovala u svim akcijama Kluba mladih Crvenog križa Gimnazije Sisak: Mladi za mlade, Dan za tebe, Uređenje Sobe čuda, kreativne radionice s azilantima, prevencija trgovanja ljudima, humanitarni Halloween Party, kao i u humanitarnim akcijama GDCK Sisak – Tržnica dobrote, Socijalna samoposluga, natjecanja iz prve pomoći, radionice s osobama s posebnim potrebama, radionice s djecom iz udomiteljskih obitelji, druženje s djecom iz Dječjeg doma Vrbina
MARIJA TRAJANOV, volonterka u udruzi za djecu i mlade Novi svijet.
Marija je najveći broj volonterskih sati realizirala u direktnom radu s djecom i mladima na programskim aktivnostima vezanim uz animaciju i edukaciju navedene populacije, kao što su: Vrijeme za sreću, Veseli kutak i Grijalica. Svojim stručnim znanjem iz engleskog jezika i pedagogije, ali i svojom kreativnošću i odgovornošću, Marija je doprinijela uvjetima odgoja, obrazovanja i odrastanja djece i mladih u Sisku.
SAMANTA LIVAČIĆ, volonterka u udruzi Društvo Naša djeca Sisak.
Samanta je dvanaest dana boravila u Opatovcu  pomažući izbjeglicama tijekom njihovog boravka u kampu, a i dalje je nastavila prikupljati pomoć u odjeći za dojenčad koja dolaze u Slavonski Brod. Također, Samanta je dala svoj doprinos kroz rad u udomiteljskim obiteljima te kroz igru i učenje sa djecom predškolske i osnovnoškolske dobi.

Komentirajte