Naslovnica Vijesti Sisak 10 godina rada Ambulante za branitelje oboljele od PTSP-a i njihove obitelji...

10 godina rada Ambulante za branitelje oboljele od PTSP-a i njihove obitelji u Capragu

Župan Ivo Žinić je zajedno sa svojim zamjenicima Romanom Rosavcem i Ivanom Celjakom, u prostoru Doma zdravlja Sisak – Caprag nazočio obilježbi 10 godina rada Ambulante za branitelje oboljele od PTSP-a i njihove obitelji.

U deset godina rada kroz ambulantu je prošlo 8 300 pacijenata, odnosno 49 000 posjeta. Sredstva za njen rad, 200 000 kuna godišnje, dolaze iz povećanog zdravstvenog standarda Sisačko-moslavačke županije.

Ambulanta djeluje u sklopu Neuropsihijatrijske bolnice „Dr. Ivan Barbot“ iz Popovače.

“„Krenuli smo 2009. godine jer smo htjeli doći bliže pacijentima, tjeli smo nekako smanjiti taj put u Popovaču, bilo je ljudima i teško putovati, bili su i financijski izdaci i onda smo krenuli ovom Ambulantom. Do danas je kroz nju prošlo 8300 pacijenata i to je negdje 49 000 posjeta, što prvih pregleda, kontrolnih pregleda, skupne psiho terapije, dakle dolazaka radnom terapeutu, psihologu, odnosno široki dijapazon brige za psihičko zdravlje hrvatskih branitelja. Ovdje od prošle godine djeluje Dnevna bolnica za psihijatriju i Dnevna bolnica za alkoholizam, a to smo napravili zato što smo htjeli, u skladu sa suvremenim smjernicama liječenja, izaći izvan kruga bolnice, odnosno doći opet bliže pacijentima. Koliko nam je to bilo važno, a i koliko je to bilo važno njima vidi se da nam se broj dolazaka povećao za 80% dolazaka u dnevnu bolnicu što je isto jako dobro i za funkcioniranje bolnice, a i za same pacijente koji su dodatno motivirani da se liječe.” – rekla je ravnateljica NPB Popovača prim. dr. Marina Kovač.

„Županija pomaže našim braniteljima kroz razne ambulante, a u ovoj konkretnoj Ambulanti u Capragu, punih deset godina, godišnje oko 200 tisuća kuna dajemo da bi ova Ambulanta mogla funkcionirati. Financijska sredstva su bitna, ali svakako je bitan i veliki napor svih ljudi koji rade za ovu Ambulantu i tu moram posebno pohvaliti našu ravnateljicu koja zajedno s timom stručnjaka, liječnika psihijatara, liječnika opće prakse i ostalih potrebnih stručnjaka, evo deset godina uspješno radi u ovoj Ambulanti. Braniteljska populacija je specifična i tu treba zaista ući u njihove emocije. Često puta i materijalna sredstva ili neka materijalna prava nisu tu presudna, presudno je nešto drugo. Dakle, presudna je opća slika i prihvaćanje od strane javnosti. Branitelji moraju biti značajni, oni moraju biti prihvaćeni od društva, a ne kako se nekada pokušavalo njih staviti u kategoriju da su oni teret društva, dakle, danas mislim da smo prošli to vrijeme, tu katarzu i da danas branitelji su doista oni kao takvi da su zaslužni za stvaranje hrvatske države. I dalje ćemo unapređivati i dati određene pogodnosti našim braniteljima za njihovo liječenje na ovaj način, ali najavljujem i gradnju Veteranskog centra u Petrinji.“- rekao je župan Ivo Žinić.

Komentirajte